ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Απεργούν σε ΜΜΜ, αεροδρόμια και οι πανεπιστημιακοί γιατροί
Πέμπτη 1 Φλεβάρη 2024

Copyright 2024 The Associated

Σταματημένα τρένα στη Γερμανία, στη διάρκεια προηγούμενης απεργίας
Σε 24ωρες προειδοποιητικές απεργίες και στάσεις εργασίας στα τοπικά Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (τραμ, μετρό, λεωφορεία) σχεδόν σε όλα τα γερμανικά κρατίδια καλεί αύριο το συνδικάτο Ver.di, υπογραμμίζοντας ότι «οι συλλογικές διαπραγματεύσεις έχουν πλέον πραγματοποιηθεί σε όλα τα κρατίδια και δεν έχουν παραγάγει αποτελέσματα, επομένως τώρα είναι η ώρα να ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στους εργοδότες».

Σύμφωνα με το συνδικάτο, σε αυτόν τον γύρο συλλογικών διαπραγματεύσεων συμμετέχουν περισσότερες από 130 δημοτικές επιχειρήσεις σε πόλεις και περιφέρειες, καθώς και συνολικά 90.000 εργαζόμενοι.

Στο Βερολίνο οι εργαζόμενοι στα δημόσια ΜΜΜ απαιτούν μεταξύ άλλων μεγαλύτερο διάστημα ανάπαυσης από βάρδια σε βάρδια, αύξηση των ημερών των αδειών και μεγαλύτερο επίδομα διακοπών.

«Η επιβάρυνση των εργαζομένων και η έλλειψη προσωπικού στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αυξάνονται ολοένα και περισσότερο, η εργασιακή πίεση γίνεται όλο και μεγαλύτερη», ανακοίνωσε πριν από λίγες μέρες το σωματείο στο Βερολίνο.

Σε Βρανδεμβούργο, Ζάαρλαντ, Σαξονία - Ανχαλτ και Θουριγγία οι διεκδικήσεις επικεντρώνονται στις αυξήσεις μισθών. Ενδεικτικά, στο Βρανδεμβούργο το βασικό αίτημα αφορά αύξηση κατά 20% ή τουλάχιστον 650 ευρώ στις μηνιαίες αποδοχές και η διάρκεια της ΣΣΕ να είναι 12 μήνες.

Το συνδικάτο Ver.di σχεδιάζει να καλέσει επίσης τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες ασφαλείας των αεροδρομίων σε απεργία σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες της Ραδιοτηλεόρασης της Εσσης και του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa).

Οι περίπου 25.000 εργαζόμενοι στον κλάδο θα κληθούν, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, να σταματήσουν την εργασία τους από την έναρξη της πρωινής βάρδιας έως τα μεσάνυχτα.

Το συνδικάτο βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Ενωση Εταιρειών Ασφάλειας Αεροπλοΐας, διεκδικώντας μεταξύ άλλων υψηλότερους μισθούς. Οι τρεις πρώτοι γύροι διαπραγμάτευσης ολοκληρώθηκαν χωρίς αποτέλεσμα και νέος γύρος έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη βδομάδα.

Απεργία από τους γιατρούς των πανεπιστημιακών νοσοκομείων

Προειδοποιητική απεργία πραγματοποίησαν προχτές οι γιατροί των πανεπιστημιακών κλινικών διεκδικώντας αύξηση κατά 12,5% στον μισθό τους.

Οι γιατροί των πανεπιστημιακών κλινικών αμείβονται με λιγότερα σε σχέση με συναδέλφους τους σε άλλα νοσοκομεία, όπως π.χ. τα δημοτικά νοσοκομεία. Μάλιστα, το τυπικό ωράριο εργασίας στα δημοτικά νοσοκομεία είναι 40 ώρες τη βδομάδα, ενώ στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία είναι 42 ώρες.

Ο σύλλογος των γιατρών στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία, Marburger Bund, που εκπροσωπεί περίπου 20.000 γιατρούς, απαιτεί επίσης καλύτερες συνθήκες εργασίας και να μειωθεί ο φόρτος εργασίας. «Οι γιατροί έχουν τις περισσότερες εβδομαδιαίες ώρες εργασίας και, εκτός από την εξαιρετικά εξειδικευμένη φροντίδα των ασθενών, επωμίζονται επίσης την έρευνα και τη διδασκαλία», επισημαίνει.

«Ολο και περισσότερες ιατρικές πράξεις μετακινούνται σε ώρες εκτός αιχμής μες στη μέρα και τα Σαββατοκύριακα», αναφέρει ο Σύλλογος, «για παράδειγμα, προγραμματισμένες εγχειρήσεις αναβάλλονταν για τις βραδινές ώρες, μερικές φορές ακόμη και στις 10 μ.μ.».

Ο Σύλλογος καταγγέλλει επίσης το γεγονός ότι έως και το 90% των γιατρών που απασχολούνται στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία έχουν συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σημαντικοί αγώνες για μισθούς, συντάξεις, δουλειά με δικαιώματα (2023-04-28 00:00:00.0)
Η μεγαλύτερη απεργία των τελευταίων δεκαετιών στις Μεταφορές (2023-03-28 00:00:00.0)
Απεργίες και διαδηλώσεις σε Πορτογαλία και Γερμανία (2023-03-18 00:00:00.0)
Κενά χρηματοδότησης και προσωπικού στα σχολεία (2017-11-29 00:00:00.0)
Συμφωνία για τις Συλλογικές Συμβάσεις στο δημόσιο τομέα (2012-04-03 00:00:00.0)
Συνεχίζεται η απεργία στο Δημόσιο (2006-02-14 00:00:00.0)