«ΣΕΙΣΜΟΣ» ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗΝ AGROTICA
«Τώρα με τα πόδια και με τα τρακτέρ, αν δεν δικαιωθούμε θα γίνει Κιλελέρ!»
Τρίτη 6 Φλεβάρη 2024

Το μήνυμα του κοινού αγώνα και του πανελλαδικού συντονισμού στάλθηκε και το Σάββατο, από τη Θεσσαλονίκη, με τους αγρότες που μέρες τώρα βρίσκονται στον δρόμο και παλεύουν για την επιβίωσή τους να διαδηλώνουν μαζικά στην Agrotica.

Αγρότες, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι από τη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την Ηπειρο, τη Στερεά, πλημμύρισαν μέσα και έξω τις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ, όπου πραγματοποιήθηκε η έκθεση, βροντοφωνάζοντας «Τώρα με τα πόδια και με τα τρακτέρ, αν δεν δικαιωθούμε θα γίνει Κιλελέρ» και «Αγρότες ενωμένοι, ποτέ νικημένοι».

Οι αγρότες ανανέωσαν το ραντεβού τους για τη μεγάλη πανελλαδική σύσκεψη στη Νίκαια Λάρισας, ενώ με τη μεγάλη τους κινητοποίηση διαδήλωσαν την απόφασή τους για ενωτικό, μαζικό και συντονισμένο αγώνα προκειμένου να πιέσουν την κυβέρνηση να δώσει λύσεις στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Μήνυμα ελπίδας η μαζική συμμετοχή

Από το πρωί του Σαββάτου οι αγρότες άρχισαν να φτάνουν από νωρίς στη βόρεια πύλη της ΔΕΘ, κινώντας από τα μπλόκα, όπου μέρες τώρα δίνουν τη μάχη, για να ανταμώσουν εκεί, στην Agrotica, και να δώσουν τη δική τους ξεκάθαρη απάντηση στην κυβέρνηση ότι θα συνεχίσουν ανυποχώρητοι.

Αγρότες από τη Θεσσαλονίκη, την Ημαθία, την Πέλλα, την Πιερία, τα Γρεβενά, την Καστοριά, τη Φλώρινα, την Πρέβεζα, τη Λάρισα, την Καρδίτσα, τη Μαγνησία, τη Φθιώτιδα και πολλές ακόμα περιοχές έφταναν κατά κύματα και έπαιρναν τη θέση τους στον χώρο, με τα πανό και τις σημαίες τους. Στο πλευρό τους βρέθηκαν οι φοιτητές που παλεύουν ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, αλλά και εργαζόμενοι πολλών κλάδων που δίνουν τη μάχη ενάντια στην επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας και προετοιμάζουν νέα αγωνιστική απάντηση με την απεργία στις 28 Φλεβάρη.


Δεκάδες Αγροτικοί Σύλλογοι, Εργατικά Σωματεία, Φοιτητικοί Σύλλογοι στάθηκαν στον χώρο συγκροτημένα. Εκεί μπροστά και τα Εργατικά Κέντρα Λάρισας και Ημαθίας. Στην κινητοποίηση συμμετείχε και αντιπροσωπεία της Γραμματείας του ΠΑΜΕ. «Εργατιά - αγροτιά μια φωνή και μια γροθιά» ήταν το σύνθημα που αποτύπωνε την απόφαση των σωματείων για την ένταση της αγωνιστικής συμπόρευσης.

Στη συγκέντρωση παρευρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τα μέλη του ΠΓ της ΚΕ Θεανώ Καπέτη, Γραμματέα της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας, και Ελένη Μπέλλου. Παρευρέθηκαν ακόμα οι βουλευτές του Κόμματος Γιάννης Δελής, Γιώργος Λαμπρούλης και Λεωνίδας Στολτίδης. Επίσης, αντιπροσωπεία της δημοτικής αρχής Τυρνάβου με επικεφαλής τον δήμαρχο Στέλιο Τσικριτσή, καθώς και εκλεγμένοι περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Σε μια συμβολική κίνηση, αγρότες καστανοπαραγωγοί της Λάρισας άδειασαν στο οδόστρωμα τελάρα με κάστανα και συνάδελφοί τους μηλοπαραγωγοί άδειασαν κλούβες με μήλα.

Δυνατά αντήχησε το σύνθημα «Εργάτες, αγρότες, φοιτητές - Ολοι αν ενωθούμε θα βγούμε νικητές», όταν σε μια συμβολική κίνηση οι αγρότες μοίρασαν μήλα στους φοιτητές.

Θέλουμε τη ζωή μας πίσω!


Λίγο αργότερα οι αγρότες, συγκροτημένα με τα μπλοκ τους, φωνάζοντας δυνατά τα συνθήματά τους, μπήκαν με πορεία μέσα στον χώρο της ΔΕΘ για να ξεκινήσει η συγκέντρωση. Μίλησαν εκπρόσωποι από τα μπλόκα, αλλά και από εργατικά σωματεία και φοιτητικούς συλλόγους.

«Σήμερα οι αγρότες δίνουμε απάντηση στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, στην κυβέρνηση: 'Η θα μας λύσει τα προβλήματα ή δεν θα γυρίσουμε σπίτια μας, θα συνεχίσουμε τον δίκαιο αγώνα μας. Θέλουμε τη ζωή μας πίσω», σημείωσε ξεκινώντας ο Κώστας Τζέλλας, μέλος της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων και πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Καρδίτσας,

Εκφράζοντας την οργή και την αγανάκτηση των πνιγμένων της Θεσσαλίας, είπε: «Εχουμε χάσει σπίτια, χωράφια, μηχανήματα, αυτοκίνητα, έναν εξοπλισμό και μια γη που τα αποκτήσαμε σε βάθος 15-20 χρόνων, και ξαφνικά είμαστε άνεργοι αγρότες, άνεργοι κτηνοτρόφοι, άνεργοι μελισσοκόμοι. Και η κυβέρνηση δεν έχει δώσει καμία λύση που να αγγίζει πραγματικά τις ανάγκες που έχουμε.

Στη ζωή μας δεν κάνουμε εκπτώσεις. Η κυβέρνηση να δώσει λύσεις ικανοποιώντας τις διεκδικήσεις μας».

Ο Δημήτρης Δημογιάννης, εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής του Μπλόκου Ανθήλης, χαρακτήρισε τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για τους αγρότες «χάντρες και καθρεφτάκια για τους ιθαγενείς». Περιέγραψε δε τα αδιέξοδα των αγροτών, τονίζοντας ότι αυτά τους έβγαλαν στον δρόμο: «Μαζευτήκαμε όλοι μαζί κάτω από το κοινό πρόβλημα και βγήκαμε στους δρόμους. Ολη η Ελλάδα βγήκε στους δρόμους σε μια πρωτοφανή κινητοποίηση. Και μαζί μας είναι και τα νέα παιδιά, που συμμετέχουν για πρώτη φορά ενεργά, και αυτοί είναι το μέλλον».


Ο Διονύσης Δρένος, εκπρόσωπος του Μπλόκου της Αλμωπίας Πέλλας, κάλεσε τους συναδέλφους του να ενισχύσουν τα μπλόκα, ως απάντηση στην κοροϊδία της κυβέρνησης, και πρόβαλε τις διεκδικήσεις τους, που αφορούν την επιβίωσή τους.

Ο Στέφανος Πανταζής, πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Πρέβεζας, ανέφερε ότι τα προβλήματα αγροτών, κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων είναι κοινά - το κόστος παραγωγής, οι εξευτελιστικές τιμές, οι ελληνοποιήσεις προϊόντων κ.ά. Τόνισε την ανάγκη για ελάχιστες εγγυημένες τιμές για τους παραγωγούς και κάλεσε σε κλιμάκωση του αγώνα με πανελλαδικό συντονισμό.

Ο Χρήστος Λίγδης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας, από το Μπλόκο Αταλάντης, είπε ότι οι αγρότες δεν βγήκαν για τα ...κάλαντα στους δρόμους, αλλά διεκδικούν λύσεις που να ικανοποιούν τις ανάγκες τους. Ανέφερε ότι στον νομό τη φετινή χρονιά θα λείψουν πάνω από 350 εκατ. «Πώς θα ζήσουν οι κτηνοτρόφοι, οι αγρότες;», αναρωτήθηκε, μεταφέροντας την αγωνία των συναδέλφων του. Και αναφέρθηκε στην αποφασιστική και μαζική κινητοποίηση των συναδέλφων τους, που ξεπερνώντας κάθε εμπόδιο κατάφεραν να πατήσουν στην Εθνική Οδό και να παρατάξουν τα τρακτέρ τους.

Ο Σούλης Αϊβαζίδης, πρόεδρος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Ανατολικής Εορδαίας και Νότιας Λεκάνης Βεγορίτιδας, μιλώντας εκ μέρους των αγροτών που βρίσκονται στα μπλόκα στη Δυτική Μακεδονία, είπε ότι ο πρωθυπουργός με τις ανακοινώσεις του «μας εξαγρίωσε περισσότερο» και προανήγγειλε κλιμάκωση του αγώνα, ως τη μόνη επιλογή.


RIZOSPASTIS

Τη στήριξη των φοιτητών μετέφερε με τον χαιρετισμό της η Δήμητρα Δαλδογιάννη από τον Φοιτητικό Σύλλογο Γεωπονίας του ΑΠΘ. «Στηρίζουμε τον δίκαιο αγώνα σας, γιατί κι εμείς είμαστε παιδιά εργατικών - λαϊκών οικογενειών και ζούμε τις επιπτώσεις αυτής της πολιτικής καθημερινά», τόνισε.

Ο Χάρης Κυριαζίδης, πρόεδρος του Συνδικάτου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Κεντρικής Μακεδονίας και μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας, χαιρέτισε εκ μέρους των εργατικών σωματείων που καθημερινά δίνουν τη μάχη στους χώρους δουλειάς ενάντια στην επίθεση της εργοδοσίας και προετοιμάζουν την απεργία στις 28 Φλεβάρη. «Είμαστε στο πλάι σας γιατί ο εχθρός μας, η αιτία των προβλημάτων μας είναι κοινή: Είναι τα συμφέροντα των τραπεζιτών, των βιομηχάνων, των μεγαλεμπόρων. Είναι οι πολιτικές της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ όπως και των προηγούμενων, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, που τσακίζουν τη ζωή μας για την ανάπτυξη των λίγων. Είναι τα κέρδη τους ενάντια στις ζωές μας», ανέφερε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε: «Αυτοί θησαυρίζουν είτε με κρίση, είτε με ανάπτυξη, είτε τώρα με τον πόλεμο στη γειτονιά μας, αυξάνουν σε δυσθεώρητα ύψη τα κέρδη τους, βάζουν εκατομμύρια ευρώ στα σεντούκια τους, σε αντίθεση με όλους εμάς, τις λαϊκές οικογένειες, που αγωνιούμε και ματώνουμε για ένα κομμάτι ψωμί και βλέπουμε τη ζωή μας να γίνεται κάθε μέρα και χειρότερη». Και κάλεσε στο νέο αγωνιστικό ραντεβού, στην απεργία στις 28 Φλεβάρη, δίνοντας συνέχεια στην αγωνιστική διεκδίκηση, για μέτρα προστασίας του εργατικού - λαϊκού εισοδήματος, των εργασιακών - κοινωνικών δικαιωμάτων, της Υγείας και της Παιδείας.

Δεν υποχωρούμε, εμπρός για κλιμάκωση!

Το σύνθημα κλιμάκωσης με πανελλαδικό συντονισμό έδωσε ο Ρίζος Μαρούδας, μέλος της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας.

«Κοινός αγώνας, κοινά προβλήματα, κοινά αιτήματα, πανελλαδικός συντονισμός και θα τους δείξουμε εμείς ποιος έχει τη δύναμη να επιβάλει λύσεις για τους αγρότες. Δεν εγκαταλείπουμε, δεν υποχωρούμε. Είμαστε μια γροθιά», είπε.

Ανέφερε πως οι αγρότες στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες της Ευρώπης «από κοινού έχουμε βγει στον δρόμο αντιπαλεύοντας και τη νέα αναθεωρημένη ΚΑΠ, η οποία κινείται σε πολύ χειρότερη κατεύθυνση, επιβάλλει ακόμα μεγαλύτερη μείωση των επιδοτήσεων, περιορισμούς και φραγμούς στην παραγωγή και στην ανάπτυξη της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.

Δεν μπορούμε να ζήσουμε πλέον με το υψηλότατο κόστος και τις χαμηλές και εξευτελιστικές τιμές, με τις αποζημιώσεις - ψίχουλα από τον ΕΛΓΑ. Δεν μπορεί να πουλάμε πάμφθηνα τη σοδειά μας και να φτάνει πανάκριβη στα ράφια.

Δίνουμε έναν αγώνα αξιοπρέπειας και περηφάνιας.

Καλούμε τον κάθε αγρότη, τον κάθε κτηνοτρόφο, όλους όσοι έχουν απόγνωση, οργή και αγανάκτηση, να στηρίξουν, να δυναμώσουν τα μπλόκα της χώρας. Είμαστε στη φάση συγκέντρωσης δυνάμεων, κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων, που θα πρέπει να έρθει πανελλαδικά και συντονισμένα, για να πιέσουμε πιο αποτελεσματικά την κυβέρνηση».

Χαρακτήρισε ψίχουλα τις κυβερνητικές εξαγγελίες και απαντώντας στα περί εφικτών και ρεαλιστικών μέτρων στο πλαίσιο της δημοσιονομικής πειθαρχίας, είπε: «Το εφικτό και το ρεαλιστικό για μας είναι να μείνουμε στα χωριά μας, στα χωράφια μας, και να έχουμε εισόδημα να μπορούμε να ζήσουμε. Εμείς θα καθορίσουμε τι είναι εφικτό και ρεαλιστικό στην πάλη που δίνουμε.

Δεν υποτιμάμε καθόλου ότι έχουμε δυνατό αντίπαλο, άλλωστε όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά στάθηκαν απέναντί μας. Αλλά κι εμείς είμαστε σκληρά καρύδια για τα δόντια τους».

Τέλος, ανέδειξε ότι τα προβλήματα της αγροτιάς είναι κοινά και πρέπει ενιαία να δοθεί η απάντηση: «Δεν μας χωρίζει τίποτα, μας ενώνουν πάρα πολλά. Εχουμε τα ίδια προβλήματα και τα ίδια αιτήματα. Πρέπει με αποφασιστικότητα να σταματήσουμε το "διαίρει και βασίλευε" που έντεχνα καλλιεργούν η κυβέρνηση και όλοι όσοι είναι εχθροί του αγροτικού κινήματος και δεν θέλουν να είμαστε στον δρόμο, γιατί θέλουν να μας πάρουν τη γη μας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στα μπλόκα όλης της χώρας δυναμώνει ο αγώνας για την επιβίωση (2024-02-06 00:00:00.0)
Με πάνω από 1.500 τρακτέρ στα μπλόκα η μάχη συνεχίζεται και δυναμώνει (2024-02-02 00:00:00.0)
Απέναντι στην κυβερνητική αδιαλλαξία, παραμένουν στους δρόμους του αγώνα (2023-02-07 00:00:00.0)
Κατά χιλιάδες ετοιμάζονται να κατέβουν στην Αθήνα την Παρασκευή (2022-03-16 00:00:00.0)
Ακλόνητοι στα μπλόκα οι βιοπαλαιστές αγρότες σε όλη τη χώρα (2022-02-12 00:00:00.0)
Με τα τρακτέρ στους δρόμους κλιμακώνουν τον δίκαιο αγώνα τους (2022-02-04 00:00:00.0)