ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Ισραηλινά σχέδια για συνέχιση του μακελειού στη Γάζα όλο το 2024
Τετάρτη 3 Γενάρη 2024

Copyright 2024 The Associated

Τραυματισμένοι «νοσηλεύονται» στα πατώματα ισοπεδωμένων νοσοκομείων
Με ιδιαίτερη έμφαση στις κεντρικές και νότιες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας, εκεί δηλαδή που βρίσκεται η μεγάλη πλειοψηφία του 1,9 εκατ. εκτοπισμένων Παλαιστινίων, συνεχίστηκε χτες για 88η μέρα το ανελέητο σφυροκόπημα του ισραηλινού κατοχικού στρατού στον παλαιστινιακό θύλακα.

Ο συνολικών αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων έφτασε τους 22.185, με 207 νεκρούς μέσα σε ένα 24ωρο, και οι τραυματίες έφτασαν τους 57.035.

Το αραβικό δίκτυο «Al Jazeera» επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες μετέδιδε πως συνεχίζονταν οι συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστίνιων μαχητών και Ισραηλινών στρατιωτών σε συνοικίες της πόλης της Γάζας. Ο δε κατοχικός στρατός, παράλληλα με την ανακοίνωση της σταδιακής αποχώρησης χιλιάδων εφέδρων από τη βόρεια Γάζα, έσπευσε να επισημάνει ότι σχεδιάζεται η συνέχιση των στρατιωτικών επιθέσεων όλο το 2024.

Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Γ. Γκάλαντ, επισκεπτόμενος χτες στρατιωτικές μονάδες στη Λωρίδα της Γάζας επανέλαβε πως ο πόλεμος θα είναι «μακρύς και δύσκολος», προσθέτοντας πως «η αίσθηση πως είμαστε σε διαδικασία ανάσχεσης των επιχειρήσεων είναι λανθασμένη». Τόνισε πως η κατάσταση στη νότια Λωρίδα της Γάζας «διαφέρει» και πρόσθεσε πως ο στρατός επικεντρώνεται στις σήραγγες της Χαμάς κάτω από την πόλη της Γάζας. Ανέφερε πως είναι σημαντική η διατήρηση ενός «ανθρωπιστικού άξονα» για να επιτευχθεί ο στόχος κλιμάκωσης των επιχειρήσεων στη νότια πόλη Χαν Γιούνις. Υποστήριξε ακόμα πως ο ισραηλινός στρατός κατέστρεψε στη βόρεια Γάζα «12 ταξιαρχίες» και πως σκοτώθηκαν πάνω από 6.000 μαχητές της Χαμάς. Εκτίμησε ωστόσο πως στην περιοχή απομένουν «15.000 ή 18.000» μαχητές της Χαμάς, προσθέτοντας πως χιλιάδες άλλοι μετακινήθηκαν στη νότια Γάζα.

Το πρακτορείο ΑΡ μετέδωσε πως αρκετές χιλιάδες Παλαιστίνιοι άμαχοι άρχισαν να επιστρέφουν στη βόρεια Γάζα, βλέποντας τον ελιγμό αποχώρησης δυνάμεων του ισραηλινού στρατού, με τους ίδιους να δηλώνουν πως παντού στην περιοχή «μυρίζει θάνατος και αίμα».

Την Κυριακή, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Ντ. Χαγκάρι, διαβεβαίωσε πως ο πόλεμος στη Γάζα «θα συνεχιστεί όλο το 2024», προετοιμάζοντας και αυτός τον ισραηλινό λαό για συγκρούσεις διαρκείας. «Ο ισραηλινός στρατός πρέπει να σχεδιάζει το επόμενο διάστημα, κατανοώντας πως θα πρέπει να αναλάβει επιπρόσθετα καθήκοντα όλο τον χρόνο», είπε σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας: «Οι στόχοι του πολέμου απαιτούν παρατεταμένες μάχες και είμαστε έτοιμοι».

Αναφερόμενος στην επιστροφή κάποιων χιλιάδων από τους 300.000 Ισραηλινούς εφέδρους που έχουν επιστρατευτεί, δήλωσε πως αυτό «θα συμβάλει σημαντικά στην ανακούφιση του βάρους που δέχεται η οικονομία», αλλά και ότι «θα τους επιτρέψει να ανακτήσουν δυνάμεις για τις επόμενες δραστηριότητες».

Νωρίτερα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου προανήγγειλε ότι τα σύνορα της Γάζας με την Αίγυπτο θα τεθούν υπό ισραηλινή κατοχή, ενώ επανέλαβε ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί, καθώς παράλληλα με τη σφαγή στη Γάζα και τη Δυτική Οχθη, συνεχίζονται και οι ενδοαστικές διεργασίες στο Ισραήλ.

Τη Δευτέρα το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε τις επίμαχες διατάξεις της πολύκροτης «δικαστικής μεταρρύθμισης» που ψήφισε η κυβέρνηση, η οποία θα αποδυνάμωνε τον ρόλο του Ανώτατου Δικαστηρίου υπέρ της εκάστοτε πλειοψηφίας στη βουλή. Με ισχνή πλειοψηφία μίας ψήφου στο Ανώτατο Δικαστήριο (8 ψήφοι υπέρ, 7 κατά) αποφασίστηκε η ακύρωση της διάταξης που εμποδίζει τους δικαστές να ανατρέπουν κυβερνητικές αποφάσεις που θεωρούν «παράλογες».

Η απόφαση προκάλεσε την αντίδραση του Νετανιάχου και κυβερνητικών στελεχών, ενώ χαρακτηριστική ήταν η ανάρτηση του προέδρου της «Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας» του Ισραήλ, Ζβίκα Φόγκελ, από το ακροδεξιό κόμμα Otzma Yehudit, ο οποίος ανέφερε: «Πρώτα θα καταστρέψουμε τη Χαμάς, μετά θα αναλάβουμε τη Χεζμπολάχ και για επιδόρπιο θα βάλουμε τάξη στο Ανώτατο Δικαστήριο. Υπομονή!».

Νωρίτερα, το υπουργικό συμβούλιο, στο πλαίσιο περσινής συμφωνίας των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού, αποφάσισε ότι ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ, Ελι Κοέν, αναλαμβάνει υπουργός Ενέργειας και ο Ισραελ Κατς από υπουργός Ενέργειας θα γίνει υπουργός Εξωτερικών.

Σταθερά στο προσκήνιο τα σχέδια διωγμού των Παλαιστινίων της Γάζας

Στο μεταξύ, σταθερά στο προσκήνιο βρίσκονται τα ισραηλινά σχέδια διωγμού των Παλαιστινίων της Γάζας.

Ο υπουργός Οικονομικών, Μπ. Σμότριτς, κάλεσε τους κατοίκους της Γάζας «να φύγουν» από τον θύλακα για να αφήσουν χώρο για τους Ισραηλινούς που «μπορούν να κάνουν την έρημο να ανθίσει». Ο Σμότριτς, που δεν συμμετέχει στο «στενό» πολεμικό συμβούλιο, είπε στον ραδιοσταθμό του στρατού: «Αυτό που χρειάζεται να γίνει στη Λωρίδα της Γάζας είναι να ενθαρρυνθεί η μετανάστευση... Αν υπάρχουν 100.000 ή 200.000 Αραβες στη Γάζα και όχι 2 εκατομμύρια Αραβες, η όλη συζήτηση για την επόμενη μέρα θα είναι τελείως διαφορετική». Σε αυτήν την περίπτωση, είπε, η Γάζα θα αντιμετωπιστεί διαφορετικά από το Ισραήλ...

Νωρίτερα, το ισραηλινό δίκτυο δημόσιας ραδιοτηλεόρασης KAN μετέδωσε πως η κυβέρνηση Νετανιάχου μελετά να μοιράσει τη Λωρίδα της Γάζας σε «ζώνες» και να αναθέσει τη διοίκησή τους σε φυλάρχους παλαιστινιακών φυλών, ώστε να αποφύγει τον ρόλο πολιτικών κομμάτων ή πολιτικής παλαιστινιακής κυβέρνησης. Το σενάριο αυτό απορρίφθηκε κατηγορηματικά από τον γραμματέα του Συμβουλίου Φυλών στη Λωρίδα της Γάζας.

Στο μεταξύ, ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τ. Μπλερ διέψευσε ότι οι πρόσφατες συζητήσεις του στο Ισραήλ αφορούσαν τον εκτοπισμό των Παλαιστινίων από τη Γάζα, όπως είχε μεταδώσει ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο. Σύμφωνα με το «Channel 12», ο Μπλερ είχε συναντήσεις στο Ισραήλ την περασμένη βδομάδα με τον πρωθυπουργό Μπ. Νετανιάχου και τον Μπένι Γκαντς, μέλος του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου, σχετικά με έναν ρόλο διαμεσολαβητή μετά τον πόλεμο με τη Χαμάς. Σύμφωνα με το ίδιο κανάλι, θα μπορούσε επιπλέον να έχει ρόλο ενδιάμεσου με μετριοπαθή αραβικά κράτη για μια «εθελοντική μετεγκατάσταση» των κατοίκων της Γάζας.

Ανθρωπιστική βοήθεια σε λιμάνι της Αιγύπτου

Μέσω Αιγύπτου προχωρούν σε πρώτη φάση τα σχέδια «Δύσης» και Ισραήλ περί «θαλάσσιας ανθρωπιστικής οδού», με πρόσχημα την ανθρωπιστική βοήθεια, τα οποία ωστόσο «κουμπώνουν» και με τα παραπάνω σχέδια για... «εθελοντική μετανάστευση».

Το βρετανικό αποβατικό πλοίο «Lyme Bay» εκφόρτωσε στο λιμάνι Πορτ Σαΐντ της Αιγύπτου 87 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας για τη Γάζα από τη Βρετανία και την Κύπρο. Σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών, πρόκειται για την πρώτη αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω θαλάσσης.

Από το Πορτ Σαΐντ, τη βοήθεια θα παραλάβει η αιγυπτιακή Ερυθρά Ημισέληνος και από εκεί οδικώς θα φτάσει μέσω της Ράφας στη Γάζα. Τη διανομή θα κάνει η Υπηρεσία Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA).

Το ίδιο διάστημα ο απερχόμενος Ισραηλινός ΥΠΕΞ Ελι Κοέν δήλωσε πως το Ισραήλ ετοιμάζεται να επιτρέψει σε πλοία να παραδώσουν βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας «αμέσως» μέσω ενός προτεινόμενου θαλάσσιου διαδρόμου από την Κύπρο, κατονομάζοντας 4 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ως πιθανές συμμετέχουσες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Κόλαση» και η κατεχόμενη Δυτική Οχθη από τη γενικευμένη ισραηλινή εισβολή (2024-09-06 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις στην Ντόχα (2024-03-20 00:00:00.0)
Το Ισραήλ αναγγέλλει απροκάλυπτα τα σχέδια διαιώνισης της κατοχής (2024-01-31 00:00:00.0)
Ξεπέρασαν τους 11.000 οι σκοτωμένοι στη Γάζα από τις επιθέσεις του κατοχικού στρατού (2023-11-11 00:00:00.0)
Συνεχίζει τις δολοφονικές επιδρομές στη Γάζα και απειλεί ότι «είναι μόνο η αρχή» (2021-05-13 00:00:00.0)
Εξελίξεις σε Γκολάν και Γάζα προμηνύουν επικίνδυνη κλιμάκωση (2019-03-27 00:00:00.0)