Οι φοιτητές έχουμε μεγάλο αγωνιστικό ραντεβού στις 6 Νοέμβρη!
Σάββατο 21 Οχτώβρη 2023 - Κυριακή 22 Οχτώβρη 2023

Στις 6 Νοέμβρη κλιμακώνουμε όλες τις αγωνιστικές δράσεις, τις πρωτοβουλίες διεκδίκησης που από την πρώτη μέρα οργανώνονται για όλα τα θέματα στις σχολές, δίνουμε απάντηση στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για νέο χτύπημα στα δικαιώματά μας με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Η έναρξη των μαθημάτων σε όλα τα πανεπιστήμια επιβεβαίωσε ότι για να σπουδάσουμε πρέπει να αγωνιστούμε! Απέναντι στα εκρηκτικά προβλήματα στις σχολές μας και την πολιτική που υποβαθμίζει περαιτέρω τις σπουδές μας οι φοιτητές διατρανώνουμε: «Πτυχία με αξία - δωρεάν σπουδές. Αυτό είναι το σύγχρονο για τους φοιτητές!».

Από την πρώτη μέρα, σε όλες τις σχολές οι συνέπειες της υποχρηματοδότησης δημιουργούν μια ασφυκτική κατάσταση. Ενδεικτικά στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής δεκάδες μαθήματα αναβλήθηκαν λόγω ελλείψεων καθηγητών που, όπως μας ενημέρωσαν, τους περιμένουν από Νοέμβρη και αν... Η κατάσταση είναι γενικευμένη σε όλα τα ιδρύματα, με ελάχιστους καθηγητές και προσωπικό που προσπαθεί να αντεπεξέλθει στις εκπαιδευτικές και διοικητικές ανάγκες. Η κατάσταση είναι κυριολεκτικά οριακή!

Την ίδια ώρα, το πρόβλημα των κτιριακών υποδομών μεγαλώνει, με φοιτητές να κάθονται στο πάτωμα και σε περβάζια παραθύρων, για να παρακολουθήσουν μια διάλεξη, ενώ οι φοιτητικές εστίες βρίσκονται σε άθλια κατάσταση χωρίς να εξασφαλίζονται στοιχειώδη μέτρα βελτίωσης των όρων διαβίωσης.

Ακόμα, στη δύσκολη κατάσταση που βιώνουν χιλιάδες φοιτητές και οι οικογένειές τους με την ακρίβεια, προστίθεται το ανεβασμένο κόστος για τις σπουδές. Με το υπουργείο να σφυρίζει αδιάφορα για το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης φοιτητικών εστιών, να αρνείται την αξιοποίηση δωματίων για όσους έχουν ανάγκη, την αύξηση και τη διεύρυνση του στεγαστικού επιδόματος. Αντί αυτού με διάφορους κόφτες αφήνονται εκτός εστιών φοιτητές, προωθείται το «κόψιμο» της δωρεάν σίτισης από διάφορα ιδρύματα, ενώ αυτές τις μέρες που ξεκίνησαν οι αιτήσεις μετεγγραφών πολλοί φοιτητές βρίσκονται στον «αέρα», αφού δεν μπορούν να εξασφαλίσουν μετεγγραφή λόγω των άδικων κριτηρίων...

Στα Ιδρύματα που το 2018 «πανεπιστημιοποιήθηκαν», όπως στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και ιδιαίτερα στις Σχολές Μηχανικών, η κοροϊδία συνεχίζεται! Εξι ολόκληρα χρόνια μετά την ίδρυσή τους δεν έχουν κατοχυρωθεί επαγγελματικά δικαιώματα στα πτυχία. Δηλαδή, έχουμε πτυχία χωρίς αντίκρισμα! Η κυβέρνηση και το υπουργείο ΤΩΡΑ να κατοχυρώσουν τα πτυχία μας!

Η κυβέρνηση έχει όμως άλλες προτεραιότητες...

Τη στιγμή που τα ιδρύματά μας έχουν πάθει οικονομική ασφυξία, με τον νέο προϋπολογισμό μπουκώνει με εκατομμύρια την επιχειρηματική δράση και δεν δίνει φράγκο για τις μορφωτικές μας ανάγκες, τις προσλήψεις προσωπικού, την ασφάλεια και επάρκεια των υποδομών.

Παράλληλα, προχωρά τα σχέδια για νομοθέτηση της λειτουργίας ιδιωτικών πανεπιστημίων που θα έχουν σημαντικές αρνητικές συνέπειες στις σπουδές όλων των φοιτητών, με το κόστος σπουδών να μεγαλώνει και τους νέους τρόπους αναζήτησης εσόδων για τα ιδρύματα να μυρίζουν δίδακτρα, ενώ την ίδια ώρα τα πτυχία μας να υποβαθμίζονται ακόμα περισσότερο σε αυτό το τεράστιο εμπόριο πτυχίων.

Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι δεν θα το επιτρέψουμε! Οργανώνουμε παντού την αγωνιστική δράση για όλα τα προβλήματα. Την ενημέρωση, τη συλλογική συζήτηση και οργάνωση σε κάθε έτος, τις Γενικές Συνελεύσεις, τις κινητοποιήσεις για όλα τα προβλήματα στις σχολές μας.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον λαό της Παλαιστίνης και το δικαίωμά του για μια ελεύθερη πατρίδα, αντιπαλεύουμε την εμπλοκή της χώρας μας στη σφαγή της Γάζας από το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ και τους ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Δώστε λεφτά για την Παιδεία, όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία!

Στις 6 Νοέμβρη στις 12 στα Προπύλαια δίνουμε την πρώτη μεγάλη απάντηση στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, με το μαθητικό - φοιτητικό συλλαλητήριο!


Θανάσης ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ
Πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζουν τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες (2019-11-08 00:00:00.0)
«Στον αέρα» μετεγγραφέντες και μη (2016-01-20 00:00:00.0)
Με αφορμή την απόφαση του ΣτΕ για τις μετεγγραφές (2015-04-11 00:00:00.0)
Αυξημένη θα είναι η ζήτηση για μετεγγραφές (2010-08-19 00:00:00.0)