Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΣΤΟΝ ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΜΕΝΟ ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΚΑΜΠΟ
Δίνουν αγώνα για να ορθοποδήσουν, για να ξεκολλήσει η ζωή από τη λάσπη

Τώρα είναι η ώρα να δυναμώσει η συλλογική διεκδίκηση, με στόχο την άμεση και πλήρη αποκατάσταση των ζημιών, αποζημίωση των πληγέντων στο 100% με ευθύνη του κράτους

Τρίτη 19 Σεπτέμβρη 2023

Πλημμυρισμένες αγροτικές εκτάσεις στην Φαρκαδόνα Τρικάλων
Η απίστευτη έκταση των καταστροφών που προκάλεσε η έλλειψη αναγκαίων υποδομών και ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού αντιπλημμυρικής προστασίας, με ευθύνη κυβερνήσεων, περιφερειακών και τοπικών αρχών, έχει πλέον αποκαλυφθεί, γεμίζοντας απόγνωση και οργή δεκάδες χιλιάδες οικογένειες.

Στις συνοικίες των πόλεων και στα χωριά που επλήγησαν, αυτό που συναντά κανείς είναι λάσπη παντού, και ανθρώπους που προσπαθούν να απομακρύνουν να καθαρίσουν τα σπίτιά τους χωρίς καμία βοήθεια από τον κρατικό μηχανισμό και μόνη συμπαράσταση από τους εθελοντές από τα σωματεία και μαζικούς φορείς.

Την ίδια ώρα, όλος ο λαός της Θεσσαλίας βρίσκεται αντιμέτωπος με μια επικίνδυνη κατάσταση για την υγεία του. Ενδεικτικό των κινδύνων που υπάρχουν είναι το ότι έχουν επιβεβαιωθεί στις πλημμυρισμένες περιοχές εκατοντάδες περιστατικά λοίμωξης του αναπνευστικού και κρούσματα γαστρεντερίτιδας, ενώ ελέγχονται για ρύπανση παράκτιες περιοχές της Θεσσαλίας. Στο μεταξύ, ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί με αντιτετανικό ορό σε όσους επιχειρούσαν όλες αυτές τις μέρες στο πεδίο των καταστροφών.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία (Κυριακή 17/9), είχαν δηλωθεί σχεδόν 230.000 νεκρά ζώα και είχαν αποσυρθεί 104.130, δηλαδή λιγότερα από τα μισά.

Τα τεράστια προβλήματα στην απόσυρση, καθώς τα νερά καλύπτουν ακόμη μεγάλες περιοχές και τα μέσα και το προσωπικό είναι περιορισμένα, γίνονται σαφή από τα επιμέρους ποσοστά:

Eurokinissi

Σε πολλές περιοχές της Θεσσαλίας η ίδια εικόνα. Οι κόποι μιας ζωής, όλο το βιος πεταμένα στον δρόμο
-- 81,0% των νεκρών χοίρων - έχουν αποσυρθεί 16.460 από τους 20.326 νεκρούς χοίρους

-- 52,2% των νεκρών αιγοπροβάτων - έχουν αποσυρθεί 37.007 από τα 70.935 νεκρά αιγοπρόβατα

-- 38,3% των νεκρών πτηνών - έχουν αποσυρθεί 50.515 από τα 131.795 νεκρά πτηνά

-- 2,4% των νεκρών βοοειδών - έχουν αποσυρθεί 148 από τα 6.136 νεκρά βοοειδή

Το μεγάλο πρόβλημα αφορά τα νεκρά πτηνά, αλλά και τα νεκρά βοοειδή που λόγω του μεγάλου όγκου τους δεν είναι εύκολα στη διαχείρισή τους.

Η αναστάτωση που έχει φέρει η κατάσταση αυτή στους πληγέντες μεγαλώνει αν σκεφτεί κανείς ότι χιλιάδες άνθρωποι ζουν αυτές τις μέρες με καθόλου ή ελάχιστο εισόδημα. Τέτοιοι είναι, για παράδειγμα, οι χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι που έμειναν χωρίς παραγωγή, αλλά και εκατοντάδες εργαζόμενοι που οι επιχειρήσεις που δούλευαν δεν λειτουργούν και ζουν με το εξευτελιστικό επίδομα των μόλις 543 ευρώ.

Βαριά λαβωμένο, το οδικό δίκτυο παραμένει αποκομμένο σε πολλά σημεία.

Συνεχίζεται η μάχη στις συνοικίες και στα χωριά της Λάρισας

Στις πληγείσες συνοικίες της Λάρισας, όπως η Νέα Σμύρνη, οι εργατικές κατοικίες, ο Αγιος Θωμάς και αλλού, η ζωή θα αργήσει πολύ να επιστρέψει σε κανονικούς ρυθμούς. Υπόγεια και ισόγεια έχουν ακόμα νερά, ενώ οι περιουσίες των ανθρώπων πλέον είναι μόνο μπάζα.

«Είμαστε μόνοι μας, δεν έχουμε καμία ενημέρωση αν θα περάσει κάποιος», λέει αγανακτισμένος κάτοικος της συνοικίας των εργατικών κατοικιών Γιάννουλης, την ώρα που οι σωροί των κατεστραμμένων αντικειμένων έχουν γίνει βουνό.

Στην περιοχή των Αμπελοκήπων, οι κάτοικοι είναι ανάστατοι, καθώς δύο οικοδομές εμφάνισαν πρόβλημα στα θεμέλια, μετά τον μεγάλο όγκο νερού που δέχθηκε οικόπεδο που βρίσκεται ανάμεσά τους.

Στις εργατικές κατοικίες της Γιάννουλης, η Επιτροπή Πληγέντων και σωματεία της πόλης βρίσκονται καθημερινά εκεί βοηθώντας στις απαντλήσεις του νερού, στον καθαρισμό των σπιτιών, ενώ ταυτόχρονα προσφέρονται καθημερινά πάνω από 150 μερίδες φαγητού, νερό και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

Παρόμοια είναι η κατάσταση σε αρκετά χωριά των δήμων Φαρσάλων και Κιλελέρ. Η στάθμη του νερού στη λίμνη Κάρλα υποχώρησε, ωστόσο πολλές εκτάσεις παραμένουν πλημμυρισμένες.

Παράλληλα, σε όλο τον νομό καταγράφεται έλλειψη φαρμάκων. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του Θάνου Κουτσούκη, προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου: «Υπάρχουν παντού σοβαρές ελλείψεις στα φάρμακα. Καταστράφηκαν φαρμακεία, καταστράφηκαν φάρμακα στα σπίτια των ασθενών, καταστράφηκε αποθήκη στην οδό Βόλου... Δεν μπορούμε να παρακαλάμε συνεχώς για τα αυτονόητα».

Παραμένουν τα προβλήματα στη Μαγνησία, ανησυχούν οι αλιείς για τον Παγασητικό

Να ξαναστήσουν τα νοικοκυριά τους μέσα στους τόνους λάσπης προσπαθούν χιλιάδες πληγέντες σε όλη τη Μαγνησία, την ώρα που η πόλη του Βόλου και πολλά χωριά παραμένουν για 14η μέρα χωρίς πόσιμο νερό, με την επίσημη ενημέρωση να λέει ότι θα περάσουν πολλές μέρες ακόμα.

Παράλληλα, εδώ και μέρες εκατομμύρια κυβικά μέτρα μολυσμένων νερών, από την περιοχή του κάμπου της Θεσσαλίας, καταλήγουν στον Παγασητικό μέσω της σήραγγας της Κάρλας. Πολλοί αλιείς έχουν δεμένα τα καΐκια τους και δεν εργάζονται καθώς δεν μπορούν τα ταξιδέψουν λόγω των φερτών υλικών, ενώ αν ψαρέψουν τα εργαλεία τους παθαίνουν ζημιές. Ταυτόχρονα οι αλιείς ζητάνε να γίνουν άμεσα αναλύσεις του νερού και των ιζημάτων στον Παγασητικό προκειμένου να ελεγχθεί η ποιότητα του νερού και να δοθεί το «πράσινο φως» για κατανάλωση ψαριών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιμέτωποι με την αδιαφορία του κράτους, συνεχίζουν να δίνουν αγώνα για να ορθοποδήσουν (2023-10-07 00:00:00.0)
Παλεύοντας με τις λάσπες, προσπαθούν να σταθούν στα πόδια τους (2023-09-15 00:00:00.0)
Η επικίνδυνη πολιτική κράτους - κυβερνήσεων αφήνει ανυπεράσπιστο το λαό (2020-09-26 00:00:00.0)
«Σε λίγες ώρες χάθηκαν κόποι μιας ζωής» (2020-09-22 00:00:00.0)
Ολική καταστροφή (2010-08-10 00:00:00.0)
Εγκληματική η στάση της χούντας (2008-05-13 00:00:00.0)