Τετάρτη 19 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΠΑ - ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Ανεβαίνει η αντιπαράθεση με τη Β. Κορέα

Αμερικανικό πυρηνικό υποβρύχιο στην περιοχή και συνεδρίαση Πυρηνικής Συμβουλευτικής Ομάδας

Το πυρηνικό υποβρύχιο των ΗΠΑ «USS Kentucky»
Το πυρηνικό υποβρύχιο των ΗΠΑ «USS Kentucky»
Το αμερικανικό υποβρύχιο, ικανό να φέρει πυρηνικούς βαλλιστικούς πυραύλους, που είχε προαναγγελθεί και αναμενόταν, κατέφτασε χτες στη Νότια Κορέα, καθώς Ουάσιγκτον και Σεούλ ξεκίνησαν τις συνομιλίες για πυρηνική «συνεργασία» με την ανάπτυξη αμερικανικών πυρηνικών και άλλων στρατηγικών όπλων, ως «αποτροπή» απέναντι στη Βόρεια Κορέα. Σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό υπουργείο Αμυνας, πρόκειται για το υποβρύχιο «USS Kentucky».

Και οι τελευταίες αυτές εξελίξεις - μετά από ένα μπαράζ κοινών στρατιωτικών ασκήσεων Νότιας Κορέας-ΗΠΑ, δοκιμής διηπειρωτικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα κ.ά. - σηματοδοτούν την ένταση του ανταγωνισμού ΗΠΑ-Κίνας στο «καυτό μέτωπο» της Κορεατικής Χερσονήσου.

«Αυτή τη στιγμή ένα αμερικανικό πυρηνικό υποβρύχιο ελλιμενίζεται στο Μπουσάν. Είναι η πρώτη επίσκεψη αμερικανικού πυρηνικού υποβρυχίου εδώ και δεκαετίες», δήλωσε ο συντονιστής για τον Ινδο-Ειρηνικό στον Λευκό Οίκο, Κερτ Κάμπελ, ο οποίος συμμετείχε στην πρώτη συζήτηση της Πυρηνικής Συμβουλευτικής Ομάδας (NCG) με αξιωματούχους της Νότιας Κορέας.

Η Ομάδα έχει στόχο τον «καλύτερο συντονισμό μιας συμμαχικής πυρηνικής απάντησης σε περίπτωση πολέμου με τη Βόρεια Κορέα», εν μέσω εκκλήσεων της Νότιας Κορέας για δικά της πυρηνικά όπλα, κάτι που απορρίπτει η Ουάσιγκτον.

Οπως τόνισε ο Κάμπελ, ο ελλιμενισμός του υποβρυχίου που μπορεί να φέρει πυρηνικούς πυραύλους δείχνει την «αμερικανική δέσμευση για την Αμυνα της Νότιας Κορέας», την ώρα που οι ΗΠΑ έχουν «δεσμευτεί» να αναπτύξουν περισσότερα στρατηγικά όπλα, όπως αεροπλανοφόρα, υποβρύχια και βομβαρδιστικά μεγάλου βεληνεκούς στη Νότια Κορέα έναντι της Βόρειας Κορέας.

Στο μεταξύ, ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας της Νότιας Κορέας, Κιμ Τάε-χιο, είπε ότι οι συζητήσεις της Πυρηνικής Συμβουλευτικής Ομάδας είναι αρκετές για να διασφαλιστεί πως «δεν υπάρχει ανάγκη» για τη Νότια Κορέα να αναπτύξει δικά της πυρηνικά όπλα.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να διευκολύνουν την ανταλλαγή πληροφοριών με τη δημιουργία ενός ασφαλούς δικτύου επικοινωνίας, αλλά και τον συντονισμό και τον σχεδιασμό σε περίπτωση πυρηνικής επίθεσης της Βόρειας Κορέας, η οποία θα αντιμετωπίσει μια «συντριπτική» συμμαχική απάντηση, είπε ο Κιμ Τάε-χιο.

ΗΠΑ και Νότια Κορέα θα αναπτύξουν επίσης «επιχειρήσεις, ασκήσεις, προσομοιώσεις, εκπαιδεύσεις και επενδυτικές δραστηριότητες» για να ενισχύσουν τις ικανότητες πυρηνικής αποτροπής και αντίδρασης στην Κορεατική Χερσόνησο, σύμφωνα με κοινή δήλωση που δημοσιεύτηκε μετά τη συνάντηση.

Η Βόρεια Κορέα, η οποία εκτόξευσε διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (ICBM) την περασμένη βδομάδα, καταδίκασε την Πυρηνική Συμβουλευτική Ομάδα ΗΠΑ - Νότιας Κορέας, λέγοντας ότι «συζητά ανοιχτά τη χρήση πυρηνικών πυραύλων» και «προειδοποίησε» για τα «συμμαχικά σχέδια επίδειξης στρατιωτικής δύναμης».

Παράλληλα, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, εκτίμησε ότι η Βόρεια Κορέα «θα πραγματοποιήσει την έβδομη πυρηνική δοκιμή της». «Δεν βλέπω κάποια ένδειξη ότι αυτό θα γίνει σύντομα», όμως «δεν θα αποτελούσε έκπληξη εάν η Βόρεια Κορέα προχωρούσε σε άλλη μία πυρηνική δοκιμή». Επισήμανε ότι εδώ και πολλά χρόνια η Πιονγιάνγκ εξελίσσει τις δυνατότητές της όσον αφορά τους διηπειρωτικούς πυραύλους και «θα συνεχίσει να το κάνει».

Ο Σάλιβαν είπε πάντως ότι η Ουάσιγκτον είναι «έτοιμη να καθίσει και να συζητήσει χωρίς προϋποθέσεις το πυρηνικό πρόγραμμα» της Βόρειας Κορέας.

Να σημειωθεί ότι χτες έγινε γνωστό πως ο Αμερικανός υπήκοος που πέρασε τα σύνορα στη Βόρεια Κορέα χωρίς άδεια, ήταν Αμερικανός στρατιώτης, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος. Ο άνδρας συνελήφθη κατά τη διάρκεια μιας περιοδείας στην Κοινή Περιοχή Ασφαλείας και διέσχισε τη Στρατιωτική Γραμμή Οριοθέτησης που χωρίζει τη Βόρεια και τη Νότια Κορέα, ανέφερε η Διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ