Τρίτη 14 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Συνεχίζεται η απεργία στο Δημόσιο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-

Επεκτάθηκε χτες η απεργία των δημοσίων υπαλλήλων της Γερμανίας συνολικά σε 10 από τα 16 κρατίδια της χώρας. Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για τις προσπάθειες αύξησης των ωρών εργασίας από τις 38,5 ώρες εβδομαδιαίως στις 40, χωρίς καμία απολύτως αύξηση των αποδοχών τους. Σύμφωνα με τα συνδικάτα, αυτή η κίνηση ισοδυναμεί με περικοπή των αποδοχών των δημόσιων υπαλλήλων που φθάνει το 4%!

Περίπου 20.000 τοπικοί και περιφερειακοί υπάλληλοι, διοικητικοί υπάλληλοι νοσοκομείων, συμπεριλαμβανομένων νοσοκόμων, μαγείρων και καθαριστών, ενώθηκαν με τους υπόλοιπους δημόσιους υπαλλήλους της χώρας, στη μεγαλύτερη απεργία στο Δημόσιο τα τελευταία 14 χρόνια.

Η συνδικαλιστική ένωση «Ver.di» - η μεγαλύτερη ένωση της χώρας με 2,4 εκατομμύρια μέλη - έχει προειδοποιήσει πως η απεργία μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 6 βδομάδες.

«Η απεργία θα συνεχιστεί μέχρι οι εργοδότες να καταλάβουν πως δεν μπορούν απλά να διατάζουν τους εργαζομένους πόσο χρόνο πρέπει να δουλεύουν», δήλωσε ο επικεφαλής του «Ver.di», Φρανκ Μπσιρσκ. Σε συνέντευξή του χτες στην εφημερίδα «Μπιλντ», επισήμανε ότι οι επιπλέον ώρες εργασίας που απαιτεί η κυβέρνηση ισοδυναμούν με δύο επιπλέον βδομάδες εργασίας το χρόνο, χωρίς αύξηση των αποδοχών, και προειδοποίησε πως οι επιπλέον αυτές ώρες θα οδηγήσουν σε περικοπές των θέσεων εργασίας.

Η απεργιακή αυτή κινητοποίηση ξεκίνησε την περασμένη βδομάδα με κυλιόμενες απεργίες, στο νοτιοδυτικό κρατίδιο της Βάδης - Βιρτεμβέργης, αλλά έχει επεκταθεί σε 10 από τα 16 κρατίδια της Γερμανίας, συμπεριλαμβάνοντας τη Βαυαρία, τη Σάαρλαντ, και το Σλέσβιγκ - Χολστέιν.

Από τη μεριά της, η κυβέρνηση αρνείται να δώσει αυξήσεις στους μισθούς για τις επιπλέον ώρες εργασίας.

«Τα κρατίδια αντέχουν μια απεργία για κάποιο χρονικό διάστημα», φέρεται πως δήλωσε ο κυβερνητικός διαμεσολαβητής Χάρτμουτ Μόελρινγ, χτες, στην εφημερίδα «Οσναμπρούκερ Τζάιτουγνκ».

Το Σάββατο χιλιάδες εργαζόμενοι διαδήλωσαν στο Βερολίνο ενάντια στη λεγόμενη οδηγία Μπολκεστάιν για την απελευθέρωση των υπηρεσιών. Οι εργαζόμενοι απαιτούσαν την πλήρη εξάλειψη της οδηγίας, παρά το γεγονός ότι οι ηγέτες συνδικαλιστές φαίνεται να έχουν αποδεχτεί μια τροποποιημένη μορφή της οδηγίας, που πάει προς ψήφιση στο Ευρωκοινοβούλιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ