ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
Προς «επικαιροποίηση» η αντιδραστική Κοινή Δήλωση ΕΕ - Τουρκίας
Παρασκευή 29 Σεπτέμβρη 2023

Associated Press

Το κολαστήριο της Μόριας αποτέλεσμα της Κοινής Δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας, που σκοπεύουν να «επικαιροποιήσουν»
Στην ανάγκη η ΕΕ να επικαιροποιήσει και πάλι το υφιστάμενο συμβατικό πλαίσιο συνεργασίας με την Τουρκία, την απαράδεκτη Κοινή Δήλωση ΕΕ - Τουρκίας του 2016, αναφέρθηκε χτες ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δ. Καιρίδης, στο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης που διεξήχθη στις Βρυξέλλες.

Σημειώνεται πως Βρυξέλλες, Αγκυρα και Αθήνα ετοιμάζουν μια νέα Κοινή Δήλωση ΕΕ - Τουρκίας στο Μεταναστευτικό. Η επικείμενη συμφωνία φέρεται ότι «επικαιροποιεί» προβλέψεις της ευρω-τουρκικής, η οποία έχει οδηγήσει στη σημερινή άθλια κατάσταση με τους εγκλωβισμούς, τους πνιγμούς στο Αιγαίο, τις επαναπροωθήσεις, τη δράση των δουλεμπορικών κυκλωμάτων, την ένταση της καταστολής και της «διαλογής» προσφύγων και μεταναστών ανάλογα με τις ανάγκες του κεφαλαίου. Με τη νέα συμφωνία τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα για πρόσφυγες και μετανάστες, αφού η πολιτική της ΕΕ στο Μεταναστευτικό - Προσφυγικό γίνεται ολοένα και πιο αντιδραστική, ενώ δεν έχουν γίνει γνωστά τα ανταλλάγματα που διαπραγματεύεται η Τουρκία.

Κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο, ο Δ. Καιρίδης συνεχάρη την ισπανική προεδρία για τις προσπάθειες που κατέβαλε ώστε να ολοκληρωθούν επιτυχώς οι διαπραγματεύσεις για το νέο αντιδραστικό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Ασυλο, εκφράζοντας τη στήριξη της Ελλάδας σε αυτές τις προσπάθειες.

Το θέμα των αυξημένων αφίξεων από τα τουρκικά παράλια, καθώς και η αυξημένη πίεση που ασκείται στο σύστημα υποδοχής, φιλοξενίας και διαδικασίας ασύλου στην Ελλάδα, ήταν το αντικείμενο συζήτησης με την Επίτροπο Ι. Γιόχανσον. Από τη μεριά της, η Επίτροπος δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι οι ευρωπαϊκοί οργανισμοί, όπως η EUAA (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου) και ο Frontex είναι έτοιμοι να προσφέρουν στην Ελλάδα επιπλέον εξειδικευμένο προσωπικό και μέσα. Ετσι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ώρα των πνιγμών και των επαναπροωθήσεων, «απαντά» και στη φημολογία περί αποχώρησης της Frontex, αποδεικνύοντας την πλήρη «κατανόησή» της «για τις ελληνικές θέσεις και την έμπρακτη συμπαράστασή της προς την Ελλάδα», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου.

Κατά την τριμερή συνάντηση με την Επίτροπο και την υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας, βασικό θέμα συζήτησης ήταν η συνεργασία της ΕΕ με την Τουρκία στο θέμα του Μεταναστευτικού. Κοινή, κατά το υπουργείο, ήταν η άποψη ότι πρέπει άμεσα να επικαιροποιηθεί η απαράδεκτη Κοινή Δήλωση ΕΕ - Τουρκίας του 2016, καθότι σημαντικές προβλέψεις της δεν εφαρμόζονται από την πλευρά της Τουρκίας.

Προς τούτο, συμφωνήθηκε «όπως οι τρεις πλευρές συνεργαστούν στενά, ώστε να υπάρχουν σύντομα αποτελέσματα προς την κατεύθυνση της επανενεργοποίησης των επιστροφών και της πρόληψης των παράτυπων μεταναστευτικών ροών μέσα από την πάταξη των δικτύων των διακινητών και τη φύλαξη από την Τουρκία των συνόρων της», όπως αναφέρει το υπουργείο. Με άλλα λόγια, την ενίσχυση του διωγμού και της καταστολής σε βάρος των ξεριζωμένων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στη λογική της σκληρής γραμμής αντιμετώπισης των ξεριζωμένων (2023-10-10 00:00:00.0)
Επισκέψεις σε δομές - φυλακές των κατατρεγμένων (2023-08-08 00:00:00.0)
«Ζάρια» με τον θάνατο, εξαιτίας της βάρβαρης πολιτικής ΕΕ - κυβερνήσεων (2022-08-20 00:00:00.0)
Το μεγαλύτερο «ναυάγιο» είναι η αντιμεταναστευτική πολιτική κυβερνήσεων και ΕΕ (2021-12-30 00:00:00.0)
Οι ευθύνες δεν κρύβονται (2019-11-07 00:00:00.0)
Στις πλάτες των προσφύγων (2019-07-25 00:00:00.0)