ΕΝΑΡΞΗ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ
Πρώτο κουδούνι με ανάδειξη των αναγκών και διεκδίκηση λύσεων

Δεν κρύβονται τα έντονα προβλήματα των σχολείων, που βιώνουν ασφυκτικά τις επιπτώσεις της αντιλαϊκής πολιτικής

Πέμπτη 12 Σεπτέμβρη 2024

INTIME NEWS

Με προσδοκίες και αγωνίες, οι μαθητές επέστρεψαν χτες στα σχολεία, ξεκινώντας μία σχολική χρονιά που, κόντρα στις σύγχρονες ανάγκες και δυνατότητες, αρχίζει με ακόμα χειρότερους όρους για τα σχολεία. Ταυτόχρονα, πυκνώνουν και οι διεργασίες ανάμεσα σε γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς, που προβάλλουν τις ανάγκες τους απέναντι στην πολιτική που αντιμετωπίζει τις μορφωτικές ανάγκες ως κόστος.

Το 2ο Δημοτικό Σχολείο Γλυφάδας επισκέφτηκε χτες ο πρωθυπουργός συνοδευόμενος από τον υπουργό Παιδείας, για τον καθιερωμένο αγιασμό. Από εκεί, επιχείρησε να στρέψει την προσοχή που συγκέντρωσε η επίσκεψή του στο σχολείο στο ζήτημα της απαγόρευσης χρήσης του κινητού και σε αναφορές στους διαδραστικούς πίνακες. Τις συνολικές αλλαγές που έφερε η κυβέρνηση στα σχολεία συνόψισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ουσιαστικά, από πλευράς κυβέρνησης η μέρα του αγιασμού επιχειρήθηκε να αξιοποιηθεί για... «αγιαστούρα» της πολιτικής της στην Παιδεία, αποφεύγοντας να πάρει θέση για τα μεγάλα προβλήματα της Εκπαίδευσης που αποτελούν φορτίο με το οποίο θα πορεύονται εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές, τα σχολεία σε όλες τις πλευρές της λειτουργίας τους, για μία ακόμα σχολική χρονιά.

Μια χρονιά που ξεκινά με 1.600 συγχωνεύσεις τμημάτων, με παιδιά να συνωστίζονται στις τάξεις, ανάμεσά τους παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και με ακάλυπτες ανάγκες στην παράλληλη στήριξη και σε άλλες θέσεις εκπαιδευτικών, κατά εφαρμογή μίας πολιτικής επιλογής της κυβέρνησης για μαζικές συγχωνεύσεις.

Την ίδια στιγμή, το ένα μετά το άλλο, μία σειρά σχολεία έρχονται αντιμέτωπα και με νέα ζητήματα που αφορούν τη χρηματοδότησή τους, κάνοντας εκρηκτική την - ήδη πιεσμένη από τη χρόνια υποχρηματοδότηση - κατάσταση στην καθημερινή λειτουργία τους. Η εφαρμογή της διάταξης για την κατάργηση των σχολικών επιτροπών σε δήμους έχει ως αποτέλεσμα άδεια ταμεία στα σχολεία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, αυτό έχει μεταφραστεί στο να οδηγούνται διευθυντές σχολείων να καλύψουν ...από την τσέπη τους μια σειρά απαραίτητα προκειμένου να ξεκινήσει η λειτουργία των σχολείων! Ενώ έχουν υπάρξει και περιπτώσεις όπου καλλιεργούνται συνθήκες μετατροπής των γονιών σε «χορηγούς», βάζοντας το χέρι στην τσέπη ή αναζητώντας «ευεργέτες»...

Σε αυτήν την κατάσταση προστίθενται οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς - ώστε να λειτουργήσουν τα σχολεία πλήρως από την πρώτη μέρα - που να επιβεβαιώνονται, με τις σχολικές υποδομές να εκπέμπουν σήμα κινδύνου, τους εκπαιδευτικούς να βιώνουν την αντεργατική πολιτική στο σχολείο, στο σπίτι, στις διεκδικήσεις τους.

Και βεβαίως, έναρξη των σχολείων σημαίνει και καταβολή διόλου ευκαταφρόνητων ποσών από τους γονείς, είτε για τις «λίστες» των νηπιαγωγείων και των δημοτικών, είτε για τις εξωσχολικές δραστηριότητες και τα φροντιστήρια, ενώ η ακρίβεια θερίζει το εισόδημα από το πρώτο δεκαήμερο του μήνα...

Την «κουρτίνα» της εικονικής πραγματικότητας που θέλει να παρουσιάσει η κυβέρνηση αποκαλύπτουν οι διεκδικήσεις γονιών, εκπαιδευτικών και άλλων εργαζομένων, μαθητών, που προτάσσουν τις πραγματικές ανάγκες απέναντι στην πολιτική της υποβάθμισης και ταξικής κατηγοριοποίησης σχολείων και μαθητών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μια μέρα πριν τον αγιασμό ενημερώθηκαν ότι αλλάζουν σχολείο! (2024-09-11 00:00:00.0)
Σχολεία του δήμου Αχαρνών επισκέφτηκε ο Γ. Γκιόκας (2017-09-14 00:00:00.0)
Στον αέρα τα ολοήμερα σχολεία (2013-09-12 00:00:00.0)
Πολύμορφες κινητοποιήσεις από την πρώτη μέρα (2011-09-13 00:00:00.0)
Διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη (2003-09-12 00:00:00.0)
Καλή «αγωνιστική χρονιά» (2002-09-12 00:00:00.0)