Τρίτη 14 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΔΕΑΕ - ΗΠΑ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΡΩΣΙΑ
Κλιμακώνονται ρητορική και πιέσεις

Διαρροές περί ύπαρξης σχεδίου επιθέσεων

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΜΟΣΧΑ.-

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν, ήδη, εκπονήσει σχέδιο επίθεσης κατά των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητο για να αποτραπεί η απόκτηση πυρηνικών όπλων από την Τεχεράνη. Αυτό υποστηρίζει, επικαλούμενη πηγές του Πενταγώνου, η βρετανική εφημερίδα «Σάντεϊ Τέλεγκραφ», συμπληρώνοντας ότι οι στόχοι έχουν, ήδη, επιλεγεί και ότι η βρετανική κυβέρνηση διαφωνεί κατηγορηματικά με ένα τέτοιο ενδεχόμενο εκτιμώντας ότι θα έχει πολλαπλές αρνητικές συνέπειες.

Το συγκεκριμένο δημοσίευμα, που δε διαψεύστηκε από την Ουάσιγκτον, ακολουθήθηκε από τη δημοσιοποίηση σχετικής έκθεσης του βρετανικού ερευνητικού κέντρου Oxford Research Group. Σε αυτήν υπογραμμίζεται ότι σε περίπτωση στρατιωτικής επίθεσης στο Ιράν «που αναγκαστικά θα είναι αιφνιδιαστική, θα προκληθούν δεκάδες χιλιάδες νεκροί, τόσο στρατιωτικοί όσο και πολίτες». Η έκθεση εκτιμά ότι μια επίθεση πιθανότατα θα καταλήξει σε εξαιρετικά μακροχρόνια πολεμική σύρραξη, όπου θα εμπλακούν σταδιακά πολλές χώρες, γειτονικές ή όχι του Ιράν, και ότι θα έχει σοβαρές αρνητικές συνέπειες στις τιμές του πετρελαίου, στις μετακινήσεις στον Περσικό Κόλπο (πιθανότατα θα κλείσουν τα στενά του Ορμούζ) ενώ θα πυροδοτηθούν επιθέσεις κατά δυτικών συμφερόντων. «Η στρατιωτική επιλογή κατά του Ιράν οδηγεί σε τόσο επικίνδυνες καταστάσεις παγκοσμίως, που δε θα πρέπει καν να εξεταστεί» καταλήγει.

Στο μεταξύ, στο Ιράν βρίσκονται, από την Κυριακή, επιθεωρητές της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας που σκοπεύουν, σήμερα, να επισκεφθούν τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Νατάνζ. Τις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις αποσφράγισαν, χτες, Ιρανοί αξιωματούχοι. Ιρανικές πηγές επιμένουν ότι η διαδικασία εμπλουτισμού ουρανίου θα αρχίσει πριν από τις 6 Μάρτη, οπότε αναμένεται να κατατεθεί η επόμενη έκθεση των επιθεωρητών στο συμβούλιο της ΔΕΑΕ, από την οποία θα κριθεί αν η αναφορά του ιρανικού πυρηνικού φακέλου στο Συμβούλιο Ασφαλείας, θα μετατραπεί σε παραπομπή. Ο Πρόεδρος Αχμαντινεντζάντ, μιλώντας στην αμερικανική «USA Today», υπογραμμίζει ότι «σε περίπτωση επιβολής κυρώσεων, το Ιράν μπορεί να ανταπεξέλθει. Περισσότερο κακό θα πάθουν όσοι τις επιβάλλουν» και καταλήγει ότι οι Ιρανοί δεν έχουν κανένα πρόβλημα με τον αμερικανικό λαό.

Παρά τις διαβεβαιώσεις της Τεχεράνης ότι δεν προτίθεται να αποχωρήσει από τη Συμφωνία για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Οπλων, (αίρει τη συναίνεσή της μόνο ως προς το συμπληρωματικό Πρωτόκολλο, που προβλέπει τους αιφνίδιους διαρκείς ελέγχους), το κλίμα βάρυνε περαιτέρω όταν οι Ιρανοί ανέβαλαν μέχρι νεοτέρας την προγραμματισμένη, για την Πέμπτη, συνάντηση με Ρώσους αξιωματούχους, όπου θα συζητούνταν η ρωσική πρόταση για μεταφορά της διαδικασίας εμπλουτισμού ιρανικού ουρανίου σε ρωσικό έδαφος. Στη ρωσική πρωτεύουσα, αντίθετα, έφθασε χτες ο Γάλλος πρωθυπουργός. Κύριο θέμα των συναντήσεών του θα είναι το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα καθώς το Παρίσι υποστηρίζει τη ρωσική διαμεσολαβητική πρόταση αλλά και την πρωτοβουλία Πούτιν περί ενός πρώτου γύρου επαφών με την παλαιστινιακή «Χαμάς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ