Τετάρτη 23 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΚΙΝΑ
Προειδοποιήσεις για «κόκκινες γραμμές» στη συνάντηση των υπουργών Αμυνας

Συνάντηση στο περιθώριο υπουργικής συνόδου με ομολόγους τους στο πλαίσιο της ASEAΝ (Ενωση Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας) είχαν χτες οι υπουργοί Αμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Οστιν, και της Κίνας, Γουέι Φενχέ, στη Σιέμ Ριπ της Καμπότζης, λίγες μέρες μετά τη συνάντηση των Προέδρων των δύο χωρών.

Εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας χαρακτήρισε τη συζήτηση «παραγωγική» και «επαγγελματική», υποστηρίζοντας πως «οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι είναι σημαντικό οι χώρες μας να εργαστούν από κοινού για να αποφύγουν να εκτραχυνθεί ο ανταγωνισμός σε σύγκρουση». Πρόσθεσε δε ότι ο Οστιν προσπάθησε «να ανοίξει διάλογο και μηχανισμούς μεταξύ των στρατών, προκειμένου να συμβάλει στη διαχείριση του ανταγωνισμού αυτού με υπεύθυνο τρόπο». Την ίδια στιγμή, «εξέφρασε ανησυχίες για την αυξανόμενη επικίνδυνη συμπεριφορά που δείχνουν τα κινεζικά πολεμικά αεροσκάφη στον Ινδο-Ειρηνικό, αυξάνοντας τον κίνδυνο για ατύχημα».

Από την άλλη μεριά, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Αμυνας μίλησε για συνομιλία «ειλικρινή, βαθιά, πρακτική και εποικοδομητική», αναφέροντας πως «η Κίνα αποδίδει σημασία στην ανάπτυξη των διμερών στρατιωτικών σχέσεων». Ακόμα, ότι ο Γουέι σημείωσε πως «το θέμα της Ταϊβάν βρίσκεται στο επίκεντρο των συμφερόντων της Κίνας και είναι η πρώτη, αδιαπέραστη κόκκινη γραμμή των σινοαμερικανικών σχέσεων», επαναλαμβάνοντας ότι «η Ταϊβάν είναι κινεζική, αυτό είναι ένα ζήτημα που πρέπει να επιλυθεί από τον κινεζικό λαό και μόνο, και καμία εξωτερική δύναμη δεν έχει δικαίωμα να εμπλακεί». Επίσης, ο Γουέι επέκρινε την Ουάσιγκτον ως υπεύθυνη για τη σημερινή κατάσταση στις διμερείς σχέσεις, συμπληρώνοντας ότι «οι ΗΠΑ πρέπει να σέβονται τα θεμελιώδη συμφέροντα της Κίνας».

Ολα αυτά ενώ η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις συνέχισε χτες τις επαφές της στις Φιλιππίνες, με επίσκεψη στα νησιά Παλαουάν, που βρίσκονται πολύ κοντά σε περιοχή για την οποία η Μανίλα διαφιλονικεί με το Πεκίνο. Σε δηλώσεις της τόνισε εκ νέου ότι οι ΗΠΑ στέκονται στο πλευρό των Φιλιππίνων απέναντι στον «εκφοβισμό» και την «επιθετικότητα» στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, σε μια έμμεση πλην σαφή αναφορά στην Κίνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ