ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Αλχημείες και ένταση της εμπορευματοποίησης για το δημόσιο σύστημα Υγείας

Εξασφαλισμένη πελατεία στους κλινικάρχες και σε ιδιωτικά νοσοκομεία τα απογευματινά χειρουργεία!

Πέμπτη 12 Σεπτέμβρη 2024

MotionTeam

Την εικόνα του εμπορευματοποιημένου δημόσιου συστήματος Υγείας, που φορτώνει σε ασθενείς και υγειονομικούς τα «σπασμένα» της εγκληματικής πολιτικής, ανέλαβε και χτες να εξωραΐσει το υπουργείο Υγείας, με τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο Αδ. Γεωργιάδης πλαισιωμένος από την αναπληρώτρια υπουργό Ειρήνη Αγαπηδάκη και τους υφυπουργούς Μάριο Θεμιστοκλέους και Δημήτρη Βαρτζόπουλο.

Μέσα από διάφορα στοιχεία που μοίρασε στη συνέντευξη, μέσα από αλχημείες και μαγειρέματα, ο υπουργός «εμπορίου Υγείας», όπως τον έχουν πλέον δικαίως «καταχωρήσει» οι υγειονομικοί, επιχείρησε ξανά να παρουσιάσει το «μαύρο άσπρο», όμως ακόμα κι έτσι η πραγματικότητα δεν κρύβεται.

Και βέβαια, κατέφυγε ξανά στις συκοφαντίες και στις αισχρές επιθέσεις στους υγειονομικούς που αγωνίζονται για το δικαίωμα του λαού στη δωρεάν Υγεία, επιστρατεύοντας τα γνωστά «χωροφυλακίστικα» για «υποκινούμενες προσπάθειες από συνδικαλιστές της αριστεράς», για «συγκεκριμένους ανθρώπους συγκεκριμένων χώρων» και άλλα παρόμοια.

«Κοσμογονία» η νομιμοποίηση των περικοπών

Παρουσίασε για παράδειγμα ως «κοσμογονία» την αύξηση του προσωπικού που υπηρετεί σε νοσοκομεία κατά περίπου 7.800 άτομα από το 2019 μέχρι σήμερα, όταν με βάση ακόμα και τα απαρχαιωμένα οργανογράμματα, οι ελλείψεις ξεπερνούν τις 30.000. Οσο για τις «κατηγορίες προσλήψεων», το υπουργείο ενημέρωσε χτες πως τα τελευταία 5 χρόνια έχουν «εγκριθεί» συνολικά 36.273 θέσεις εργασίας, εκ των οποίων οι 23.784, δηλαδή το 66% (!), είναι «επικουρικού προσωπικού», δηλαδή με συμβάσεις με ημερομηνία λήξης και πάντα στη λογική της ανακύκλωσης των κενών. Η κυβέρνηση ομολογεί δηλαδή ότι η «συνταγή» της αντιμετώπισης των τραγικών ελλείψεων είναι χωρίς μόνιμο προσωπικό αλλά με «έκτακτα» μπαλώματα, που προφανώς «κοστίζουν» λιγότερο.

Κατά τα άλλα το υπουργείο ενημερώνει για τις «αυξήσεις» που έχει δώσει η κυβέρνηση στους μισθούς των νοσοκομειακών γιατρών, που ούτε καν πλησιάζουν τις μνημονιακές περικοπές και τη χασούρα από τον πληθωρισμό. Ενώ επαναλαμβάνει τον μύθο των «κινήτρων» που θεσμοθέτησε για τις «άγονες περιοχές» με την πρόσφατη ΚΥΑ για τις προσαυξήσεις επί των μισθών, με την οποία νομιμοποιείται ουσιαστικά η κλοπή τους. Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη ΚΥΑ αντί να αποκαθιστά την απαράδεκτη τακτική των κυβερνήσεων να δίνουν προσαυξήσεις με βάση μισθούς του 1983, θεσμοθετεί ένα εφάπαξ ποσό κάθε μήνα ανεξάρτητα από τα χρόνια προϋπηρεσίας, εξαιρώντας μάλιστα και περιοχές που έχουν προφανή χαρακτηριστικά άγονου.

Βαθαίνει η εμπορευματοποίηση με χορηγία από το Ταμείο Ανάκαμψης

Κι αν στα υποτιθέμενα «μέτρα στήριξης» η κυβέρνηση καταφεύγει σε ταχυδακτυλουργικά κόλπα, δεν ισχύει το ίδιο όταν παρουσιάζει τα μέτρα για την περαιτέρω εμπορευματοποίηση του δημόσιου συστήματος Υγείας, αφού εκεί ακριβολογεί διαφημίζοντας την «πραμάτεια» της.

Χαρακτηριστικά είναι όσα είπε ο υπουργός για τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία, ξεφουρνίζοντας ότι τα περιβόητα πια κονδύλια που θα εξασφάλιζε για να ξεκινήσουν με κάποιες «δωρεάν παρτίδες», τελικά θα κατευθυνθούν και σε ιδιώτες κλινικάρχες! Δηλαδή το μέτρο των υποτίθεται «δωρεάν» χειρουργείων θα μετατραπεί σε «επιδότηση» μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, για να στείλει περισσότερη πελατεία και «ζεστό» χρήμα στους εμπόρους της ιδιωτικής Υγείας! Και, όταν εξαντληθεί το «πακέτο», αυτό που θα έχει μείνει θα είναι η κατοχύρωση της απευθείας πληρωμής στο δημόσιο νοσοκομείο και της νέας πελατείας σε ιδιώτες. «Εξετάζουμε και το ενδεχόμενο για κάποιες επεμβάσεις, όπως ο καταρράκτης, για παράδειγμα, να δώσουμε voucher στους δικαιούχους ώστε να κάνουν εντελώς δωρεάν αυτές τις επεμβάσεις όπου επιθυμούν», είπε ο υπουργός περιγράφοντας τους εγκληματικούς σχεδιασμούς.

Κατά τ' άλλα, το υπουργείο ενημέρωσε ότι από το 2025 θα εφαρμοστεί παντού το σύστημα DRG και τα νοσοκομεία «θα λαμβάνουν χρηματοδότηση με βάση το έργο που παράγουν». Πρόκειται για το σύστημα κοστολόγησης Ομοιογενών Διαγνωστικών Κατηγοριών (Diagnostic Related Groups), που ομαδοποιεί τους ασθενείς με βάση τα κλινικά τους χαρακτηριστικά και τις δαπάνες που απαιτούνται στο νοσοκομείο για τη θεραπεία τους. Στόχος είναι να αυτοματοποιηθεί η λογική «κόστους - οφέλους» και με βάση αυτούς τους δείκτες θα αξιολογούνται τα νοσοκομεία, ώστε να καθορίζονται και η χρηματοδότηση ή οι περικοπές της, τα «ίδια έσοδα» που θα πρέπει να αποκομίζουν από την πώληση υπηρεσιών (π.χ. απογευματινά χειρουργεία) κ.ο.κ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διαμαρτυρία για τις δομές Υγείας στη 2η ΥΠΕ (2024-04-24 00:00:00.0)
Ασθενείς και υγειονομικοί «στο πόδι» ενάντια στη φιέστα για τα επί πληρωμή χειρουργεία (2024-03-13 00:00:00.0)
Νέα υποβάθμιση στη λειτουργία των νοσοκομείων από τις αλλαγές στις εφημερίες (2023-09-06 00:00:00.0)
Στήνει χειρουργεία επί πληρωμή στα νοσοκομεία (2013-11-01 00:00:00.0)
Δεν φτάνουν οι αγιασμοί (2013-06-29 00:00:00.0)
Δεν φτάνουν οι αγιασμοί (2013-06-29 00:00:00.0)