Τρίτη 10 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΟΜΑΔΑΣ MED ΓΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ
Στη λογική της σκληρής γραμμής αντιμετώπισης των ξεριζωμένων

Στο «κλίμα» της σκληρής γραμμής του υπό διαπραγμάτευση Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Ασυλο, τοποθετήθηκαν το Σάββατο, σε κοινό κείμενο που αφορά το προσφυγικό ζήτημα, οι υπουργοί Εσωτερικών και Μετανάστευσης και Ασύλου της Ελλάδας, της Κύπρου, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Μάλτας, που συναντήθηκαν στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της 6ης Συνόδου της Ομάδας των MED. Συμφώνησαν, δε, στην αναγκαιότητα της άμεσης ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων για το νέο αντιδραστικό Σύμφωνο που βρίσκεται σε επίπεδο παζαριών.

Οι «5» συνδέουν το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό με την απειλή της εθνικής ασφάλειας, κάνοντας λόγο για «ανθεκτικά» σύνορα, και καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ενισχύσει με περισσότερους πόρους τη Frontex, δηλαδή τον ευρωπαϊκό μηχανισμό μεγαλύτερης καταστολής και διωγμού μεταναστών και προσφύγων, των θυμάτων δηλαδή των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και σχεδιασμών των αστικών κυβερνήσεων, της ΕΕ, μαζί με ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, στην ευρύτερη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Παρά τις συνεχιζόμενες καταγγελίες για επαναπροωθήσεις και μετά το πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου, εξακολουθούν να αναφέρονται στις «επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης», με την υποκριτική επισήμανση ότι «θα πρέπει να διεξάγονται για την παροχή βοήθειας σε οποιοδήποτε σκάφος ή άτομο που βρίσκεται σε κίνδυνο στη θάλασσα, στη βάση του διεθνούς δικαίου». Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην αυστηρή φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, καθώς και στην ενίσχυση των χωρών πρώτης υποδοχής.

Το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου αναφέρεται, ανάμεσα στα άλλα, στην αποτροπή «των παράτυπων αναχωρήσεων» και καλείται «η Επιτροπή να διαπραγματευτεί νέες στρατηγικές συνεργασίας και αμοιβαία επωφελείς συμφωνίες με βασικές τρίτες χώρες προέλευσης και διέλευσης στη βάση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και μιας συνολικής προσέγγισης διαδρομής».

Οι υπουργοί της ομάδας των MED5 τονίζουν, παράλληλα, «την ανάγκη να καταστούν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ ανθεκτικά». Τονίζεται μεταξύ άλλων η σημασία των επιστροφών (δηλαδή του διωγμού των ξεριζωμένων) ως βασικού πυλώνα της μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ, «συμπεριλαμβανομένων των εκούσιων υποβοηθούμενων επιστροφών και καλείται η Επιτροπή να αναλάβει ενισχυμένη δράση ώστε να διασφαλίσει ότι οι τρίτες χώρες συμμορφώνονται με τις νόμιμες ή συμφωνημένες δεσμεύσεις επανεισδοχής και επιστροφής». Δηλαδή εμμέσως επικρίνονται χώρες όπως η Ουγγαρία, η Πολωνία και άλλες που αντιδρούν στις διευθετήσεις για τη διανομή των ξεριζωμένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ