Τετάρτη 23 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Μειώσεις μέσω εικονικών «αυξήσεων» συμφώνησε η «IG Metall» με τους εργοδότες

Πάγωμα μισθών για 8 μήνες και 5,2% αύξηση για το μισό 2023, την ώρα που ο πληθωρισμός «τρέχει» με σχεδόν 11%

Ο πρόεδρος του Παγγερμανικού Συνδέσμου Βιομηχάνων Μετάλλου σφίγγει τα χέρια με την ηγεσία της «IG Metall»...
Ο πρόεδρος του Παγγερμανικού Συνδέσμου Βιομηχάνων Μετάλλου σφίγγει τα χέρια με την ηγεσία της «IG Metall»...
Παρά την επιτυχία των πρόσφατων παγγερμανικών στάσεων εργασίας στον κλάδο, τη μεγάλη συμμετοχή και τη διάθεση των εργαζομένων να κλιμακώσουν τον αγώνα τους με απεργίες για την υπογραφή αξιοπρεπούς Συλλογικής Σύμβασης, η εργοδοτική - κυβερνητική ηγεσία του Συνδικάτου Μετάλλου «IG Metall», που ελέγχεται από τη σοσιαλδημοκρατία, επέλεξε να υπογράψει συμφωνία προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων του κλάδου με «αυξήσεις» που θα συνεχίσουν να εξανεμίζουν τον μισθό των εργαζομένων.

Η συμφωνία της «IG Metall» με την εργοδοσία περιλαμβάνει μια αθροιστική «αύξηση» μισθών κατά 8,5% μέσα σε δύο χρόνια, η οποία θα αρχίσει να εφαρμόζεται τόσο αργά που ο πληθωρισμός - ήδη «τρέχει» με 11% στη Γερμανία - θα έχει προ πολλού «φάει» τις αυξήσεις μέχρι να τεθούν σε ισχύ.

Πιο συγκεκριμένα, η πρώτη αύξηση μισθού, κατά 5,2%, θα τεθεί σε ισχύ από 1η Ιούνη 2023, παρόλο που η προηγούμενη σύμβαση έληγε στα τέλη Σεπτέμβρη 2022. Με άλλα λόγια, η «IG Metall» συμφώνησε με την εργοδοσία πάγωμα των μισθών για 8 μήνες...

Η δεύτερη αύξηση μισθού, κατά 3,3%, θα τεθεί σε ισχύ τον Μάη του 2024, μόλις πέντε μήνες πριν τη λήξη της σύμβασης.

Οσο για την εφάπαξ αφορολόγητη αποζημίωση ύψους 3.000 ευρώ «λόγω ακρίβειας», η πρώτη δόση 1.500 ευρώ θα καταβληθεί το νωρίτερο τον Φλεβάρη του 2023 και η δεύτερη τον Φλεβάρη του 2024! Μάλιστα, για ...«οικονομικούς λόγους» (των επιχειρηματικών ομίλων) αυτές οι πληρωμές μπορούν να αναβληθούν έως και για 6 μήνες.

Πολύ περισσότερο, η νέα ΣΣΕ δίνει στις εταιρείες με κάτω από 2,3% καθαρό περιθώριο κέρδους ακόμα περισσότερες επιλογές να μειώσουν τους μισθούς αλλιώς. Για παράδειγμα, μπορούν να αναβάλουν, να περικόψουν ή να εξαλείψουν το συμπληρωματικό επίδομα (T-ZUG), το οποίο είχε συμφωνηθεί το 2018 αντί για αύξηση των βασικών μισθών. Αυτό ανέρχεται σε περίπου 1/3 του μηνιαίου μισθού ενός εργαζομένου και μπορεί να μετατραπεί σε άδεια αν ο εργαζόμενος είναι υποχρεωμένος να αναλάβει την ανατροφή παιδιών, τη φροντίδα ηλικιωμένων ή αν έχει ο ίδιος προβλήματα υγείας.

Είναι προφανές ότι η ΣΣΕ της «IG Metall» δεν προορίζεται να προσφέρει καμία «ανακούφιση» από το κύμα ακρίβειας που μαστίζει τους Γερμανούς εργαζόμενους, αντίθετα αποτελεί ένα μεγάλο δώρο στους ομίλους του κλάδου, οι οποίοι - σημειωτέον - είχαν και αύξηση της κερδοφορίας τους, παρά τις «οικονομικές δυσκολίες».

Ενδεικτικά, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία οι τιμές των τροφίμων τον Σεπτέμβρη ήταν 20% υψηλότερες σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2021. Οι τιμές της Ενέργειας είναι μέχρι και 40% υψηλότερες.

Η «IG Metall» προπαγανδίζει την απαράδεκτη νέα ΣΣΕ καμαρώνοντας προκλητικά ότι «ο στόχος επετεύχθη!» και ότι η συμφωνία δίνει «αισθητά περισσότερα χρήματα» στο πορτοφόλι των εργαζομένων.

Στην πραγματικότητα, όμως, όταν λήξει η νέα ΣΣΕ στις 30/9/2024 η αγοραστική δύναμη των σχεδόν 4 εκατ. υπαλλήλων που καλύπτονται από αυτή υπολογίζεται ότι θα είναι 25% μικρότερη σε σχέση με τον Απρίλη του 2018.

Περίπου 1 εκατ. εργαζόμενοι στον κλάδο του Μετάλλου στη Γερμανία είχαν ψηφίσει τις τελευταίες βδομάδες να προχωρήσουν σε προειδοποιητικές στάσεις εργασίας και απεργίες. Ωστόσο, ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός έσπευσε να κλείσει συμφωνία για ΣΣΕ, και μάλιστα χωρίς να ρωτήσει τους εργαζόμενους. Η ηγεσία της «IG Metall» θα έπρεπε να θέσει τη ΣΣΕ προς ψήφιση από τη στιγμή που οι εργαζόμενοι είχαν υπερψηφίσει τις απεργιακές κινητοποιήσεις, κάτι που απέφυγε να κάνει...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ