Τετάρτη 19 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
2023 ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΕΡΓΟ
ΜΑΙΝΕΤΑΙ Η ΠΥΡΙΝΗ ΚΟΛΑΣΗ ΣΕ ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ ΚΑΙ ΛΟΥΤΡΑΚΙ
Συνεχίζεται το έγκλημα, στάχτη γίνονται εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα γης και δεκάδες σπίτια

Εφιάλτης ο κίνδυνος Βιομηχανικού Ατυχήματος, με τις πύρινες γλώσσες να φτάνουν μια ανάσα από εργοστάσια - βραδυφλεγείς βόμβες

...το μαύρο

INTIME NEWS

...το μαύρο
Την κόλαση ζούσαν και χτες, δεύτερη συνεχόμενη μέρα, οι κάτοικοι στη Δυτική Αττική και στο Λουτράκι Κορινθίας, τα δύο βασικά τεράστια πύρινα μέτωπα που μαίνονταν ανεξέλεγκτα αποδεικνύοντας τη γύμνια του κρατικού μηχανισμού.

Με τις δύο πυρκαγιές να κινούνται ανάμεσα σε πυκνό δάσος και αστικές περιοχές, που στα όριά τους είναι «ριγμένες» άναρχα κατοικίες, χημικές βιομηχανίες, διυλιστήρια, εργοστάσια ξυλείας και άλλες επικίνδυνες υποδομές, ζωντάνεψε για μια ακόμα φορά ο εφιάλτης για Βιομηχανικό Ατύχημα Μεγάλης Εκτασης.

Χαρακτηριστικά είναι και τα περιστατικά εργοδοτικής ασυδοσίας σε τέτοιες μεγάλες επιχειρήσεις, αφού χρειάστηκε η επίμονη παρέμβαση των συνδικάτων για να εκκενωθούν την ώρα που καιγόταν ο τόπος (βλ. σελ. 12).

Τεράστιες αποδεικνύονται για μια ακόμα φορά οι ευθύνες της κυβέρνησης, που παρά τα μεγάλα λόγια του πρωθυπουργού πριν από λίγες μέρες περί «κοσμογονίας» στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών και πρωτοφανούς «προετοιμασίας», τεράστιες εκτάσεις γίνονται κάρβουνο, αφού συνεχίζεται η πολιτική της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης τόσο της Δασικής Υπηρεσίας, που παραμένει με ελάχιστο προσωπικό, όσο και της Πυροσβεστικής με πάνω από 4.500 κενά, ακόμα και με τα ξεπερασμένα οργανογράμματα.

Και πάλι η καταστροφή και ...

INTIME NEWS

Και πάλι η καταστροφή και ...
Και πάλι από τους κυβερνώντες οι φωτιές εμφανίζονται ως «φυσικό φαινόμενο» που μοιραία πρέπει να υποστούμε λόγω «κλιματικής κρίσης», ενώ ως μόνη διέξοδος παρουσιάζεται το «τρεχάτε να σωθείτε», με το μήνυμα από 112, και με επίκληση της ατομικής ευθύνης, με τον πήχη να πέφτει στο να μη χαθούν ανθρώπινες ζωές.

Στάχτη γύρω στα 130.000 στρέμματα!

Πρόκειται για επαναλαμβανόμενο και προδιαγεγραμμένο έγκλημα. Το ίδιο που έχει ζήσει ο λαός και με τις προηγούμενες κυβερνήσεις και το μόνο που αλλάζει είναι οι εκτάσεις που κάθε φορά γίνονται στάχτη. Μεγάλα αστικά κέντρα, περιαστικά δάση, ακόμα και πάρκα μένουν αθωράκιστα, αφού έτσι επιτάσσει η πολιτική «κόστους - οφέλους».

Η φωτιά στο πέρασμά της έχει ήδη αποτεφρώσει σε Δερβενοχώρια, Λουτράκι και Ανατολική Αττική, Καλύβια και Σαρωνίδα, με βάση τους πρώτους υπολογισμούς, γύρω στα 130.000 στρέμματα χορτολιβαδικών εκτάσεων, δάσους και καλλιεργειών. Εκατοντάδες είναι τα σπίτια που κάηκαν ή έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές, χιλιάδες ζώα, οικόσιτα και άγρια βρήκαν φριχτό θάνατο, ποιμνιοστάσια, μελίσσια έχουν γίνει στάχτη.

Η φωτιά στα Δερβενοχώρια, σε ένα τεράστιο μέτωπο πολλών χιλιομέτρων που δεν έγινε δυνατό να αντιμετωπιστεί στη διάρκεια της νύχτας ως χτες το μεσημέρι, έφτασε στον οικισμό της Νέας Ζωής στη Μάνδρα, προκαλώντας μεγάλες καταστροφές. Παρά την εντολή εκκένωσης με το γνωστό 112, πολλοί ήταν οι νέοι άνθρωποι που προσπαθούσαν να διασώσουν ό,τι μπορούσαν από το βιος τους. Στη συνέχεια εκκενώθηκαν η Νέα Ζωή, ο Νέος Πόντος, ακόμα και η Μάνδρα, δηλαδή πόλεις με εκατοντάδες κατοίκους. Το βράδυ η φωτιά, που δεν μπορούσε να ελεγχθεί, κατευθυνόταν προς τη Νέα Πέραμο.

Σε πύρινο κλοιό η Αττική από ανατολή και δύση
Σε πύρινο κλοιό η Αττική από ανατολή και δύση
Την ίδια ώρα, πολλές είναι οι καταγγελίες των κατοίκων ότι οι ρίψεις από εναέρια μέσα ήταν ελάχιστες για πολλές ώρες, όπως και η παρουσία πυροσβεστών. Οι κάτοικοι με δική τους πρωτοβουλία οργάνωναν την προστασία των οικισμών, των σπιτιών και των περιουσιών τους και σε αυτήν την προσπάθεια συνέβαλαν οι δυνάμεις του ΚΚΕ που βρίσκονταν στα μέτωπα της φωτιάς και στους οικισμούς από την πρώτη στιγμή.

Στο Λουτράκι επίσης υπήρχαν πολλές ενεργές εστίες και πολλές αναζωπυρώσεις. Προληπτική εκκένωση έγινε στους οικισμούς Αγιος Χαράλαμπος και Πανόραμα. Σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής, υπήρξε αναζωπύρωση στα όρια του οικισμού Οαση, ενώ στην πορεία οι φλόγες μπήκαν μέσα στον οικισμό.

Ως και το βράδυ το μέτωπο από τον Αγιο Χαράλαμπο κατευθυνόταν ανεξέλεγκτα προς τον ορεινό όγκο, ενώ σε ένα εφιαλτικό σκηνικό μεγάλη ήταν η ανησυχία μην ξεφύγει προς τα διυλιστήρια της «Μότορ Οϊλ», αφού έφτασε σε μια απόσταση γύρω στα 1.000 μέτρα!

Παράλληλα, λόγω της πυρκαγιάς, προβλήματα υπήρχαν με την υδροδότηση και την ηλεκτροδότηση.

Χτες έγινε γνωστό ότι τρεις εθελοντές πυροσβέστες τραυματίστηκαν στην προσπάθειά τους να κατασβήσουν τις εστίες φωτιάς στην Ανατολική Αττική, αντιμετωπίζοντας προβλήματα με τα μάτια τους από τις σπίθες και το θερμικό φορτίο, δίχως η κατάσταση της υγείας τους να είναι ανησυχητική.

Και άλλες φωτιές σε πολλές περιοχές

Φωτιά σε χαμηλή βλάστηση εκδηλώθηκε στο Χαϊδάρι. Η μια εστία ήταν πάνω από την Ιερά Μονή Δαφνίου και η άλλη στον οικισμό Αφαία που ευτυχώς δεν πήραν μεγάλη έκταση και κατασβήστηκαν.

Αλλες φωτιές ξέσπασαν σε Λαφιώνα Λέσβου, στην περιοχή Ηράκλεια Ηλείας και στη Χρυσοκελλαριά Μεσσηνίας, στη Ρόδο μεταξύ των κοινοτήτων Απολλώνων και Λαέρμων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ