Τετάρτη 27 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ ΣΤΕΛΙΟΥ ΛΑΜΠΡΟΥ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΤΗΣ "ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ"
Συζήτηση για πολιτικές και όχι για πρόσωπα

- Δεκατέσσερις μήνες πριν από τις δημοτικές εκλογές και με πρωτοβουλία της κυβέρνησης άνοιξε επίσημα η συζήτηση για το πρόσωπο του νέου δημάρχου Αθήνας. Θα θέλαμε ένα σχόλιο πάνω σ' αυτήν την εξέλιξη.

- Κατ' αρχήν δεν είναι η πρώτη φορά που η συζήτηση για το πρόσωπο του υποψηφίου δημάρχου ανοίγει. Από τότε που εμφανίστηκε στο προσκήνιο η ...γραμμή της "Κεντροαριστεράς", ήρθε στην επιφάνεια για το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΝ το ζήτημα του προσώπου του υποψηφίου δημάρχου. Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που γίνεται λόγος για συνεργασία ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Από το '94 έχουμε ευρεία συνεργασία των δύο κομμάτων σε Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, με αποκορύφωμα την εκλογή στο Δήμο Πειραιά δημάρχου προερχόμενου από το ΣΥΝ. Επίσης, από το '94 μέχρι σήμερα, η εμπειρία δείχνει ότι ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ δεν έχουν διαφορές πολιτικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και ότι η σύγκλισή τους στο χώρο αυτό είναι πολύ μεγάλη. Συνδιοίκησαν και συνδιοικούν σε μια σειρά από δήμους και νομαρχίες και απέδειξαν ότι προωθούν και οι δύο τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης για πρόσθετο χαράτσωμα των δημοτών, ιδιωτικοποιήσεις δημοτικών υπηρεσιών και προώθηση της ανταποδοτικότητας. Τώρα συγκεντρώνουν πάλι τη συζήτηση στα πρόσωπα - το ίδιο κάνει και η ΝΔ - γιατί θέλουν να κρύψουν την πολιτική που ακολουθούν και σκοπεύουν να ακολουθήσουν και στο μέλλον, στο χώρο της ΤΑ.

- Ο πρωθυπουργός, είπε πρόσφατα, στην ειδική σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, στο Ναύπλιο, ότι οι δημοτικές εκλογές θα αποτελέσουν δημοψήφισμα στήριξης ή μη της κυβερνητικής πολιτικής. Ενας δήμαρχος Αθηναίων, προερχόμενος από μια συνεργασία ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ, τι περιθώρια θα έχει για να εφαρμόσει ένα ανεξάρτητο από την κυβερνητική πολιτική πρόγραμμα για το δήμο;

- Ο πρωθυπουργός είπε την αλήθεια ως προς τους στόχους του ΠΑΣΟΚ. Οτι, δηλαδή, η εκλογή σε μεγάλους δήμους προσώπων που στηρίζονται από το κυβερνών κόμμα, θα σημαίνει επιβράβευση της κυβερνητικής πολιτικής. Αυτό πρέπει να το έχει ως δεδομένο ο λαός. Γιατί ψηφίζοντας στις δημοτικές εκλογές, ουσιαστικά δε θα ψηφίζει για το τάδε ή το δείνα πρόσωπο, αλλά για την επικύρωση ή όχι της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης. Από την άποψη αυτή, δήμαρχος στηριζόμενος από ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ, δε θα έχει τη δυνατότητα εφαρμογής δικού του προγράμματος, αλλά θα παίζει και πρωταγωνιστικό ρόλο στην επιβολή της κυβερνητικής πολιτικής.

- Η "Αγωνιστική Συνεργασία για την Αθήνα" ποια πολιτική θεωρεί ότι πρέπει να εφαρμοστεί στο Δήμο Αθηναίων, προκειμένου να λυθούν τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει;

- Το κύριο δεν είναι να ανοίξει μία συζήτηση μόνο για την Αθήνα, αλλά μια συζήτηση για το ποια πολιτική χρειάζεται συνολικά σήμερα η ΤΑ. Αν δηλαδή θα είναι μια ΤΑ που θα υπερασπίζεται τα λαϊκά συμφέροντα και κατακτήσεις ή θα είναι μια ΤΑ που θα συμμετέχει στην άσκηση της αντιλαϊκής πολιτικής που εκπορεύεται από τις Βρυξέλλες και εφαρμόζεται από τους εδώ διοικούντες. Η συγκρότηση της "Αγωνιστικής Συνεργασίας", το '94, αυτό το σκοπό είχε. Να δώσει στο λαό την αντίληψη μιας άλλης πολιτικής για την Αυτοδιοίκηση και αυτό θα συνεχίσει να κάνει και στις σημερινές συνθήκες.

- Ο ρόλος των δημοτών, του λαού της Αθήνας, στην υλοποίηση των παραπάνω, ποιος πιστεύετε ότι πρέπει να είναι;

- Η ιστορική εμπειρία έχει δείξει ότι ο λαός δεν μπορεί να περιμένει από "σωτήρες" να λύσουν τα προβλήματά του. Ούτε μπορεί να περιμένει μόνο στις εκλογές για να μιλήσει. Πρέπει σε καθημερινή βάση, με τη δραστηριότητά του, σε κάθε μορφή λαϊκής οργάνωσης, να απαιτεί λύσεις για τα προβλήματά του σε φιλολαϊκή κατεύθυνση. Και βέβαια, πρέπει με την ψήφο του στις δημοτικές εκλογές να ενισχύσει εκείνες τις δυνάμεις που πρωτοστατούν σε μια τέτοια κατεύθυνση.

Θ. Μπ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στοχοπροσηλωμένες συμμαχίες...(2006-09-10 00:00:00.0)
«Επιχειρηματίες», «σηκωμένα μανίκια» και «χαφιεδοσυμβούλια»(2006-06-28 00:00:00.0)
Νέες ανακοινώσεις υποψήφιων νομαρχών και δημάρχων(2006-03-16 00:00:00.0)
Στόχος η ευρύτερη συσπείρωση δυνάμεων(2005-12-01 00:00:00.0)
«Οχι» στις ψεύτικες υποσχέσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ(2005-10-26 00:00:00.0)
Αλλού... κοιτούν, γι' αλλού τραβούν!(2002-05-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ