Κυριακή 2 Σεπτέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
38ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΠΑΤΡΑ - ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Αντίστροφη μέτρηση για τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ
  • Στις 6, 7, 8, Σεπτέμβρη, στο πρώην Στρατόπεδο «Παύλου Μελά», οι εκδηλώσεις της Θεσσαλονίκης, όπου την τρίτη μέρα θα μιλήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα
  • Αυτή τη βδομάδα κορυφώνεται το Φεστιβάλ και στην Πάτρα και στις πρωτεύουσες των νομών της Θεσσαλίας

Σε αντίστροφη μέτρηση για το μεγάλο πολιτικό και πολιτιστικό γεγονός, το 38ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» που θα ανοίξει τις πύλες του την Πέμπτη 6 Σεπτέμβρη, στο πρώην Στρατόπεδο «Παύλου Μελά» στην καρδιά των εργατικών συνοικιών της Δυτικής Θεσσαλονίκης, έχουν μπει οι Οργανώσεις της ΚΝΕ. Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ που γίνονται με το σύνθημα «Δίνε το χέρι σ' όποιον σηκώνεται... Εσύ να πάρεις πρέπει την εξουσία», θα κορυφωθούν το Σάββατο 8 Σεπτέμβρη, με την πολιτική ομιλία που θα γίνει στις 9.30 μ.μ., από την Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Καθημερινά δεκάδες νεολαίοι της ΚΝΕ δουλεύουν με αυταπάρνηση και μεράκι για να μεταμορφώσουν το χώρο του πρώην στρατοπέδου του Παύλου Μελά ώστε να υποδεχθεί τους χιλιάδες νέους που θα δώσουν το «παρών» στο ραντεβού με τη νεολαία του ΚΚΕ, στο μεγάλο αντάμωμα της νιότης, της ελπίδας και του αγώνα.

Οι κατασκευές έχουν ήδη ολοκληρωθεί και απομένει το «ντύσιμο» - στολισμός του χώρου. Ταυτόχρονα με την πολύωρη δουλειά που γίνεται με βάρδιες, οι ΚΝίτισσες και οι ΚΝίτες, απευθύνονται πλατιά στη νεολαία και τους εργαζόμενους, με το πρόγραμμα και το κουπόνι ενίσχυσης. «Απευθυνόμαστε στους νέους εργάτες και εργάτριες, στους άνεργους, τους μαθητές και σπουδαστές, τα νέα ζευγάρια και τους καλούμε να συμμετέχουν μαζικά στις εκδηλώσεις του "Φεστιβάλ", να ενώσουν τη φωνή τους με τους χιλιάδες νέους και νέες που οι ανάγκες, τα όνειρά τους, οι ελπίδες τους δε χωράνε στο σύστημα της εκμετάλλευσης, της φτώχειας και της χρεοκοπίας του λαού.

Να γνωρίσουν τις θέσεις του ΚΚΕ από πρώτο χέρι, και να συζητήσουμε για την πρόταση διεξόδου που καταθέτει στο λαό. Να συζητήσουμε για την οργάνωση του αγώνα που θα στοχεύει στην εργατική - λαϊκή εξουσία, τη μόνη που μπορεί να καταργήσει τα μνημόνια, να διαγράψει το χρέος, με αποδέσμευση από την ΕΕ», δήλωσε στον «Ρ» η Κωνσταντίνα Παππή, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ.

Το Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή» είναι αποτέλεσμα της μαχητικότητας και πρωτοβουλίας των χιλιάδων μελών και φίλων της ΚΝΕ και έχει καταφέρει στα 38 χρόνια ζωής του να συνδυάζει το πολιτικό περιεχόμενό του με την προβολή της πολιτιστικής δημιουργίας. Με αυτήν την παρακαταθήκη αναμετριούνται κάθε χρόνο οι νεολαίοι της ΚΝΕ και καταφέρνουν κάθε χρόνο να ανεβάζουν τον πήχη πιο ψηλά.

Φέτος, λοιπόν, στο χώρο του Φεστιβάλ θα λειτουργούν η Κεντρική Σκηνή, η Λαϊκή Εξέδρα, η Μαθητική Σκηνή (ειδικά διαμορφωμένη όπου θα πραγματοποιηθούν ποικίλες δραστηριότητες) και ο Παιδότοπος. Επίσης, θα υπάρχουν και οι εξής θεματικοί χώροι: Εργασία - μαθητεία - κατάρτιση, Οδηγητής - Ριζοσπάστης - 904 fm, Ιστορία, Περιβάλλον, Ενάντια στα ναρκωτικά, Αθλητισμός, ΟΓΕ, Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος, ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, ΕΔΥΕΘ. Θα λειτουργεί μεγάλο βιβλιοπωλείο των εκδόσεων της «Σύγχρονης Εποχής».

Μαθητές, σπουδαστές και νέοι εργαζόμενοι θα μπορούν να παρακολουθήσουν αφιερώματα, συζητήσεις, θεατρικά δρώμενα, συναυλίες, εκθέσεις. Ο Παιδότοπος που απευθύνεται στα νέα ζευγάρια και στα παιδιά τους, φέτος είναι πιο αναβαθμισμένος με δικό του ξεχωριστό και πλούσιο πρόγραμμα (συζητήσεις, θεατρικά, κ.λπ). Καθημερινά από τις 5μ.μ. - 8 μ.μ. στο χώρο του παιδότοπου θα λειτουργούν εργαστήρια κατασκευών και ζωγραφικής.

Στην Πάτρα

Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ στην Πάτρα, φέτος, θα γίνουν σε νέο χώρο, στο ΤΕΙ της πόλης, την Παρασκευή 7 και το Σάββατο 8 Σεπτέμβρη. Το πρόγραμμα θα ξετυλιχτεί σε δυο μεγάλες σκηνές, την κεντρική και τη μαθητική, ενώ παράλληλα δραστηριότητες θα υπάρχουν και στους επιμέρους χώρους και τα περίπτερα του Φεστιβάλ. Το Σάββατο, θα μιλήσει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Παράλληλα, το πρόγραμμα εμπλουτίζεται με συζητήσεις και συναυλίες γνωστών καλλιτεχνών.

Στις θεσσαλικές πρωτεύουσες

Το διήμερο Παρασκευή 7 και Σάββατο 8 Σεπτέμβρη, γίνονται και οι κεντρικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ στη Λάρισα, που θα φιλοξενηθούν στην κοίτη του Πηνειού. Το Σάββατο 8 Σεπτέμβρη, θα μιλήσει στη Λάρισα η Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ στο πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα του διημέρου θα συμμετέχουν ο Θάνος Μικρούτσικος, τα Υπόγεια Ρεύματα, ο Γιώργος Σαρρής κ.ά.

Την Παρασκευή, 7 Σεπτέμβρη, στο Μύλο Ματσόπουλου, ανοίγει τις πύλες του το φεστιβάλ της ΚΝΕ στα Τρίκαλα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συζητήσεις, αφιερώματα, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, καθώς επίσης αθλητικές δραστηριότητες και πρωτάθλημα σκάκι. Στο χώρο του φεστιβάλ θα λειτουργούν, εκτός από τα θεματικά περίπτερα, βιβλιοπωλείο και χώρος δημιουργικής απασχόλησης παιδιών.

Το Σάββατο, 8 Σεπτέμβρη, στην Πλατεία Ρήγα Φεραίου, (Δημαρχείο Βόλου), θα πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις του 38ου Φεστιβάλ στο Βόλο. Την κεντρική πολιτική ομιλία θα κάνει, στις 9.30 μ.μ., η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ, που ξεκινάει στις 7 μ.μ. έχει ως εξής: «Οργανώσου για την ανατροπή» - Συζήτηση με νέους εργαζόμενους για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος. Παρουσίαση βιβλίου του Ν. Οστρόφσκι «Πώς δενότανε τ' ατσάλι». «Ο κομμουνισμός είναι η νιότη του κόσμου/η λευτεριά κι ομορφιά του κόσμου»! - Συζήτηση για τον αντικομμουνισμό στα σχολεία. Μαθητικά Συγκροτήματα. Μουσικό αφιέρωμα στον Μάνο Λοΐζο. Κεντρική πολιτική ομιλία από τη Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Αφιέρωμα στον Μπέρτολτ Μπρεχτ. Μουσικό Αφιέρωμα στο πολιτικό εργατικό τραγούδι από τον Κ. Ζεμπίλα και τον Γ. Ζίφκο. Λαϊκό γλέντι με το συγκρότημα της Μαρίας Δούλου.

Την ίδια μέρα Σάββατο, 8 Σεπτέμβρη, θα γίνουν οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ και στην Καρδίτσα, στο «Παυσίλυπο». Οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 8.30 μ.μ. και το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Συναυλίες από φοιτητικά και μαθητικά συγκροτήματα, ομιλία του Γραμματέα του Συμβουλίου Περιοχής Θεσσαλίας της ΚΝΕ, Θοδωρή Αναπλιώτη, μουσικό αφιέρωμα στη δράση των μαθητών στην ΕΠΟΝ και τον ΔΣΕ και αφιέρωμα στον Δημήτρη Μητροπάνο - λαϊκό γλέντι με το συγκρότημα του Φώτη Παπανικολάου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ