Παλιοί αγώνες καλούν σε νέους
Πέμπτη 25 Απρίλη 2002

«Διότι δε συνεμορφώθην προς τας υποδείξεις». Αυτόν τον -ταιριαστό με το περιεχόμενό του - τίτλο, αντλημένο από το χιλιοτραγουδισμένο τραγούδι του Μίκη Θεοδωράκη, φέρει το νέο βιβλίο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, επίτιμου προέδρου του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης Ευάγγελου Μαχαίρα, το οποίο παρουσίασαν χτες οι εκδόσεις «Προσκήνιο», στην κατάμεστη Παλαιά Βουλή. Στην εκδήλωση από μέρους του ΚΚΕ παραβρέθηκαν ο Δημήτρης Γόντικας (μέλος του ΠΓ της ΚΕ), μέλη της ΚΕ και ο Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης και μέλος της ΚΕ, Θανάσης Παφίλης. Μεταξύ των πολυάριθμων αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης ήταν και ο Λάκης Σάντας.

«Το βιβλίο αντανακλά τον αγωνιστικό βίο και τη στάση στη διάρκεια των διωγμών και εγκλεισμών σε κάτεργα, όχι μόνον του Ευάγγελου Μαχαίρα, αλλά και κάθε ανώνυμου αγωνιστή. Καταγράφει τους αγώνες του λαού μας από το '40 μέχρι σήμερα, αφού αναφέρεται και στους σημερινούς αγώνες ενάντια στην ιμπεριαλιστική "νέα τάξη"». Με αυτές τις επισημάνσεις «άνοιξε» την εκδήλωση ο συντονιστής της, Γιώργος Τσαπόγας. Μήνυμα του Παύλου Ναθαναήλ, προέδρου της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών (συνδιοργανώτριας της εκδήλωσης, καθώς ο Ε. Μαχαίρας είναι μέλος και άμισθος νομικός σύμβουλός της) διάβασε η γραμματέας της ΕΕΛ, Ελευθερία Αναγνωστάκη - Τζαβάρα.

Πρώτος για το βιβλίο και το επίκαιρο μήνυμά του μίλησε ο Μίκης Θεοδωράκης, εκφράζοντας φόβους και ερωτήματα για το σήμερα. «Ξεχάσαμε ότι το νόημα εκείνων των αγώνων και θυσιών ήταν να χτυπήσουμε το τέρας του φασισμού. Δυστυχώς, ήρθε και ο Λεπέν να μας θυμίσει ότι ο φασισμός δεν πέθανε, υπάρχει. Ολη η δημοκρατική ανθρωπότητα ανατριχιάζει. Στον αγώνα κατά του φασισμού πρωτοπόροι ήταν οι κομμουνιστές. Στην ΕΣΣΔ θυσιάστηκαν 20 εκατομμύρια άνθρωποι για να νικήσουν το φασισμό. Κι όμως φθάσαμε να εξομοιώνουν κάποιοι τον Στάλιν με τον Χίτλερ. Ο σοσιαλισμός έφυγε. Ποιες κοινωνικές δυνάμεις θα παλέψουν το νέο φασισμό σήμερα, που επικρατεί ο νόμος της ζούγκλας και της παγκοσμιοποίησης, "προϊόν" της οποίας είναι ο Λεπέν; Σήμερα ποιος θα μας σώσει; Η Αμερική σχεδιάζει πολέμους. Ο Μπλερ την ακολουθεί. Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί σιωπούν. Ο φασισμός ξεκίνησε. Δε θα σταματήσει εύκολα. Χρειάζεται ένα νέο, φρέσκο μέτωπο ενάντιά του», είπε μεταξύ άλλων ο συνθέτης.

Ο Μανώλης Γλέζος επισήμανε: «Το ουσιαστικό υπόβαθρο του βιβλίου είναι η έγνοια για τον άλλο άνθρωπο. Αυτή ήταν η βασική αρχή των αγωνιστών του ΕΑΜ. Σήμερα πρέπει να δούμε πώς πρέπει να λειτουργούν τα μέτωπα. Είμαστε σε κρίσιμη περίοδο και αγωνιούμε. Αλλά και όλη η ανθρωπότητα ζητά από μας που αγωνιούμε να κάνουμε κάτι. Να ψάξουμε να βρούμε όχι τι μας χωρίζει, αλλά τι μας ενώνει. Αυτό είναι και το μήνυμα του βιβλίου».

Ανάλογου προβληματισμού ήταν και η ομιλία του Γεωργίου - Αλέξανδρου Μαγκάκη, ο οποίος, αφού συμπύκνωσε τον αγωνιστικό βίο, τη δημοσιογραφική, νομική και συγγραφική προσφορά του Ε. Μαχαίρα, εξύμνησε τον «πρωτοβουλιακό, πρωταγωνιστικό ρόλο του λαού, στο '21 και στον 20ό αιώνα, για το ξεπέρασμα όλων των καταπτώσεων της κοινωνίας μας» και επισήμανε τη σημερινή ανάγκη «να ξαναπεράσει ο λαός στην πρωτοπορία». Ο ομιλητής τόνισε ότι η κρισιμότητα της εποχής μας απαιτεί «κεντρικό σχεδιασμό σοσιαλιστικής αντίληψης και μαρξιστικής ανάλυσης» και κατέληξε ότι «το βιβλίο του Ε. Μαχαίρα μας καλεί όλους σε αγωνιστικό ξεσηκωμό».

Τελευταία μίλησε η δικηγόρος Μάνια Στεφανάκη. Την εκδήλωση έκλεισε με ευχαριστίες στους ομιλητές και παραβρισκόμενους ο Ε. Μαχαίρας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τίμησε την επέτειο της Απελευθέρωσης της Αθήνας από τους ναζί (2022-10-13 00:00:00.0)
Το χρέος παραμένει: Τσάκισε το φασισμό και το σύστημα που τον γεννά (2020-09-19 00:00:00.0)
Περί της μεραρχίας Ακουι (2008-12-02 00:00:00.0)
Ο εφιάλτης χλευάζει τον «μπαμπούλα» (2002-04-23 00:00:00.0)
...Γιατί οι βάρβαροι ήρθαν! (1999-04-04 00:00:00.0)
Το ποτάμι δε γυρίζει πίσω (1997-05-10 00:00:00.0)