Σάββατο 12 Φλεβάρη 2022 - Κυριακή 13 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Ακλόνητοι στα μπλόκα οι βιοπαλαιστές αγρότες σε όλη τη χώρα

Νέες δυνάμεις καθημερινά ενισχύουν τον αγώνα αναπτύσσοντας πολύμορφη δράση

ΗΛΕΙΑ
ΗΛΕΙΑ
Ακλόνητοι μένουν στα μπλόκα τους, ενισχύοντάς τα ακόμα περισσότερο σε κάθε γωνιά της χώρας που οι βιοπαλαιστές αγρότες μοχθούν και αγωνιούν για το αύριο, οργανώνοντας παράλληλα πολύμορφες δράσεις και αναπτύσσοντας κοινές πρωτοβουλίες με εργατικά σωματεία και άλλους φορείς του εργατικού - λαϊκού κινήματος.

Σε Στερεά - Εύβοια

Στο πλαίσιο αυτό, το απόγευμα της Παρασκευής οι αγρότες του μπλόκου έξω από τη Λιβαδειά, έχοντας στο πλευρό τους αντιπροσωπεία εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, του Εργατικού Κέντρου Λιβαδειάς και του Εμπορικού Συλλόγου Λιβαδειάς, προχώρησαν σε αποκλεισμό της κυκλοφορίας για μία ώρα σχεδόν.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης χαιρετισμό απηύθυνε ο Νίκος Ρήννας, εργαζόμενος στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι αγρότες και εργάτες της ΛΑΡΚΟ παλεύουν ενάντια στις πολιτικές της κυβέρνησης που τους ξεκληρίζουν και μαραζώνουν τις περιοχές τους. «Οπως εσείς αγωνίζεστε για να μπορέσετε να μείνετε στον τόπο σας και να καλλιεργείτε τη γη σας, έτσι και εμείς παλεύουμε για να μείνουμε στις εργασίες, στα σπίτια μας και να συνεχίσουμε να παράγουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης ο Κώστας Κολιούσης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λιβαδειάς και ο Δημήτρης Γέρος, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους και σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι ο αγώνας των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και των αγροτών αφορά όλους.

ΚΑΛΑΜΑΤΑ
ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Τους εκπροσώπους των συνδικάτων και των συλλόγων ευχαρίστησαν για τη συμπαράστασή τους ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Λιβαδειάς, Σάββας Κεφαλάς, και ο γραμματέας του συλλόγου Λουκάς Αλεξίου. Επίσης στο πλαίσιο της κινητοποίησης διαβάστηκε ψήφισμα συμπαράστασης στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, ενώ σημειώθηκε ότι αντιπροσωπεία του μπλόκου θα βρεθεί στην κινητοποίηση της Κυριακής στη Λάρυμνα.

Με νέες δυνάμεις ενισχύονται καθημερινά και τα μπλόκα που έχουν στήσει οι αγρότες της Φθιώτιδας στην παλιά Εθνική Οδό Αθηνών - Λαμίας στο ύψος της Τιθορέας, στην Εθνική Οδό Λαμίας - Καρπενησίου στο ύψος του οικισμού Παλιούρι Μακρακώμης και στον κόμβο της Γλύφας - Πελασγίας της ΠΑΘΕ στην ανατολική Φθιώτιδα.

Επίσης, το Σάββατο 12 Φλεβάρη, στις 3 μ.μ., οι αγρότες του μπλόκου στο Παλιούρι Μακρακώμης θα προχωρήσουν σε αποκλεισμό της κυκλοφορίας στο δρόμο Λαμίας - Καρπενησίου.

Σε συγκέντρωση στο κτίριο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στη Χαλκίδα τη Δευτέρα 14 Φλεβάρη, στις 11 π.μ., θα προχωρήσουν οι αγρότες από το μπλόκο της Στροφυλιάς στη Βόρεια Εύβοια. Ενώ εκπρόσωποι του Αγροτικού Συλλόγου Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας είχαν συνάντηση με αντιπροσωπείες από άλλους Αγροτικούς Συλλόγους της Εύβοιας, προκειμένου να υπάρχει κοινή συμμετοχή στην κινητοποίηση της Δευτέρας.

Επίσης οι αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι στο μπλόκο της Στροφυλιάς προχωρούν καθημερινά στη διανομή ενημερωτικού υλικού στους διερχόμενους οδηγούς και εξορμήσεις στα χωριά, ενώ μέσα από Γενική Συνέλευση θα προετοιμάσουν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους.

Στην Κεντρική Μακεδονία

Καθημερινά ενισχύεται και το μπλόκο που έστησαν αγρότες και κτηνοτρόφοι στη διασταύρωση της Νάουσας, μετά από κάλεσμα του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας». Το απόγευμα της Παρασκευής, πραγματοποίησαν περιοδείες στα χωριά Γιαννακοχώρι, Ροδοχώρι και Μαρίνα, καλώντας σε παραπέρα ενίσχυση του μπλόκου.

Στη Θεσσαλονίκη, στις πλατείες των χωριών τους, με τα τρακτέρ, συνέχισαν να συγκεντρώνονται οι αγρότες της περιοχής, μετά από κάλεσμα του Αγροτικού Συλλόγου Ανατολικής Θεσσαλονίκης. Τρακτέρ έχουν βγάλει οι αγρότες στις πλατείες της Επανομής και των Βασιλικών.

Παραμένει το μπλόκο στο χωριό Στίβος, στην παλιά Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης - Καβάλας, που στήθηκε μετά από σύσκεψη που έγινε χτες με πρωτοβουλία του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Λαγκαδά.

Στην Πέλλα, οι αγρότες προετοιμάζουν τη δημιουργία δύο μπλόκων, στον Αγρα (διασταύρωση Μεσημερίου) και στο Μαυροβούνι.

Σε Δυτική Μακεδονία και Εβρο

Στη Δυτική Μακεδονία, ο Αγροτικός Σύλλογος δήμων Κοζάνης - Σερβίων - Βελβεντού έχει προγραμματίσει κινητοποίηση για το Σάββατο 12 Φλεβάρη στις 12 μ. στο δημαρχείο Κοζάνης, με προσυγκέντρωση στις 11 π.μ. στο χώρο του «Νιαημέρου», καλώντας σε μαζική συμμετοχή τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της περιοχής. Απόφαση συμμετοχής στην κινητοποίηση έλαβαν μετά από σύσκεψη και οι αγρότες του Αργους - Ορεστικού, που διατηρούν τα τρακτέρ τους στην πλατεία της κωμόπολης.

Επίσης, το Σάββατο, θα πραγματοποιηθεί και η σύσκεψη των αγροτών στον Εβρο, την οποία καλεί η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Εβρου «Η Ενότητα» στις 6 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Ορεστιάδας.

Στην Αιτωλοακαρνανία

Την Παρασκευή, οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι της Αιτωλοακαρνανίας, που βρίσκονται στο μπλόκο στον κόμβο Χαλίκι εδώ και μια βδομάδα, προχώρησαν με μηχανοκίνητη πορεία με αγροτικά και ΙΧ αυτοκίνητα στο Μεσολόγγι.

Πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΕΗ, απαιτώντας κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής και φθηνό ρεύμα, ενώ στη συνέχεια διαμαρτυρήθηκαν στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Μαζί με τους αγωνιζόμενους αγρότες και κτηνοτρόφους, βρέθηκαν ο πρόεδρος και ο Α' αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας, Σπύρος Κοτοπούλης και Γιάννης Καρναβιάς, καθώς και αντιπροσωπεία της Επιτροπής του μπλόκου στο Χαλίκι.

Νέες κινητοποιήσεις στην Ηλεία

Στο δρόμο συνεχώς βρίσκεται και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας. Την Παρασκευή προχώρησε σε αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Πατρών - Πύργου, στον ύψος του κόμβου του Αγίου Γεωργίου, και μηχανοκίνητη πορεία στον Πύργο, καταλήγοντας στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας και απαιτώντας τοποθέτηση για τα προβλήματά τους από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Στο πλευρό τους βρέθηκαν τα Σωματεία Ιδιοκτητών τουριστικών Λεωφορείων Ηλείας, Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Πύργου, ΕΛΜΕ Ηλείας και η Ομάδα Γυναικών Πύργου (μέλος της ΟΓΕ).

Τη στήριξή τους μετέφερε και η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ που παραβρέθηκε με επικεφαλής τον Νίκο Καραθανασόπουλο, βουλευτή και μέλος της ΚΕ.

Οι δράσεις της Ομοσπονδίας συνεχίζονται τη Δευτέρα 14 Φλεβάρη, με συγκέντρωση στις 11.30 π.μ. στο μπλόκο της Μαραθιάς και αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Πατρών - Πύργου, ενώ την Τετάρτη 16 Φλεβάρη, στις 11.30 π.μ., θα πραγματοποιηθεί κινητοποίηση στο Πελόπιο. Αποφασίστηκε επίσης να γίνει συγκέντρωση στον κόμβο «Καράτουλα», την ημέρα που θα συζητηθεί στη Βουλή η Ερώτηση που έχει κατατεθεί για τα 20.000 στρέμματα γης που απαιτεί να πάρει από τους αγροτοκτηνοτρόφους στα χωριά Χειμαδιό, Κουτσοχέρα και Περιστέρι, με χρυσόβουλα της οθωμανικής περιόδου, το μοναστήρι των Αγίων Θεοδώρων.

Προς νέα μπλόκα στην Αχαΐα

Κάλεσμα στους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους να δυναμώσουν τους αγώνες τους και το μπλόκο που έχει στηθεί στη γέφυρα «Μεγανίτη» απευθύνει ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου «Μπακόπουλος - Ντρίνιας».

Καλεί σε νέες δράσεις στο μπλόκο και συγκεκριμένα στην εκδήλωση αλληλεγγύης το Σάββατο 12 Φλεβάρη, στις 6 μ.μ., με παρουσία και χορευτικών από το συγκρότημα του δήμου Πατρέων, και σε συγκέντρωση τη Δευτέρα 14 Φλεβάρη στις 5 μ.μ. για την κλιμάκωση του αγώνα.

Με σκοπό την προετοιμασία στησίματος μπλόκου, ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ερυμάνθου καλεί σε συγκέντρωση το Σάββατο 12 Φλεβάρη στις 7 μ.μ. στο Φαρραί. Ενώ για την Κυριακή 13 Φλεβάρη, καλεί σε δύο σημεία συγκέντρωσης με τρακτέρ και αγροτικά οχήματα στις 10.30 π.μ. στη «Στάση» της οδού «111» και την ίδια ώρα στο «Σταυροδρόμι».

Ο Αγροτικός Σύλλογος Ωλενίας καλεί τους αγροτοκτηνοτρόφους με τρακτέρ και τα οχήματά τους την Κυριακή 13 Φλεβάρη, στις 10 π.μ. στα Λουσικά, με σκοπό την οργανωμένη κάθοδο στην Κάτω Αχαγιά και το στήσιμο μπλόκου.

Μπλόκο και στην Κεφαλονιά

Στο δρόμο βγήκαν τρακτέρ και αγροτικά οχήματα και στην Κεφαλονιά, με το στήσιμο μπλόκου στην είσοδο του Ληξουρίου, από το μεσημέρι της Παρασκευής, μετά από κάλεσμα του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Κεφαλονιάς - Ιθάκης.

Στη Ζάκυνθο στη συγκρότηση Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου προχώρησαν αγρότες και κτηνοτρόφοι, μετά από σύσκεψη την Πέμπτη. Εξέλεξαν προσωρινή διοίκηση που θα προχωρήσει σε εκλογές, ενώ την Κυριακή 13 Φλεβάρη στις 7 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στον Αγιο Κήρυκα (πρώην κοινοτικό γραφείο), προκειμένου να καθοριστούν οι επόμενες αγωνιστικές πρωτοβουλίες.

Δυναμώνουν τα μπλόκα στη Μεσσηνία

Με κινητοποίηση αγρότες και κτηνοτρόφοι της Μεσσηνίας, που βρίσκονται στο δρόμο εδώ και μια βδομάδα, προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Αθηνών - Καλαμάτας στο ύψος της «Θουρίας» την Παρασκευή. Οι αγωνιζόμενοι αγροτοκτηνοτρόφοι που έχουν στήσει μπλόκο στον πρώην σταθμό του ΟΣΕ στη Μεσσήνη, στη συνέχεια προχώρησαν σε μηχανοκίνητη πορεία και αποκλεισμό του δημαρχείου Μεσσήνης.

Το Σάββατο 12 Φλεβάρη, κλιμάκια του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου θα πραγματοποιήσουν περιοδείες ενημέρωσης του λαού, ενώ για τις 7 μ.μ. έχει οριστεί μεγάλη συγκέντρωση αλληλεγγύης στο χώρο του μπλόκου.

Στο Σουληνάρι, το μπλόκο που έχει στήσει ο Αγροτικός Σύλλογος Χανδρινού δυνάμωσε με νέα τρακτέρ και αγροτικά οχήματα, με ακόμη περισσότερους συμμετέχοντες παραγωγούς και κτηνοτρόφους. Καθημερινά πραγματοποιούνται περιοδείες ενημέρωσης στα χωριά, ενώ την Κυριακή 13 Φλεβάρη στις 7 μ.μ., θα γίνει συγκέντρωση στο μπλόκο.

Συγκέντρωση την Κυριακή στο μπλόκο της Αργολίδας

Σε διαμαρτυρία έξω από το κτίριο της ΔΕΗ Ναυπλίου προχώρησε την Παρασκευή ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Αργολίδας, κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις του, ενώ συμμετείχαν το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Αργολίδας και η Ομοσπονδία Εμπόρων Βιοτεχνών Αργολίδας.

Την Κυριακή 13 Φλεβάρη, στις 11 π.μ. ο Σύλλογος καλεί σε μεγάλη συγκέντρωση στο χώρο του μπλόκου στο δρόμο των Αρχαιοτήτων, απευθύνοντας κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στα εργατικά συνδικάτα, στους συλλόγους και τους φορείς του νομού.

Επίσης προγραμματίζονται:

  • Πανλακωνικό συλλαλητήριο τη Δευτέρα 14 Φλεβάρη, στις 11 π.μ., στην κεντρική πλατεία της Σπάρτης
  • Στην Κορινθία σύσκεψη τη Δευτέρα 14 Φλεβάρη, στις 7 μ.μ. στο δημαρχείο Κιάτου (αίθουσα Δημοτικού Θεάτρου).
  • Στο Ηράκλειο Κρήτης, κινητοποίηση το Σάββατο 12 Φλεβάρη, στις 10 π.μ. στον κόμβο των Πεζών. Στα Χανιά συγκεντρώσεις στο μπλόκο στα Μεγάλα Χωράφια, την Κυριακή 13 Φλεβάρη, στη 1 μ.μ.
  • Στην Κοζάνη κινητοποίηση με αγροτικά μηχανήματα το Σάββατο 12 Φλεβάρη στις 12 μ., μπροστά από το δημαρχείο
  • Στη Λέσβο, παλλεσβιακό συλλαλητήριο την Τρίτη 15 Φλεβάρη, στις 12 το μεσημέρι στην Καλλονή.
  • Στη Μαγνησία, το μπλόκο Ριζόμυλου καλεί σε μηχανοκίνητη πορεία στην πόλη του Βόλου τη Δευτέρα 14 Φλεβάρη.
  • Στην Αρτα, σε αυτοκινητοπορεία συμπαράστασης στους αγρότες καλεί το Εργατικό Κέντρο Αρτας την Κυριακή 13 Φλεβάρη με κατεύθυνση το μπλόκο των αγροτών στο στρατόπεδο Παπακώστα (κόμβος Σκοπευτηρίου). Προσυγκέντρωση 6.30 μ.μ. στο πάρκινγκ πρώην Κορασίδη.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ