Τετάρτη 27 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Διαδηλώσεις με φόντο την ενδοϊμπεριαλιστική κόντρα...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.--

Εντείνονται οι κινητοποιήσεις ετερόκλητων φορέων της αντιπολίτευσης σε Σερβία και Μαυροβούνιο με κεντρικό αίτημα την ανατροπή κυβερνήσεων και τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, στο έδαφος του εντεινόμενου ανταγωνισμού στην περιοχή ανάμεσα στις ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και τη Ρωσία και την Κίνα.

Στο Βελιγράδι, το περασμένο Σάββατο, όπως κάνουν κάθε βδομάδα εδώ και περίπου τρεις μήνες, μερικές χιλιάδες υποστηρικτές κομμάτων και φορέων της αντιπολίτευσης που απαρτίζουν την ετερόκλητη «Συμμαχία για τη Σερβία», όπως ο εκατομμυριούχος επιχειρηματίας Ντράγκαν Τζίλας και η ακροδεξιά οργάνωση του φασίστα Μπόσκο Ομπράντοβιτς, επανέλαβαν τις κινητοποιήσεις στο κέντρο της πόλης, κοντά στην κατοικία του Σέρβου Προέδρου, Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Ζήτησαν, μεταξύ άλλων, εκλογές, περισσότερη «διαφάνεια και ελευθερία» στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Ο Σέρβος Πρόεδρος μετά από συνάντηση με ανώτερα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος ανακοίνωσε χτες ότι ελήφθη «ομόφωνη απόφαση» να μην ενδώσει στις πιέσεις αντιδραστικών φορέων της αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι δεν θα γίνουν «μυλόπετρα πολιτικής βίας στην οποία προσπαθούν να μας σύρουν». Τόνισε δε ότι εάν δεν γίνουν πρόωρες βουλευτικές εκλογές τον Ιούνη, τότε οι κάλπες θα στηθούν την άνοιξη του 2020.

Η κλιμάκωση της ενδοαστικής κόντρας στη Σερβία επισκιάζει άλλες ενδιαφέρουσες ειδήσεις, όπως η «παραχώρηση» του λιμανιού στο Νόβισαντ στην εταιρεία διαχείρισης λιμανιών του Ντουμπάι «P&O Ports Dubai» έναντι 7,99 εκατ. ευρώ.

Διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης του Προέδρου (και πρωθυπουργού επί περίπου 30 χρόνια) Μίλο Τζουκάνοβιτς έγιναν την Κυριακή και στο γειτονικό Μαυροβούνιο από φορείς της αντιπολίτευσης που συσπειρώθηκαν πίσω από μία «Συμφωνία για το Μέλλον», που ζητάνε παραίτηση του Τζουκάνοβιτς (κατηγορώντας τον για σχέσεις με το οργανωμένο έγκλημα) καθώς και συγκρότηση κυβέρνησης «εθνικής ενότητας».

Στα Τίρανα, επίσης, κόμματα και φορείς της αντιπολίτευσης με πρώτο το Δημοκρατικό Κόμμα του Λουλζίμ Μπασά, αναγγέλλουν νέες κινητοποιήσεις. Τη Δευτέρα ο Μπασά κλήθηκε από τον γενικό εισαγγελέα στα Τίρανα να απαντήσει γιατί το κόμμα του έδωσε το Νοέμβρη του 2017 ψευδή ή ελλιπή στοιχεία για τα περίπου 650.000 αντί των δηλωθέντων 25.000 δολαρίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ