Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αυξημένη θα είναι η ζήτηση για μετεγγραφές

Πριν ακόμα ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής στις σχολές των πανεπιστημίων και ΤΕΙ, πριν δηλαδή μάθει ο κάθε υποψήφιος αν εισάγεται και πού, έχει αρχίσει να ανακινείται συζήτηση για τις μετεγγραφές φοιτητών. Η πραγματική αιτία της ανακίνησης του ζητήματος είναι ακριβώς η δεινή θέση στην οποία βρίσκονται οι λαϊκές οικογένειες, λόγω των σκληρών αντιλαϊκών μέτρων της κυβέρνησης, που αντικειμενικά θα αυξήσει την ανάγκη και τη ζήτηση για μετεγγραφές, αφού όλο και περισσότερες οικογένειες δε θα μπορούν να στείλουν τα παιδιά τους για σπουδές σε άλλη πόλη. Εκτιμάται έτσι, ότι μεγαλύτερη θα είναι η «πίεση» για μετεγγραφές στα ιδρύματα των μεγάλων αστικών κέντρων, όπου βρίσκεται συγκεντρωμένος ο κύριος όγκος του πληθυσμού. Πάντως, και οι μετεγγραφές αποτελούν ένα ελάχιστο «κοινωνικό μέτρο», τη στιγμή που όλες οι παροχές φοιτητικής μέριμνας (δωρεάν σίτιση, στέγαση, μετακινήσεις) οδεύουν προς κατάργηση.

Χτες, ο πρόεδρος του ΤΕΙ Πειραιά Λ. Βριζίδης, με δηλώσεις του σε τηλεοπτικούς σταθμούς τάχθηκε υπέρ της πλήρους κατάργησης των μετεγγραφών, λέγοντας πως πέρσι, το ίδρυμα δέχτηκε 800 επιπλέον σπουδαστές από μετεγγραφή και φέτος αναμένεται να είναι πιο αυξημένος ο αριθμός, λόγω της κατάργησης της «βάσης του 10». Αντίστοιχα, υπέρ της υιοθέτησης ενός αυστηρότερου πλαφόν στις μετεγγραφές τάχθηκε ο πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Κ. Μουτζούρης.

Παράλληλα, ερωτήματα για το τι τελικά θα ισχύσει φέτος με τις μετεγγραφές φοιτητών ειδικών κατηγοριών, συνεχίζουν θέτουν και ενώσεις και σύλλογοι τριτέκνων και πολυτέκνων. Το υπουργείο Παιδείας επιμένει να απαντά ότι δεν θα υπάρξει καμιά αλλαγή στο καθεστώς των μετεγγραφών πολυτέκνων.

Σύμφωνα πάντα με τις επίσημες ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας, για φέτος, αίτηση για μετεγγραφή έχουν δικαίωμα να κάνουν οι νεοεισαχθέντες φοιτητές (α' εξαμήνου) εφόσον ο μέσος όρος του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος των τριών τελευταίων οικονομικών ετών δεν υπερβαίνει το ποσό των 45.000 ευρώ. Οι αιτήσεις αυτές θα αξιολογούνται από τα τμήματα υποδοχής και θα γίνονται δεκτές σε ποσοστό έως 4% του συνολικού αριθμού εισακτέων κάθε τμήματος υποδοχής. Σε περίπτωση που οι αιτήσεις υπερβαίνουν τον αριθμό που αντιστοιχεί στο 4% των εισακτέων του τμήματος, τότε θα επιλέγονται αυτοί με το χαμηλότερο οικογενειακό εισόδημα και σε περίπτωση ίσου οικογενειακού εισοδήματος θα μετράει ο συνολικός αριθμός μορίων που έχει συγκεντρώσει ο υποψήφιος.

Παράλληλα, ισχύει η δυνατότητα που υπήρχε από το νόμο 3282/04 για αίτηση μετεγγραφής φοιτητών που βρίσκονται στο δεύτερο έτος των σπουδών τους (γ' εξάμηνο) με κριτήριο το οικογενειακό εισόδημα και την επιτυχή εξέτασή τους στα υποχρεωτικά μαθήματα του πρώτου έτους σπουδών τους.

Επίσης για φέτος, «ανοίγει» η δυνατότητα μετεγγραφής για αδέρφια που περνούν σε διαφορετικές πόλεις. Για αυτή την κατηγορία δεν υπάρχει πλαφόν όταν η αίτηση για μετεγγραφή γίνεται για ιδρύματα εκτός λεκανοπεδίου Αττικής και νομού Θεσσαλονίκης, ενώ για τις περιπτώσεις της Αττικής και της Θεσσαλονίκης μπαίνει και για αυτή την κατηγορία το πλαφόν του 4%.

Ερωτηματικά έχει προκαλέσει πάντως, μια τροπολογία για τις φετινές μετεγγραφές που έχει αναρτηθεί σε διάφορα εκπαιδευτικά - και όχι μόνο - site, όπου επιχειρείται μια οριοθέτηση του ποια είναι τα ιδρύματα του Λεκανοπεδίου Αττικής και ποια του νομού Θεσσαλονίκης, όπου το ΤΕΙ Χαλκίδας (που βρίσκεται στα Ψαχνά Ευβοίας και απέχει τουλάχιστον 100 χιλιόμετρα από την Αθήνα) εμφανίζεται μαζί με τα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά να συναπαρτίζουν τα ΤΕΙ της Αττικής!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ