Τρίτη 14 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΪΤΗ
Ο Πρεβάλ νικητής του πρώτου γύρου

ΠΟΡΤ-Ο-ΠΡΕΝΣ.--

Ολα δείχνουν πως στην Αϊτή θα υπάρξει και δεύτερος γύρος για την ανάδειξη του Προέδρου της χώρας, μιας και με καταμετρημένο το περίπου 90% των ψήφων των προεδρικών εκλογών της περασμένης Τρίτης, ο πρώην Πρόεδρος Ρενέ Πρεβάλ, συγκεντρώνει το 48,7% των ψήφων, παραμένοντας όμως σε απόσταση από τους υπόλοιπους υποψηφίους. Ο Λέσλι Μανιγκά, επίσης πρώην Πρόεδρος της Αϊτής, λαμβάνει το 11,8% των ψήφων, ενώ ο Τσαρλς Ανρί Μπέικερ, το 7,9%.

Σύμφωνα με την Προσωρινή Εκλογική Επιτροπή υπολογίζεται ότι περίπου το 63% των ψηφοφόρων έλαβε μέρος στις προεδρικές εκλογές, ποσοστό που θεωρείται το υψηλότερο ποσοστό συμμετοχής που έχει καταγραφεί ποτέ σε εκλογική διαδικασία στη χώρα της Καραϊβικής. Το δεδομένο όμως των εκατομμυρίων από τις φτωχογειτονιές που αποκλείστηκαν από τις εκλογές δείχνει και το πλασματικό της συμμετοχής σε μια χώρα που εξακολουθεί να είναι υπό κατοχή από τις υποτιθέμενες δυνάμεις της τάξης του ΟΗΕ.

Ωστόσο, το περασμένο Σαββατοκύριακο, χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στην πρωτεύουσα της χώρας υπέρ του Ρενέ Πρεβάλ, απαιτώντας να ανακηρυχτεί Πρόεδρος της χώρας από τον πρώτο γύρο. Κατηγόρησαν μάλιστα την Προσωρινή Εκλογική Επιτροπή ότι επιχειρεί να αλλοιώσει το αποτέλεσμα των εκλογών. Σε διαδηλώσεις χτες οι δυνάμεις του ΟΗΕ, σύμφωνα με μαρτυρίες, άνοιξαν πυρ και τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε.

Στελέχη του κόμματος του Ρενέ Πρεβάλ ζήτησαν να δουν τους καταλόγους της καταμέτρησης την Παρασκευή, όταν έγινε γνωστό ότι πάνω από 125.000 ψήφοι ακυρώθηκαν εξαιτίας παρατυπιών, δημιουργώντας υποψίες ανάμεσα στους υποστηρικτές του Πρεβάλ ότι τα μέλη της εκλογικής επιτροπής προσπαθούν να αλλάξουν τα αποτελέσματα των εκλογών.

«Είναι ύποπτο», δήλωσε ο Πατρίκ Φεκιέρ, μέλος της εκλογικής επιτροπής, ο οποίος συχνά διαφωνεί με τα υπόλοιπα μέλη. «Θα έπρεπε να ερευνηθεί». Ο Μπέικερ ζήτησε επίσης έρευνα για το ενδεχόμενο εκλογικής απάτης. Ομως, διεθνείς παρατηρητές δηλώνουν ότι υπήρξαν μεν παρατυπίες, όχι όμως σε βαθμό που να αλλοιώνεται το αποτέλεσμα.

Από την πλευρά του, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι έτοιμη να συνεργαστεί με όποια κυβέρνηση αναδειχτεί και πρόσθεσε ότι θεωρεί πως «η επόμενη ηγεσία στην Αϊτή να κυβερνήσει με δημοκρατικό τρόπο». Φυσικά η τέτοια διατύπωση από τις ΗΠΑ δείχνει ότι οι πιέσεις προς τη νέα κυβέρνηση θα ενταθούν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ