Τετάρτη 27 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση

Με εμπλοκή ΗΠΑ - Ρωσίας

Η αντιπαράθεση στη Βενεζουέλα συνεχίζεται με κάθε τρόπο. Τη Δευτέρα σημειώθηκε νέα εκτεταμένη διακοπή ρεύματος (μικρότερη απ' αυτήν της 7ης Μάρτη, με το μπλακάουτ που κράτησε σχεδόν 5 μέρες) και η κυβέρνηση της χώρας κατήγγειλε νέο ηλεκτρονικό σαμποτάζ στο κεντρικό υδροηλεκτρικό φράγμα του Γκούρι στην επαρχία Μπολίβαρ. Ταυτόχρονα, μετά τις συλλήψεις στενών συνεργατών του αυτοανακηρυχθέντος προέδρου - μαριονέτας Χουάν Γκουαϊδό, και ειδικά του συμβούλου του, Ρομπέρτο Μαρέρο, ο υπουργός Πληροφοριών Χόρχε Ροντρίγκες ανακοίνωσε ότι αποκαλύφθηκε ένα ολόκληρο «τρομοκρατικό δίκτυο», που έχει άμεση σχέση τόσο με τον Γκουαϊδό όσο και με τον ηγέτη του κόμματος Voluntad Popular, από όπου προέρχεται ο Γκουαϊδό, τον Λεοπόλντο Λόπες, που βρίσκεται σε κατ' οίκον περιορισμό και έχει διωχθεί για τη συμμετοχή στις βίαιες συγκρούσεις του 2014, με δεκάδες νεκρούς. Το δίκτυο αυτό, όπως καταγράφεται στα μηνύματα στο κινητό τηλέφωνο του Μαρέρο, περιλαμβάνει συμβόλαια με πληρωμένους δολοφόνους από την Κολομβία και από το Ελ Σαλβαδόρ, ενώ ο φερόμενος ως οικονομικός εγκέφαλος, Χουάν Πλαντσάρτ (ξάδελφος του Γκουαϊδό, δικηγόρος για λογαριασμό της ρωσικής ενεργειακής «Rosneft»), συνελήφθη πριν «σηκώσει» γύρω στο ένα δισ. δολάρια, από έσοδα της κρατικής Εταιρείας Πετρελαίου της Βενεζουέλας PDVSA, σε διυλιστήριο στον Αγιο Δομίνικο. Τα χρήματα, μέσω λογαριασμών ευρωπαϊκών και αμερικανικών τραπεζών, προορίζονταν να φτάσουν στον «πρόεδρο» - μαριονέτα Γκουαϊδό. Επίσης, καταγγέλθηκε ότι από τις επικοινωνίες του Πλαντσάρτ εμφανίζεται να έχει συνεργασία και με άλλο δικηγόρο εξειδικευμένο στο ξέπλυμα χρήματος και τις εξωχώριες εταιρείες, που φιγουράρει στα περίφημα «Panama papers».

Την ίδια ώρα ανεβαίνει και η αντιπαράθεση των ΗΠΑ με τη Ρωσία, με αφορμή την άφιξη στρατιωτικών αεροσκαφών και Ρώσων στρατιωτικών στη Βενεζουέλα το Σαββατοκύριακο - στο πλαίσιο της στρατιωτικοτεχνικής συνεργασίας της Βενεζουέλας με τη Ρωσία, όπως εξήγησε ο υπουργός Εξωτερικών Χόρχε Αρεάσα. Πάντως τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, ζήτησε «τα ρέστα» από τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαφρόφ σε τηλεφωνική επικοινωνία. Οπως δηλώνεται από τις αμερικανικές αρχές, «ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επεσήμανε στον Λαβρόφ τους κινδύνους από τη συνεχιζόμενη "εισαγωγή" ρωσικού στρατιωτικού προσωπικού, με στόχο τη στήριξη του Μαδούρο», και διαμήνυσε πως «οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να μείνουν αμέτοχες ενόσω η Ρωσία επιδεινώνει την ένταση». Ο Ρώσος αξιωματούχος απάντησε κατακρίνοντας τις προσπάθειες της Ουάσιγκτον να οργανώσει πραξικόπημα στη Βενεζουέλα και τις απειλές κατά της νόμιμης κυβέρνησής της, που παραβιάζουν τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Επ' ευκαιρία τόνισε και ότι η πρόθεση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την ισραηλινή κυριαρχία επί των Υψιπέδων του Γκολάν οδηγεί σε καταφανή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, εμποδίζει την επίλυση της συριακής κρίσης και επιδεινώνει την κατάσταση σε όλη τη Μέση Ανατολή. Παρά τις διαφορές όμως θα γίνει προσπάθεια να συνεχιστούν οι επαφές, κατέληξε.

Επί της ουσίας, αυτό που φαίνεται είναι ότι οι ΗΠΑ κλιμακώνουν την επιθετικότητά τους με στόχο να επανακτήσουν τον έλεγχο και τον πλούτο της Βενεζουέλας, η οποία τα τελευταία χρόνια της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης αύξησε τις συναλλαγές και σχέσεις με μονοπώλια της Ρωσίας, της Κίνας και του Ιράν. Αυτά τα συμφέροντα υπερασπίζεται και η ρωσική κυβέρνηση, στη συγκεκριμένη χώρα της Λατινικής Αμερικής και σε όλη την περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ