Τετάρτη 6 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΥΓΕΙΑ
Νέα υποβάθμιση στη λειτουργία των νοσοκομείων από τις αλλαγές στις εφημερίες

Σαν να μην έφταναν οι εκκλήσεις του υπουργείου για «πλάτη» από τους υγειονομικούς, τις τελευταίες μέρες διαρρέουν και τα σχέδιά του για αλλαγή στο εφημεριακό καθεστώς των νοσοκομείων του Λεκανοπεδίου Αττικής.

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τα νοσοκομεία που υπάγονται στη 2η ΥΠΕ («Αττικόν», «Θριάσιο», Νίκαιας, Τζάνειο, Ασκληπιείο) προβλέπονται καθημερινή πρωινή εφημερία (08.00 - 14.00) πλην της επόμενης της γενικής εφημερίας και γενική 24ωρη εφημερία κάθε τέσσερις μέρες. Δηλαδή κάθε νοσοκομείο θα πραγματοποιεί δύο επιπλέον εφημερίες!

Οπως επισημαίνει η ΔΗΠΑΚ, μία τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει:

  • Στην υποβάθμιση της τακτικής λειτουργίας των κλινικών και των τακτικών εξωτερικών ιατρείων, δηλαδή μετατρέπει τα νοσοκομεία σε εφημερατζίδικα.
  • Σε αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των χειρουργείων αφού οι λιγοστές χειρουργικές αίθουσες θα κατανέμονται μόνο για τα επείγοντα περιστατικά, άρα θα αυξηθεί η λίστα αναμονής των τακτικών χειρουργείων.
  • Τα ήδη υποστελεχωμένα τμήματα όπως τα εργαστήρια και κυρίως τα τμήματα ακτινοδιάγνωσης θα επωμιστούν έναν τεράστιο όγκο δουλειάς στον οποίο δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν.
  • Σε περαιτέρω υπερεργασία και εντατικοποίηση λόγω του υπάρχοντος λιγοστού νοσηλευτικού και λοιπού παραϊατρικού προσωπικού.

«Το "ξαναμοίρασμα της τράπουλας" με τις ίδιες δομές, το ίδιο προσωπικό, τους ίδιους ή μειωμένους προϋπολογισμούς δεν μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα», σημειώνει η ΔΗΠΑΚ. Και αναδεικνύει ότι για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των πολύωρων αναμονών στα ΤΕΠ και για να προσφέρονται ποιοτικές και σύγχρονες δωρεάν υπηρεσίες Υγείας «πρέπει άμεσα να επαναλειτουργήσουν οι δομές Υγείας που έκλεισαν στο Λεκανοπέδιο τα τελευταία χρόνια και μάλιστα ενισχυμένες σε προσωπικό και χρηματοδότηση».

Με βάση τα παραπάνω καλεί το υπουργείο Υγείας να μην προχωρήσει σε αυτόν τον σχεδιασμό, «σε αντίθετη περίπτωση καλούμε την ΕΙΝΑΠ να προκηρύξει στάση εργασίας την επόμενη βδομάδα με κινητοποίηση στο υπ. Υγείας γι' αυτό το θέμα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να παραμείνει κανονικά στο πρόγραμμα των εφημεριών το Παίδων Πεντέλης(2022-01-12 00:00:00.0)
Σε οριακή κατάσταση το «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο(2014-09-18 00:00:00.0)
«Συναγερμός» για τις τεράστιες ελλείψεις(2013-03-13 00:00:00.0)
Αποχή γιατρών από ιατρεία και χειρουργεία(2005-07-02 00:00:00.0)
«Θετικός» απολογισμός από την κυβέρνηση...(2005-03-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ