Τετάρτη 27 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εξελίξεις σε Γκολάν και Γάζα προμηνύουν επικίνδυνη κλιμάκωση

Την πρόσφατη «αναγνώριση» των Υψιπέδων του Γκολάν από τις ΗΠΑ ήρθαν να συμπληρώσουν νέες επιδρομές του Ισραήλ

Από τους μαζικούς βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη Γάζα

Copyright 2019 The Associated

Από τους μαζικούς βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη Γάζα
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Προμήνυμα νέας, επικίνδυνης κλιμάκωσης των αντιλαϊκών σχεδιασμών και ανταγωνισμών σε όλη την περιφέρεια αποτελούν οι ραγδαίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, όπου μετά την πρόσφατη απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν μονομερώς τα κατεχόμενα από το Ισραήλ συριακά Υψίπεδα του Γκολάν, το Ισραήλ προχώρησε τη Δευτέρα σε νέες φονικές επιδρομές κατά του Παλαιστινιακού λαού.

Τη Δευτέρα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου έδωσε εντολή σε δεκάδες άρματα μάχης του στρατού και εκατοντάδες στρατιώτες να παραταχθούν στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας, εκφράζοντας ετοιμότητα να ξανακυλήσει στο αίμα τα παλαιστινιακά εδάφη, περίπου δυο βδομάδες πριν τις πρόωρες ισραηλινές εκλογές της 9ης Απρίλη και έχοντας εξασφαλίσει «αέρα στα πανιά» του από την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, να αναγνωρίσει τα κατεχόμενα από το Ισραήλ συριακά Υψίπεδα του Γκολάν.

Αυτό τουλάχιστον αποδείχθηκε προχτές κατά το μπαράζ ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών στη Λωρίδα της Γάζας, με συνέπεια τον σοβαρό τραυματισμό επτά Παλαιστίνιων αμάχων και σημαντικές υλικές ζημιές και καταστροφές σε πυκνοκατοικημένες συνοικίες, πολυκατοικίες, επιχειρήσεις και εννιά κτίρια της παλαιστινιακής ισλαμικής οργάνωσης «Χαμάς».

Αφορμή για την ισραηλινή βαρβαρότητα στη Λωρίδα της Γάζας έδωσε η εκτόξευση ρουκετών από τα παλαιστινιακά εδάφη σε περιοχή του Τελ Αβίβ νωρίτερα τη Δευτέρα, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό επτά Ισραηλινών και την καταστροφή του σπιτιού στο οποίο διέμεναν, ενέργεια που ...μυρίζει προβοκάτσια, ενώ καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη. Οι δεκάδες βόμβες ισραηλινών μαχητικών σε περιοχές της νότιας, κεντρικής και βόρειας Λωρίδας της Γάζας προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις της παλαιστινιακής κυβέρνησης του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Ράμι Χαμντάλα, ο οποίος τόνισε πως οι επιδρομές των ισραηλινών μαχητικών αεροσκαφών αποτελούν «συνέχιση του ανοιχτού πολέμου σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού». Κάλεσε τη «διεθνή κοινότητα» να αντιδράσει και να σταματήσει να σιωπά, θυμίζοντας πως οι περίπου 2 εκατομμύρια κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας υποφέρουν παράλληλα και από το ισραηλινό εμπορικό και οικονομικό εμπάργκο εδώ και 12 χρόνια...

Το ίδιο διάστημα, η ισραηλινή εφημερίδα «Jerusalem Post», επικαλούμενη στελέχη της «Χαμάς» στην Πόλη της Γάζας, μετέδωσε τη δυσαρέσκεια στελεχών της ισλαμικής οργάνωσης κατά των μυστικών υπηρεσιών της Παλαιστινιακής Αρχής και την εντύπωσή τους πως οι τελευταίες συνεργάστηκαν με τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες στους βομβαρδισμούς της 25ης Μάρτη στη Λωρίδα της Γάζας. Τα στελέχη της «Χαμάς» υποστήριξαν πως εντόπισαν δεκάδες κλήσεις και μηνύματα sms σε κινητά τηλέφωνα κατοίκων της Γάζας που τους προειδοποιούσαν εγκαίρως να εκκενώσουν κτίρια πριν τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, ισχυριζόμενα πως είχαν «πηγή προέλευσης» περιοχές της Παλαιστινιακής Αρχής στη Δυτική Οχθη.

Στη Μόσχα, τέλος, Ρώσοι αξιωματούχοι κάλεσαν τις ηγεσίες των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας να επιδείξουν «αυτοσυγκράτηση» και να αρχίσουν άμεσα τις προσπάθειες για την εφαρμογή εκεχειρίας, την οποία φέρεται πως πέτυχε νωρίτερα χτες η αιγυπτιακή κυβέρνηση, που μεσολάβησε για τον (προσωρινό;) τερματισμό των ισραηλινών επιθέσεων. Ωστόσο, οι πιθανότητες για κάτι τέτοιο φαίνονται περιορισμένες, αν όχι αμυδρές, καθώς χτες ο Νετανιάχου, διακόπτοντας εσπευσμένα τη διήμερη επίσκεψη στις ΗΠΑ και φθάνοντας στο Τελ Αβίβ, δήλωσε πως η χώρα του είναι «προετοιμασμένη να κάνει πολύ περισσότερα μετά τους βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας».

Αντιδράσεις και αντιθέσεις

Πάντως, μέσω διατάγματος που υπέγραψε ο Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ στην Ουάσινγκτον, παρουσία του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, κατάφερε, με έναν τρόπο, να ενώσει σύμμαχους και σημαντικούς ανταγωνιστές της Ουάσιγκτον. Οι δυνάμεις αυτές (ορμώμενες από διαφορετικά συμφέροντα) αποδοκίμασαν την κίνηση αυτή ως τέτοια που αντιστρατεύεται το διεθνές δίκαιο, τους κανόνες και τις αποφάσεις του ΟΗΕ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι χτες το απόγευμα ο πρέσβης του Βελγίου στην έδρα του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη κάλεσε τους δημοσιογράφους διαβάζοντάς τους κοινή ανακοίνωση την οποία εξέδωσε με τους πρέσβεις της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Πολωνίας που συμμετέχουν στην παρούσα σύνθεση του 15μελούς Συμβουλίου Ασφαλείας. Ο Βέλγος διπλωμάτης τόνισε πως η θέση των ευρωπαϊκών χωρών «παραμένει αμετάβλητη σε ό,τι αφορά τα Υψίπεδα Γκολάν» και πως δεν προτίθενται να αναγνωρίσουν την ισραηλινή κυριαρχία στην επίμαχη περιοχή, την οποία προσάρτησε ο ισραηλινός στρατός περίπου 13 χρόνια μετά τον πόλεμο του 1967. Νωρίτερα, την αντίθεσή τους στη μονομερή απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την προσάρτηση των Υψιπέδων του Γκολάν από το Ισραήλ εξέφρασαν αξιωματούχοι του Καναδά, της Τουρκίας αλλά και πλούσιων μοναρχιών του Κόλπου, όπως η Σαουδική Αραβία.

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε πως το καθεστώς του Γκολάν «δεν έχει αλλάξει» εκφράζοντας παράλληλα βαθιά ανησυχία για τις πρόσφατες «επιθέσεις σε Ισραήλ και Λωρίδα της Γάζας», ενώ προέτρεψε όλες τις πλευρές να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση.

Παρόμοιες ανακοινώσεις εξέδωσαν το Μπαχρέιν, το Κουβέιτ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αλλά και το Κατάρ, ενώ η Νότια Αφρική εξέφρασε σοβαρή ανησυχία για την αλλαγή της πολιτικής των ΗΠΑ στο θέμα.

«Ανησυχία» σε Μόσχα και Δαμασκό

Σε κάθε περίπτωση, η συριακή κυβέρνηση ήταν η πρώτη που αντέδρασε στην απόφαση του Προέδρου Τραμπ να αναγνωρίσει την προσάρτηση των συριακών εδαφών από το Ισραήλ τονίζοντας πως πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. «Η απελευθέρωση του Γκολάν με κάθε διαθέσιμο μέσο και η επιστροφή του στη συριακή πατρίδα αποτελεί αναπαλλοτρίωτο δικαίωμα», τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας σε ανακοίνωση που μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

Την αντίθεσή τους διατράνωσαν παράλληλα και χιλιάδες Σύροι πολίτες που διαδήλωσαν χτες στην πρωτεύουσα Δαμασκό και άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας.

Το θέμα των Υψιπέδων Γκολάν συζητήθηκε χτες και κατά τη συνάντηση που είχαν στη Μόσχα οι Πρόεδροι Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και Λιβάνου Μισέλ Αούν. Οι δύο Πρόεδροι σε κοινή ανακοίνωση, που μετέδωσε το πρακτορείο ΤΑΣ, εκτίμησαν πως η απόφαση των ΗΠΑ «αυξάνει την ανησυχία» και σε άλλες χώρες της περιοχής καθώς «υπονομεύει τα θεμέλια και τους κανόνες του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου». Σε άλλο σημείο υποστήριξαν τις προσπάθειες για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στον πόλεμο της Συρίας τονίζοντας ότι θα πρέπει να αναζητηθεί «με σεβασμό στην ανεξαρτησία, στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Συριακής Αραβικής Δημοκρατίας», στη βάση της απόφασης 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

  • Ελληνοπαλαιστινιακή πολιτιστική εκδήλωση για τους αγώνες και τα δικαιώματα των Παλαιστίνιων προσφύγων διοργανώνει στις 30 Μάρτη στις 19.00 η παλαιστινιακή πρεσβεία στην Αθήνα, στο κέντρο «Δαΐς» («Dais Center», Μεσογείων 151, Παράδεισος Αμαρουσίου). Θα συμμετάσχουν ο Λάκης Χαλκιάς, η Παλαιστίνια τραγουδίστρια Αμάλ Μούρκους και το συγκρότημα του Αλέκου Βρεττού.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ