Τρίτη 14 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΕΤΟΝΙΑ
Τον καθαίρεσαν για την αλήθεια

Σε μια ακόμη αντιδημοκρατική ενέργεια προχώρησε στις αρχές του Φλεβάρη η πλειοψηφία του Σέιμ, του λετονικού Κοινοβουλίου, καθαιρώντας από τη μόνιμη κοινοβουλευτική επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων τον βουλευτή Νικολάι Καμπάνοφ, του ρωσόφωνου κόμματος «ΖΑΠΤΣΕΛ». Η «τιμωρία» επιβλήθηκε στο βουλευτή γιατί συμμετείχε στην παραγωγή μιας ταινίας, με τον τίτλο «Ο ναζισμός στη Βαλτική», που αναφέρεται στη δράση των «λεγεώνων των Ες-Ες», που οι ναζί είχαν συγκροτήσει στη Λετονία και στις άλλες χώρες της Βαλτικής από ντόπιους δωσιλόγους.

Στις κατηγορίες που του προσάψαν οι εκπρόσωποι των δεξιών και κεντρώων κοινοβουλευτικών ομάδων ήταν ότι η παραπάνω δράση του είναι «αντικρατική», καθώς επίσης ότι σε κάποια συνεδρίαση μίλησε στα ρωσικά μέσα στην αίθουσα του λετονικού Κοινοβουλίου.

Την πρόταση καθαίρεσης του βουλευτή ψήφισαν 64 βουλευτές, ενώ κατά τοποθετήθηκαν 18 βουλευτές. Να υπενθυμίσουμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που το Σέιμ «τιμωρεί» κάποιο βουλευτή με το επιχείρημα της «αντικρατικής» δράσης. Ετσι το 2004 είχε καθαιρέσει τον Μαρτιάν Μπεκάσοφ, βουλευτή του Σοσιαλιστικού Κόμματος Λετονίας από την ιδιότητα του παρατηρητή στο Ευρωκοινοβούλιο, γιατί είχε ενημερώσει με επιστολή του τους ευρωβουλευτές όλων των κομμάτων για την αναβίωση της προσπάθειας δικαίωσης του ναζισμού στη Λετονία, όπως και για τις συνθήκες «απαρτχάιντ» που βιώνει μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, που στερείται πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

Πάντως, αυτή τη φορά ο Καμπάνοφ ήταν έτοιμος για την απόφαση καθαίρεσής του και ευθύς μετά μοίρασε στους βουλευτές της πλειοψηφίας από ένα παιδικό πάμπερς. Οπως εξήγησε κατόπιν στους δημοσιογράφους, το έκανε «για να μη νιώθουν άσχημα σε περίπτωση που βραχούν από το φόβο τους όταν τον αντικρίζουν», ενώ σ' ό,τι αφορά το βρεφικό μέγεθος του «δώρου», ο Καμπάνοφ διευκρίνισε ότι αυτό αντιστοιχεί στο διανοητικό επίπεδο των βουλευτών που ψήφισαν την καθαίρεσή του από την επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ