Πέμπτη 12 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΑΙΔΕΙΑ
Καλή «αγωνιστική χρονιά»

Σε Δημοτικά Σχολεία της Αθήνας και του Θησείου εξόρμησαν χτες το πρωί μέλη του ΠΑΜΕ

Μέλη και στελέχη του ΠΑΜΕ βγήκαν με ανακοίνωση χτες στα σχολεία της Αθήνας
Μέλη και στελέχη του ΠΑΜΕ βγήκαν με ανακοίνωση χτες στα σχολεία της Αθήνας
«Καλή χρονιά», αγωνιστική για υπεράσπιση της δημόσιας και δωρεάν Παιδείας ευχήθηκαν χτες σε εκπαιδευτικούς και γονείς, μέλη του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, που χτες εξόρμησαν με έντυπο υλικό σε δημοτικά σχολεία της Αθήνας.

Ετσι, χτες το πρωί πριν τον καθιερωμένο αγιασμό, συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ βρέθηκαν στο 64ο και 156ο Δημοτικά Σχολεία και 85ο Νηπιαγωγείο Αθήνας. Η φετινή σχολική χρονιά βρήκε πάλι τους μαθητές των σχολείων αυτών σε δύο βάρδιες - παρά τις «δεσμεύσεις» για ανέγερση νέου σχολικού κτιρίου για το 156ο Δημοτικό Σχολείο -, να αυλίζονται σε ένα μικρό προαύλιο, να είναι «περικυκλωμένοι» από οίκους ανοχής, αλλά και να υπάρχουν ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων, αλλά και βιβλίου Μαθηματικών της Α' τάξης.

Στα δύο δημοτικά σχολεία, στα οποία φοιτούν περίπου 250 μαθητές, σχεδόν οι μισοί από αυτούς είναι αλλοδαποί μαθητές, οι οποίοι στοιβάζονται σ' αυτά χωρίς να υπάρχει η υποδομή, αλλά και η πρόχειρη κατανομή που έχει γίνει λειτουργεί εις βάρος όλων των μαθητών, αφού πολλές φορές η παράδοση «μένει πίσω».

«Σας χρειαζόμαστε κοντά μας», ήταν τα λόγια δασκάλων, όταν οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ πήγαν για να τους δώσουν την ανακοίνωση. Στη συζήτηση που ακολούθησε οι δάσκαλοι του σχολείου αναφέρθηκαν στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όπως το οικονομικό, των εργασιακών σχέσεων, κάνοντας μάλιστα ιδιαίτερο λόγο στην αξιολόγηση, επισημαίνοντας ότι αποτελεί «προθέρμανση» του αυταρχισμού, αλλά και της χειραγώγησής τους.

«Είναι δικαίωμα της εργατικής τάξης η δημόσια και δωρεάν Παιδεία και στο πλαίσιο αυτό καλούμε σε μέτωπο γονείς, εκπαιδευτικούς, εργαζόμενους», μας είπε το μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ Δημ. Αγκαβανάκης. Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι η χτεσινή εξόρμηση δεν ήταν μια επετειακή κίνηση, αλλά συνέχεια μιας σειράς πρωτοβουλιών που έχει πάρει το ΠΑΜΕ για ανάδειξη των προβλημάτων της εκπαίδευσης, που θα συνεχιστούν πιο έντονα και αποφασιστικά.

Στο Θησείο

Και στο 72ο Δημοτικό Σχολείο Αθήνας, στο Θησείο, πραγματοποίησαν χτες εξόρμηση συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ. Ενα από τα πρώτα προβλήματα που σημειώθηκαν στο συγκεκριμένο σχολείο είναι η έλλειψη δύο δασκάλων στα τμήματα των εργαζόμενων γονέων και η έλλειψη των βιβλίων των μαθηματικών της Α΄τάξης Δημοτικού.

Στη συνάντηση που είχαν οι συνδικαλιστές με το εκπαιδευτικό προσωπικό, ο Θοδωρής Κούτρας, εκ μέρους του ΠΑΜΕ, υπογράμμισε: «Το θέμα της Παιδείας αφορά κυρίως την εργατική τάξη. Είναι αναγκαίο να έχουμε Παιδεία που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εργατικής οικογένειας και όχι η έναρξη της σχολικής χρονιάς να σηματοδοτεί την αφαίμαξη των εργαζομένων. Ομως, αυτά τα θέματα μπορούν να λυθούν μόνο με αγώνα και διεκδίκηση και πρέπει να συμβάλουν όλοι σε αυτό».

«Τα προβλήματα δε λείπουν. Η επέκταση της διδασκαλίας των Αγγλικών για τρεις ακόμη ώρες (συνολικά 6 ώρες) στα τμήματα των ολοήμερων σχολείων και με δεδομένο τη διδασκαλία των ξένων γλωσσών και στα φροντιστήρια φτάνουμε ένας μαθητής της Δ΄, Ε΄, Στ΄ τάξης των Δημοτικών να κάνει 12 ώρες την εβδομάδα ξένη γλώσσα, τη στιγμή που στο σχολείο διδάσκεται ελληνικά μόνο 9 ώρες. Αυτή η κατάσταση κάτι κρύβει σε σχέση με τις ανάγκες που θέλει να υπηρετήσει η εκπαιδευτική πολιτική. Παράλληλα, κάτι τέτοιο δημιουργεί αντιθέσεις τόσο ανάμεσα σε πόλεις και χωριά, όσο ανάμεσα και στα παιδιά ευπόρων τάξεων και τα παιδιά των εργαζομένων που βλέπουν να ορθώνονται μπροστά τους μεγαλύτερα εμπόδια στη θέλησή τους να οικοδομήσουν ένα καλύτερο μέλλον», επισήμανε ο Παντελής Παππάς, δάσκαλος.

Στην πρώτη ημέρα της νέας σχολικής χρονιάς βρέθηκε και ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Στ. Λάμπρου με τη «Συμπαράταξη για την Αθήνα», ο οποίος ευχήθηκε «μια καλή χρονιά που θα πρέπει να ξεπεραστούν οι σκόπελοι του εκπαιδευτικού συστήματος. Η συνεργασία όλων είναι απαραίτητη, για να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ