Τετάρτη 27 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΕ - ΓΑΛΛΙΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Προσπάθεια «οριοθέτησης» της σχέσης με την Κίνα

Στο Παρίσι συναντήθηκαν Μακρόν, Μέρκελ, Γιούνκερ και Σι

Από τη χτεσινή συνάντηση στο Παρίσι

Copyright 2018 The Associated

Από τη χτεσινή συνάντηση στο Παρίσι
ΠΑΡΙΣΙ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Αναζητώντας «ισορροπίες» και «συμβιβασμούς» στον σφοδρό παγκόσμιο ανταγωνισμό που οδηγεί σε μεγάλες ενδοϊμπεριαλιστικές ανακατατάξεις, συναντήθηκαν χτες στο Παρίσι ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ. Πολύ χαρακτηριστικά, και οι τέσσερις αναφέρθηκαν πολλές φορές στον μεταξύ τους ανταγωνισμό, προσθέτοντας ότι πρόκειται τάχα για «καλό ανταγωνισμό»...

Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκαν η τεραστίων διαστάσεων κινεζική πρωτοβουλία «Μία Ζώνη, Ενας Δρόμος», που πλέον «χτυπάει» πιο απειλητικά την «πόρτα» της ΕΕ, αλλά και η λεγόμενη «πολυμέρεια», δηλαδή η προσπάθεια να συμβιβαστούν τα όλο και πιο αντικρουόμενα επιχειρηματικά και γεωπολιτικά συμφέροντα.

Οπως χαρακτηριστικά είπε η Μέρκελ, αναφερόμενη στη ραγδαία άνοδο της Κίνας, «διαπιστώνουμε μια πολύ δυναμική εξέλιξη του κόσμου, όπου οι ισορροπίες - και οι οικονομικές - διαρκώς μετακινούνται». Σε συνέχεια της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, που έθεσε τις βασικές αρχές μιας «ισορροπημένης» σχέσης ΕΕ - Κίνας, και ενόψει της Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Κίνας τον Απρίλη, οι χτεσινές συνομιλίες αφορούσαν τις «έννοιες "στρατηγική συνεργασία" και "στρατηγικός ανταγωνισμός" ή "αντιπαλότητα". Πρέπει να ορίσουμε αυτούς τους όρους με μεγάλη ακρίβεια, ώστε να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις», είπε.

«Πολυμέρεια» και αλληλομαχαιρώματα

Η Μέρκελ εξέφρασε την προσδοκία να έχουν γίνει βήματα μέχρι το 2020 στη «συμφωνία για την προστασία των επενδύσεων, τις ονομασίες προέλευσης και φυσικά τον ενεργό ευρωπαϊκό ρόλο - και της Γερμανίας ξεχωριστά - στην πρωτοβουλία "Μία Ζώνη, Ενας Δρόμος"». Ξεκαθάρισε ότι οι Ευρωπαίοι θέλουν να εμπλακούν ενεργά σ' αυτό το έργο (φυσικά με τους δικούς τους όρους), για το οποίο εκφράζονται αντιθέσεις και εντός ΕΕ. «Το ίδιο το έργο είναι μια πολύ καλή απεικόνιση του σε τι συνίσταται η αλληλεξάρτηση και η διασύνδεσή μας», υπογράμμισε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Αντίστοιχα, ο Μακρόν κάλεσε τους «Κινέζους εταίρους» να σεβαστούν «την ενότητα και τις αξίες της Ευρώπης».

Δεύτερον, οι συζητήσεις αφορούσαν την εξέλιξη του λεγόμενου «πολυμερούς συστήματος» ανταγωνισμού, δηλαδή μεταξύ άλλων τη «μεταρρύθμιση» του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, τη μετεξέλιξη του ΔΝΤ και του ΟΑΣΑ. Οπως είπε ο Γάλλος Πρόεδρος, «επιδιώκουμε την ανανέωση της πολυμερούς προσέγγισης. Εχουμε αποκλίσεις προφανώς στην ιστορία της ανθρωπότητας, η εξουσία δεν πάει χωρίς αντιπαλότητα, κανένας μας δεν είναι αφελής».

Ο πρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε ότι ΕΕ και Κίνα «μπορούν να κάνουν σπουδαία πράγματα μαζί», αλλά «με πνεύμα συνεργασίας», ενώ αναγνώρισε ότι οι δύο πλευρές είναι ταυτόχρονα και αντίπαλοι. Ζήτησε ακόμη οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να έχουν την ίδια πρόσβαση στις κινεζικές αγορές μ' αυτήν που έχουν οι κινεζικές εταιρείες στην ΕΕ.

Μια «ευημερούσα Ευρώπη αντιστοιχεί στο όραμα της Κίνας για έναν πολυπολικό κόσμο», «καθησύχασε» ο Σι, προσθέτοντας ότι ΕΕ και Κίνα «προχωρούν μαζί» παρά την «καχυποψία».

Επίσης, συνομίλησαν για το «ειδικό τρίγωνο ΕΕ - ΗΠΑ - Κίνα», με την Μέρκελ να σημειώνει ότι «δεν μπορεί να υπάρξει πολυμέρεια χωρίς τις ΗΠΑ (...) Παρακολουθούμε με μεγάλο ενδιαφέρον τις εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ - Κίνας», καθώς αν αυτές αποτύχουν και «διαταραχθούν οι ισορροπίες», αυτό θα έχει σοβαρό αντίκτυπο και στη γερμανική οικονομία.

Τέλος, στο τραπέζι τέθηκε και η Αφρική, όπου η ΕΕ και η Κίνα επιδιώκουν όλο και μεγαλύτερη οικονομική, πολιτική και στρατιωτική διείσδυση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ