ΤΑΣΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
Ο χρήστης βλέπει όσα έγιναν, εκεί που έγιναν και παράλληλα παίρνει μια σειρά εφόδια για περαιτέρω μελέτη...
Παρασκευή 19 Απρίλη 2024

Στην ομιλία του ο Τάσος Αντωνίου, μέλος του Τμήματος Προπαγάνδας της ΚΕ του ΚΚΕ, παρουσίασε τον νέο διαδικτυακό τόπο, mnimia.kke.gr, σημειώνοντας ότι πρώτα απ' όλα είναι μια βάση δεδομένων που δεν υπήρχε έως τώρα, με φωτογραφίες και στοιχεία της ταυτότητας του κάθε μνημείου. Πέρα από αυτό, η ιστοσελίδα είναι μια τρισδιάστατη αποτύπωση τόπων μαρτυρίου, φυλακών, χώρων δράσης του ΔΣΕ και τόσων άλλων, ενώ λειτουργεί και ως ένα ψηφιακό ζωντάνεμα της μνήμης, μια νέα αποτύπωση του χώρου, εμπλουτισμένη με διαδραστικά χαρακτηριστικά, που δένει τις ιστορικές πληροφορίες με τον τόπο σε όλες του τις διαστάσεις. Ο χρήστης βλέπει όσα έγιναν, εκεί που έγιναν και παράλληλα παίρνει μια σειρά εφόδια για περαιτέρω μελέτη.

Στη συνέχεια έκανε μια σύντομη περιήγηση, παρουσιάζοντας και τα περιεχόμενα του ιστότοπου (π.χ. αρχική σελίδα, σελίδα για το κάθε μνημείο που περιέχει την «ταυτότητά» του, την τοποθεσία για να μπορεί εύκολα ο χρήστης να συνδεθεί με το GPS, αλλά και προτάσεις για περαιτέρω ενασχόληση με την ιστορική περίοδο, μελέτη κ.λπ., αλλά και το μενού, όπου πατώντας ο χρήστης την «αναζήτηση μνημείων», μπορεί να βρίσκει το μνημείο που αναζητά).

Στη συνέχεια, μέσα από την εικονική περιήγηση σε πολλά μνημεία και μουσεία ανά την Ελλάδα, «μετέφερε» το κοινό στα μέρη όπου γράφτηκαν σπουδαίες σελίδες της Ιστορίας του κομμουνιστικού και λαϊκού κινήματος. Συγκεκριμένα, έδειξε πώς λειτουργεί η εικονική περιήγηση στο Μνημείο στη Λυκόραχη, στη Φλώρινα, στα Μουσεία Θεοτόκου, Νεστορίου και Καλλιθέας Πρεσπών, στον Πυξό, στην Τρίπολη, στο Νοσοκομείο του ΔΣΕ στον Γράμμο και τη Σπηλιά του Κόκκαλη στο Βροντερό, στη Γυάρο και τη Μακρόνησο.

«Η εικονική περιήγηση της Μακρονήσου είναι από μόνη της ένα πολύ απαιτητικό εγχείρημα», σημείωσε ο Τ. Αντωνίου και πρόσθεσε: «Ο χρήστης μπορεί να περιηγηθεί σε πάνω από 30 σημεία σε όλο το νησί απ' άκρη σ' άκρη. Και σε καθένα από αυτά να δει φωτογραφίες και πληροφορίες για γεγονότα που διαδραματίστηκαν σε κάθε τόπο. Αξίζει να σημειώσουμε το εξής: Είναι η μεγαλύτερη εικονική περιήγηση σε εξωτερικό χώρο στην Ελλάδα. Για να δημιουργηθεί μια τέτοια περιήγηση, με όλο αυτόν τον όγκο υλικού να την εμπλουτίζει, κάποιοι σύντροφοι χρειάστηκε να μάθουν κυριολεκτικά τη Μακρόνησο απέξω. Ανά πάσα στιγμή μπορούν να σου πουν για όλα τα σημεία, για την κάθε γωνιά, για όλα τα γεγονότα που συνέβησαν εδώ...».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Για την ψηφιακή πλατφόρμα μνημείων και μουσείων του ΚΚΕ (2024-05-11 00:00:00.0)
Μια μοναδική ψηφιακή περιήγηση σε τόπους και μνημεία άφθαστου ηρωισμού (2024-04-06 00:00:00.0)
«Μνημεία και μουσεία αγώνων του λαού» (2024-04-02 00:00:00.0)
Τη Δευτέρα η πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ για τη Μακρόνησο (2021-11-20 00:00:00.0)
Η έκθεση «Μπόλικη πέτρα, μπόλικη καρδιά» στο διαδίκτυο (2020-04-01 00:00:00.0)
Συγκέντρωση και πορεία Αντιστασιακών (2007-03-23 00:00:00.0)