ΗΠΑ - ΚΙΝΑ
Ταϊβάν και Νότια Κινεζική Θάλασσα πεδία αντιπαράθεσης

Σημαντικές επαφές του Σάλιβαν στο Πεκίνο

Παρασκευή 30 Αυγούστου 2024

Copyright 2024 The Associated

Από τη συνάντηση των αξιωματούχων Κίνας και ΗΠΑ
Με τον γεωπολιτικό ανταγωνισμό ΗΠΑ - Κίνας σε Ασία - Ειρηνικό να οξύνεται και την ένταση σε Ταϊβάν, Νότια Κινεζική Θάλασσα και Κορεατική Χερσόνησο να μεγαλώνει, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας στον Λευκό Οίκο, Τζέικ Σάλιβαν, πραγματοποιεί πολυήμερη επίσκεψη στην Κίνα, όπου μεταξύ άλλων είχε επαφές με τον Κινέζο ΥΠΕΞ Ουάνγκ Γι και τον στρατηγό Ζανγκ Γιουσία, αντιπρόεδρο της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής.

Σε μια σπάνια αλλά και μεγάλης σημασίας κίνηση, η επίσκεψη του Σάλιβαν υπογραμμίζει την πρόθεση των ΗΠΑ να υποστηρίξουν τους «συμμάχους» τους στην περιοχή - την Ιαπωνία, τις Φιλιππίνες, την Ταϊβάν, τη Νότια Κορέα κ.ά.

«Πρόκειται για μια πολύ σημαντική συνάντηση, με δεδομένες την κατάσταση του κόσμου και την ανάγκη να διαχειριστούμε με τρόπο υπεύθυνο τις σχέσεις ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ», δήλωσε ο Σάλιβαν, υπογραμμίζοντας τη σημασία της «σταθερότητας» στο Στενό της Ταϊβάν, που χωρίζει το νησί από την ηπειρωτική Κίνα.

Ο ίδιος επέμεινε εξάλλου στη σημασία της «ελευθερίας της ναυσιπλοΐας» στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, θέατρο επεισοδίων ανάμεσα στο Πεκίνο και στη Μανίλα.

Ο Ζανγκ, από την πλευρά του, προειδοποίησε ότι το καθεστώς του αυτόνομου νησιού της Ταϊβάν αποτελεί «την πρώτη κόκκινη γραμμή που δεν μπορεί να παραβιαστεί στις σινοαμερικανικές σχέσεις».

«Η Κίνα ήταν ανέκαθεν δεσμευμένη στη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στο Στενό της Ταϊβάν», δήλωσε ο Ζανγκ σύμφωνα με ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Αμυνας. Ομως «η ανεξαρτησία της Ταϊβάν» είναι «ασυμβίβαστη» με «την ειρήνη και τη σταθερότητα» στο Στενό, προειδοποίησε.

«Η Κίνα ζητάει να βάλουν τέλος οι ΗΠΑ σε κάθε στρατιωτική συνέργεια με την Ταϊβάν, να σταματήσουν να εξοπλίζουν την Ταϊβάν και να σταματήσουν να διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις αναφορικά με την Ταϊβάν», ξεκαθάρισε ο Ζανγκ σύμφωνα με την ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου.

Η Ιαπωνία, η οποία έχει υπογράψει Συνθήκη «ασφαλείας» με τις ΗΠΑ, ανέπτυξε τη Δευτέρα καταδιωκτικά αεροπλάνα μετά την πρωτοφανή διείσδυση κινεζικού στρατιωτικού αεροσκάφους στον εναέριο χώρο της.

Από την πλευρά τους οι Φιλιππίνες, οι οποίες συνδέονται με τις ΗΠΑ με Συνθήκη «αμοιβαίας άμυνας», ανακοίνωσαν την Τρίτη ότι η Κίνα είναι «αυτή που διαταράσσει» την ειρήνη στην περιοχή, έπειτα από σειρά αντιπαραθέσεων στη Νότια Κινεζική Θάλασσα με κινεζικά πολεμικά πλοία.

Την Τετάρτη το Πεκίνο προειδοποίησε την Ουάσιγκτον εναντίον οποιασδήποτε υποστήριξης προς τις Φιλιππίνες στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, την ώρα που οι ΗΠΑ «δεσμεύονται» να υποστηρίξουν τους «συμμάχους» τους.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρέπει να χρησιμοποιούν τις διμερείς Συνθήκες ως πρόσχημα για να υπονομεύουν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κίνας», επεσήμανε ο Κινέζος ΥΠΕΞ σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, οι δύο χώρες έχουν αρχίσει να προετοιμάζουν μια ενδεχόμενη τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν και του Κινέζου ομολόγου του, Σι Τζινπίνγκ, «μέσα στις προσεχείς εβδομάδες».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα συνάντηση ανώτατων αξιωματούχων, ενώ εντείνεται η αντιπαράθεση (2023-09-19 00:00:00.0)
Προειδοποιήσεις για «κόκκινες γραμμές» στη συνάντηση των υπουργών Αμυνας (2022-11-23 00:00:00.0)
Ανεβαίνουν οι τόνοι στον Ειρηνικό Ωκεανό (2014-01-12 00:00:00.0)
Αντιπαράθεση στη Νότια Κινεζική Θάλασσα (2013-05-16 00:00:00.0)
Στο επίκεντρο των ενεργειακών ανταγωνισμών (2012-08-26 00:00:00.0)
Κοινές ασκήσεις προκαλούν κινεζικές αντιδράσεις (2011-07-16 00:00:00.0)