Τετάρτη 27 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Το χάος στις ραδιοσυχνότητες... μεγαλώνει

Από τις 15.000 κεραίες ραδιοφωνικών σταθμών που είναι εγκαταστημένες στην ελληνική επικράτεια, μόνο μερικές δεκάδες, δηλαδή ποσοστό μικρότερο του.. 1%!, έχουν εγκατασταθεί και λειτουργούν νόμιμα. Το στοιχείο αυτό, δείχνει και το μέγεθος της παρανομίας αλλά και της χαοτικής κατάστασης που επικρατεί στο φάσμα των ραδιοσυχνοτήτων, κατάσταση που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ άφησε ανεξέλεγκτη.

Σημειώνεται ότι οι παράνομες εκπομπές ραδιοφωνικών σταθμών έχουν πάρει τέτοια έκταση, δημιουργώντας προβλήματα όχι μόνο μεταξύ ραδιοφωνικών σταθμών, αλλά και στα συστήματα των υπηρεσιών της Πολιτικής Αεροπορίας. Ηδη, με εντολή του προϊστάμενου της εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών η ασφάλεια Αττικής διενεργεί προκαταρκτική εξέταση. Οπως επισημαίνουν στελέχη της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνιών, η παράνομη εγκατάσταση κεραιών, αλλά και η χρήση του φάσματος ραδιοσυχνοτήτων δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην ασφάλεια των αεροπορικών πτήσεων, στις επικοινωνίες των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και στους νόμιμους χρήστες του φάσματος, (ΟΤΕ, ΕΚΑΒ κλπ.).

Τεχνικοί του ΟΤΕ, (ο οποίος θίγεται και οικονομικά από την παράνομη λειτουργία) λένε ότι η "παρανομία" παίρνει πολλές μορφές. Παρατηρείται κατ' αρχήν εγκατάσταση κεραιών χωρίς να υπάρχουν οι σχετικές άδειες, αλλά και όταν υπάρχουν, πολλές φορές δεν τηρούν τις τεχνικές προδιαγραφές, δηλαδή λειτουργούν χωρίς φίλτρα και με ισχυρή ισχύ, καταλαμβάνοντας έτσι και άλλες συχνότητες πέρα από τη δική τους. Επίσης, πολλές φορές τοποθετούνται αναμεταδότες, αλλά χρησιμοποιούν άλλη συχνότητα απ' αυτή που τους ανήκει και χωρίς τη σχετική άδεια του ΟΤΕ, στον οποίο πρέπει ν' απευθύνονται οι ιδιοκτήτες των σταθμών.

Στην υπόθεση εμπλέκονται και οι κατά τόπους νομαρχίες με τις υπηρεσίες πολεοδομίας, τα δασαρχεία και η ΔΕΗ, που χωρίς τη δική τους συνδρομή ή ανοχή, η εγκατάσταση και λειτουργία τέτοιων κεραιών δε θα ήταν δυνατή. Βέβαια, η μεγάλη ευθύνη ανήκει στην κυβέρνηση, και μπορεί χτες ο υπουργός Τύπου να αναγνώρισε για μια ακόμα φορά το πρόβλημα, μπορεί να μίλησε για "χαώδη κατάσταση", όμως το ζητούμενο είναι πρακτικά μέτρα που θ' αντιμετωπίζουν το ζήτημα. Επιπλέον, για να υπάρξει τάξη στο χώρο αυτό, η κυβέρνηση δεν μπορεί να στηρίζεται στις διαθέσεις των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται σ' αυτόν, για τους οποίους ο Δ. Ρέππας προεξόφλησε τη θετική στάση τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ