Ματιές στις τριήμερες εκδηλώσεις της Θεσσαλονίκης

Στις 12, 13 και 14 Σεπτέμβρη στο πρώην στρατόπεδο «Καρατάσιου» (Πολίχνη) | Το Σάββατο 14 Σεπτέμβρη θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, και θα χαιρετίσει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θ. Κωτσαντής

Σάββατο 31 Αυγούστου 2024 - Κυριακή 1 Σεπτέμβρη 2024

Η κορύφωση του 50ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στην Κεντρική Μακεδονία, με σύνθημα «Γράφουμε ιστορία, αλλάζουμε τον κόσμο... Το μέλλον μας είναι ο σοσιαλισμός!», πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη στις 12, 13 και 14 Σεπτέμβρη, στο πρώην στρατόπεδο «Καρατάσιου» στην Πολίχνη.

Οι τριήμερες εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με την πολιτική συγκέντρωση το Σάββατο 14 Σεπτέμβρη, όπου θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, και θα χαιρετίσει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θ. Κωτσαντής.

Το πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, με μεγάλους καλλιτέχνες και αφιερώματα, και το αναβαθμισμένο περιεχόμενο των Στεκιών που λειτουργούν στο πλαίσιο του Φεστιβάλ και της Κεντρικής Εκθεσης συμπληρώνουν με τον καλύτερο τρόπο το πρόγραμμα εκδηλώσεων - συζητήσεων που θα πραγματοποιηθούν στον χώρο του Φεστιβάλ, και οι οποίες αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον.

Μεγάλα και καθημερινά ζητήματα που απασχολούν και προβληματίζουν τους νέους και τις νέες, και τα οποία όταν συνδέονται με τις σύγχρονες, ανατρεπτικές προτάσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ μπορούν να δώσουν ώθηση στη μελέτη, στην έμπνευση για την καθημερινή δράση, στη διεκδίκηση. Η ολοένα και μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση του ποδοσφαίρου και συνολικά του αθλητισμού, η συμπλήρωση 25 χρόνων από τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, η αντίληψη του ΚΚΕ για την Τέχνη που εμπνέεται, συμπαραστέκεται και συμβάλλει στους αγώνες του λαού, το ίδιο το περιεχόμενο της πρότασης διεξόδου του ΚΚΕ και της ΚΝΕ ως απάντηση στα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν σήμερα ο λαός και η νεολαία, είναι μερικά από τα ζητήματα που ανοίγουν οι συζητήσεις του Φεστιβάλ.


Συγκεκριμένα:

Θεματικά στέκια και μεγάλη έκθεση

Στο πλαίσιο των τριήμερων εκδηλώσεων του Φεστιβάλ θα λειτουργούν θεματικά στέκια με πλούσιο περιεχόμενο και πολύμορφη δραστηριότητα, καθώς και η Κεντρική Εκθεση του Φεστιβάλ, με θέμα «Η νέα εποχή στην τεχνολογία απαιτεί νέα εποχή στην κοινωνία».


Στον χώρο του Φεστιβάλ θα λειτουργούν: Στέκι Φοιτητών, Στέκι Μαθητών, Στέκι Νέων Εργαζομένων και Ανέργων, Στέκι ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά και τις εξαρτήσεις, Στέκι για την ισοτιμία και τη χειραφέτηση των γυναικών, Στέκι Αθλητισμού, Στέκι Πολιτισμού, Στέκι νέων στρατευμένων. Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο θα εκτεθεί αρχειακό υλικό από την Ιστορία και την πορεία του 50ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στη Θεσσαλονίκη. Επιπλέον, όλο το τριήμερο των εκδηλώσεων θα λειτουργούν Παιδότοπος και Γωνιά για τους μικρούς φίλους του «κόκκινου Αερόστατου» καθώς και βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής».

Συνάντηση με νέους καλλιτέχνες

Παράλληλα, η Επιτροπή Πολιτισμού του Συμβουλίου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ στο πλαίσιο του 50ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» διοργανώνει συνάντηση με νέους καλλιτέχνες στη Θεσσαλονίκη την Τρίτη 3 Σεπτέμβρη, στις 19.30 στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ «Εναυσμα» (Βελισσαρίου 5).

Καλεί όλους τους νέους δημιουργούς κάθε ηλικίας που αγαπάνε την Τέχνη τους και δεν συμβιβάζονται με το άδικο, όλους εκείνους που συναντήθηκαν με την ΚΝΕ στους μεγάλους αγώνες του προηγούμενου διαστήματος, από τον έναν χρόνο για το έγκλημα στα Τέμπη, τους αγώνες ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια και για το εθνικό απολυτήριο, τις μεγάλες απεργίες σε χώρους δουλειάς, μέχρι τα Μαθητικά και Εργατικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ, να ενώσουν τις φωνές τους. Στο κάλεσμά της αναφέρει: «Ελα να συζητήσουμε και να παλέψουμε μαζί. Τι σημαίνει για εσένα η Τέχνη; Γιατί ο πολιτισμός σήμερα είναι εμπόρευμα και όχι κοινωνικό αγαθό;


Ελα κι εσύ να μας βοηθήσεις και να συμβάλεις στη διοργάνωση του 50ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή", του μεγαλύτερου πολιτικού - πολιτιστικού γεγονότος της χώρας, που φέτος συμπληρώνει 50 χρόνια!».

Επίσης θα γίνει ενημέρωση για τη λειτουργία του Στεκιού Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ «Εναυσμα». Στοιχεία επικοινωνίας: 6988700203, stekiknethess@gmail.com.

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του τριημέρου

Αναλυτικά το καλλιτεχνικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη:

-- Κεντρική Σκηνή:

Αφιέρωμα στον Νίκο Ξυλούρη. Επιμέλεια: Μανόλης Ανδρουλιδάκης. Τραγουδούν: Βασίλης Λέκκας, Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης.

Συναυλία με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου.

-- Λαϊκή Σκηνή:

Ο Σωτήρης Μπαλλάς σε ένα μουσικό αφιέρωμα από το πολιτικό τραγούδι στο λαϊκό. Μαζί του η Μέλπω Αλεξανδροπούλου.

Συναυλία με την Φωτεινή Βελεσιώτου.

-- Σκηνή Φοιτητών και Νέων Εργαζομένων:

Ravels.

Koza Mostra.

«Γκιντίκι».

-- Μαθητική Σκηνή:

Συναυλία με τα μαθητικά συγκροτήματα Melifluo και «Αρκαντάσηδες».

Hip hop live με Tiny Jackal, Raibo και Dj Lefkay.

Μουσικό πρόγραμμα με τους Baildsa.

-- Κεντρική Σκηνή:

Αφιέρωμα στην Μαρία Δημητριάδη σε επιμέλεια Μανόλη Ανδρουλιδάκη. Τραγουδούν: Ρίτα Αντωνοπούλου, Κώστας Θωμαΐδης.

Δημήτρης Μπάσης - μαζί του η Kalliope.

-- Λαϊκή Σκηνή:

«Ορχήστρα το λαϊκό» - τραγουδούν: Μαρία Φραγκούλη, Λάμπρος Καυκούλας, Νίκος Ταλέας.

Βάσω Βασιλειάδου.

-- Σκηνή Φοιτητών και Νέων Εργαζομένων:

Μωζάικ.

Νεφέλη Φασούλη.

Δημήτρης Μυστακίδης.

-- Μαθητική Σκηνή:

Stand up comedy με την Χρύσα Κατσαρίνη.

Buzz.

Anser.

-- Κεντρική Σκηνή:

«Ρίξε κόκκινο στη νύχτα» - αφιέρωμα στον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα. Επιμέλεια: Διονύσης Τσακνής. Ερμηνεύουν: Διονύσης Τσακνής, «Κίτρινα Ποδήλατα», Μιρέλα Πάχου, Steve Tesser.

Μεγάλη συναυλία.

-- Λαϊκή Σκηνή:

Ο Κώστας Καρμπάς και ο Γιώργος Αετόπουλος σε ένα αφιέρωμα από το ροκ τραγούδι στο λαϊκό.

Λαϊκό γλέντι με τον Γιώργο Μαργαρίτη.

-- Σκηνή Φοιτητών και Νέων Εργαζομένων:

Urban Pulse.

Banda Entopica.

-- Μαθητική Σκηνή:

Rast Maqam.

Tserna.

«Κοινοί Θνητοί».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, αφιερώματα και ενδιαφέρουσες συζητήσεις (2020-08-01 00:00:00.0)
Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα στην Αθήνα (2019-08-17 00:00:00.0)
Το πρόγραμμα στη Θεσσαλονίκη (2016-09-04 00:00:00.0)
Αγαπημένοι καλλιτέχνες και πλούσια αφιερώματα στις σκηνές του... (2016-07-20 00:00:00.0)
Αντίστροφη μέτρηση για τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ (2012-09-02 00:00:00.0)