Τετάρτη 19 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Στάση εργασίας σήμερα για πραγματικές αυξήσεις, ενάντια στην κοροϊδία

«Αυτά είναι τα περιθώρια, δεν διακινδυνεύουμε την επενδυτική βαθμίδα», απαντά προκλητικά η κυβέρνηση

Στάση εργασίας (έναρξη βάρδιας έως 11 π.μ.) έχει προκηρύξει για σήμερα η ΑΔΕΔΥ, στη διάρκεια της οποίας θα γίνει κινητοποίηση, στις 9 π.μ., στο υπουργείο Οικονομικών (Νίκης 5-7) ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης που προβλέπει μέτρα - κοροϊδία για την «αύξηση» των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων.

Στην κριτική που ασκούν συνδικαλιστικές οργανώσεις στο νέο μισθολόγιο σημειώνουν ότι οι πενιχρές αυξήσεις που δίνονται και δεν ξεπερνούν τα 1,8 ευρώ τη μέρα και 0,5 ευρώ περίπου για κάθε παιδί δεν φθάνουν για να αναπληρώσουν ούτε τις απώλειες εισοδήματος λόγω ακρίβειας, αύξησης ενοικίων και στεγαστικών δανείων, πολύ περισσότερο τις μεγάλες μισθολογικές απώλειες που έχουν δημιουργηθεί σωρευτικά τουλάχιστον την τελευταία δεκαετία λόγω της κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο και άλλων ρυθμίσεων που πετσόκοψαν μισθολογικά κλιμάκια ή επέβαλαν χαράτσια κ.ά. και οι οποίες νομοθετήθηκαν και διατηρήθηκαν από όλες τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ.

Θυσία στον βωμό των επενδυτικών βαθμίδων και των πλεονασμάτων

Αποκαλυπτική για τη βαθιά αντεργατική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ, σε συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων, ήταν η χτεσινή συνάντηση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ με τον υπουργό Οικονομικών, Κ. Χατζηδάκη.

«Δεν μπορούμε να ικανοποιήσουμε τα αιτήματά σας», «δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος», «αυτά τα περιθώρια είχαμε, γι' αυτά είχαμε συμφωνήσει με τους "έξω" (εννοώντας τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης)», «δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και το στόχο για 2% στο πρωτογενές πλεόνασμα», «με τα μέτρα που περιλαμβάνονται σε αυτό το σχέδιο νόμου η κυβέρνηση της ΝΔ εκπληρώνει το 50% των προεκλογικών της δεσμεύσεων»!

Σε αυτές τις φράσεις, σημειώνει η ΔΑΣ (συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ), περικλείεται το περιεχόμενο των απαντήσεων της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, ενόψει και της προώθησης για ψήφιση στη Βουλή του νομοσχεδίου με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Ενίσχυση του εισοδήματος των μισθωτών, των νέων και της οικογένειας». Και βέβαια, προσθέτει, για να δικαιολογήσει την αντιλαϊκή πολιτική ο υπουργός επανέλαβε τη γνωστή φράση όλων των κυβερνήσεων που ψήφισαν και στήριξαν τα μνημόνια, ότι η κοινωνία «ζούσε με χρήματα πάνω από τις δυνάμεις της και γι' αυτό το πλήρωσε...», υιοθετώντας δηλαδή το γνωστό «μαζί τα φάγαμε» και υπονοώντας έτσι ότι οι εργαζόμενοι φταίμε για τη χρεοκοπία και τα μνημόνια!

Σχολιάζοντας τις απαντήσεις του υπουργείου η ΔΑΣ τονίζει: «Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά πόσο βάσιμες είναι οι εκτιμήσεις μας ότι η κυβερνητική οικονομική πολιτική κινείται με το απαραβίαστο όριο των δημοσιονομικών αντοχών, τον στόχο των πρωτογενών πλεονασμάτων και τη σταθερή υπεράσπιση των κερδών των λίγων και ότι οι ηγεσίες των παρατάξεων του κυβερνητικού συνδικαλισμού έχουν στρατηγική σύμπλευση με αυτά».

Ταυτόχρονα, στη συνάντηση αναδείχθηκε ότι οι ηγεσίες των παρατάξεων του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού δίνουν «ανάσες» στην κυβέρνηση. Οπως αναφέρει η ΔΑΣ, στελέχη των παρατάξεων αυτών χαρακτήρισαν «θετική την αύξηση» του 1,5 ευρώ περίπου τη μέρα και του 0,5 ευρώ για κάθε παιδί και βοήθησαν την κυβέρνηση να ξεγλιστρά με τη συζήτηση για ανάγκη πάταξης της φοροδιαφυγής, προκειμένου να βρεθούν τα χρήματα...

Σημειώνεται ότι στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ η ΔΑΣ είχε προτείνει εκτός από τη σημερινή στάση εργασίας να προκηρυχθεί 24ωρη απεργία την επόμενη βδομάδα, όταν θα κατατεθεί το νομοσχέδιο στην Ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση. Ομως, από κοινού οι παρατάξεις ΔΗΣΥΠ (ΠΑΣΚΕ) - ΔΑΚΕ - «Δημοσιοϋπαλληλική Ανατροπή», αξιοποιώντας και τη στάση της ΕΑΕΚ (ΣΥΡΙΖΑ) που δεν πήρε ξεκάθαρη θέση, αρνήθηκαν την προκήρυξη της εικοσιτετράωρης απεργίας, παραπέμποντας την απόφαση για επόμενη κινητοποίηση, μετά την Τετάρτη.

Στην επιχειρηματολογία της κυβέρνησης οι εκλεγμένοι με τη ΔΑΣ πρόβαλαν τα μισθολογικά αιτήματα των δημοσίων υπαλλήλων και την απαίτηση θεσμικού πλαισίου για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για μισθολογικά ζητήματα στο Δημόσιο.

Η ΔΑΣ, απευθυνόμενη στους εργαζόμενους, υπογραμμίζει ότι είναι επιτακτική ανάγκη «να ορθώσουμε το δικό μας πλαίσιο πάλης, που θα ικανοποιεί τις σύγχρονες ανάγκες μας» και σε αυτήν την κατεύθυνση καλεί σε μαζική συμμετοχή στη σημερινή στάση εργασίας και στην κινητοποίηση στο πλαίσιο οργάνωσης του αγώνα ενάντια στην κυβερνητική κοροϊδία, για πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ