Πέμπτη 12 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΟΣΔΕΠ
Προτείνει αναστολή της αποχής

Την αναστολή των πολύμηνων κινητοποιήσεων των πανεπιστημιακών αποφάσισε να προτείνει στους συλλόγους η Εκτελεστική Γραμματεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ), κατά τη χτεσινή μαραθώνια συνεδρίασή της, χωρίς ωστόσο να έχει επιτύχει ικανοποίηση κανενός από τα αιτήματα που είχε αρχικά θέσει, τα οποία παραπέμπονται να συζητηθούν σε μια επιτροπή με τη συμμετοχή των πανεπιστημιακών.

Η απόφαση της ΕΓ της ΠΟΣΔΕΠ θέτει κάποιους προσχηματικούς όρους για την αναστολή των κινητοποιήσεων, και συγκεκριμένα: Την άμεση κατάθεση των τροπολογιών για το συνταξιοδοτικό και το μισθολόγιο του Ειδικού Διδακτικού Προσωπικού, την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης για τη συγκρότηση της τριμερούς επιτροπής διαλόγου (πανεπιστημιακοί, πρυτάνεις και κυβέρνηση, δηλαδή υπουργεία Παιδείας και Οικονομικών) και τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι η επιτροπή θα ολοκληρώσει τις εργασίες της έως το Πάσχα του 2003. Παράλληλα, μιλάει για δέσμευση από την πλευρά της ΠΟΣΔΕΠ, ότι στο πλαίσιο της επιτροπής θα προσπαθήσει ώστε οι αποφάσεις για τη βελτίωση των οικονομικών των πανεπιστημίων να συμβαδίζουν με το δημόσιο χαρακτήρα των ιδρυμάτων και θα διεκδικήσει κατάργηση του επιδοματικού χαρακτήρα του μισθού των πανεπιστημιακών με ενσωμάτωση των επιδομάτων τους στο βασικό μισθό. Αναφέρει, γενικόλογα, ότι θα ανοίξει το διάλογο μέσα στα ΑΕΙ για τα επικείμενα νομοσχέδια, χωρίς φυσικά να μιλάει για αγώνες ενάντια σ' αυτά, παρόλο που πρόκειται να υποβαθμίσουν κατάφωρα την ανώτατη εκπαίδευση, ενώ στο τέλος συμπληρώνει ότι συνολική εκτίμηση των κινητοποιήσεων και της κατάστασης θα γίνει στο συνέδριο της Ομοσπονδίας, που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Νοέμβρη ή στις αρχές του Δεκέμβρη.

Πρακτικά, η απόφαση αυτή «δίνει το σήμα» στους συλλόγους να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις και, όπως έλεγε η κυβέρνηση, να κάνουν διάλογο το 2003 για να εφαρμοστούν οι όποιες αποφάσεις από το 2004. Οι συνεχείς εκπτώσεις ακόμα και από το αρχικό στενό πλαίσιο των αιτημάτων των πανεπιστημιακών και η τελική έκβαση των κινητοποιήσεων με αποδοχή ουσιαστικά της πρότασης που είχε κάνει η κυβέρνηση από την έναρξή τους, οδήγησαν πολλούς εκπροσώπους του κλάδου σε αντιδράσεις και απογοήτευση απέναντι στους χειρισμούς της ηγετικής ομάδας της Ομοσπονδίας. Κατά τη χτεσινή διευρυμένη συνεδρίαση της ΕΓ, όπου συμμετείχαν εκπρόσωποι από πολλούς συλλόγους ΔΕΠ όλης της χώρας, δεν έλειψαν οι προτάσεις για συνέχιση των κινητοποιήσεων, οι κατηγορίες για «ξεπούλημα» του αγώνα, ενώ έκδηλη ήταν η απογοήτευση για το ότι, «τελικά, δεν πετύχαμε τίποτα».

ΔΗΠΑΚ: Αγώνας ενάντια στην κυβερνητική πολιτική

Καταγγελία της επιτροπής διαλόγου, που πρότεινε ως «σωτήρια» το υπουργείο Παιδείας, καμιά συμμετοχή των πανεπιστημιακών σε αυτή και συνέχεια των κινητοποιήσεων με διεύρυνση του διεκδικητικού πλαισίου και άλλες μορφές, που να «χτυπούν εκεί που πονάει η κυβέρνηση», μπλοκάρισμα δηλαδή τομέων των πανεπιστημίων, κρίσιμων για την προώθηση της κυβερνητικής πολιτικής, ήταν η πρόταση της «Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης» (ΔΗΠΑΚ) στη χτεσινή συνεδρίαση της ΕΓ της ΠΟΣΔΕΠ.

Μιλώντας στο «Ρ» μετά τη λήξη της συνεδρίασης ο Ν. Ασπράγκαθος, μέλος της ΔΗΠΑΚ και της ΕΓ της Ομοσπονδίας, τόνισε:

«Ο χειρισμός της κινητοποίησης από την πλειοψηφία της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΠΟΣΔΕΠ παγιδεύει τον κλάδο σε έναν διάλογο, αντί να διεκδικεί τα συγκεκριμένα αιτήματα από την κυβέρνηση. Ουσιαστικά, "κλείνει το μάτι" στην κυβέρνηση για την ανεμπόδιστη συνέχιση της πολιτικής των αναδιαρθρώσεων στα ΑΕΙ. Τόσο για το φοιτητικό κίνημα με τις εκκρεμότητες που θα υπάρξουν στα μαθήματα και στις εξετάσεις, όσο και για το κίνημα του ΔΕΠ, θα περιοριστεί η δυνατότητα να αντισταθούν στις νομοθετικές ρυθμίσεις που έχουν σχέση με τα μεταπτυχιακά, την έρευνα, τη διά βίου εκπαίδευση και το νέο νόμο- πλαίσιο για τα πανεπιστήμια. Παράλληλα, η απόφαση αυτή δεσμεύει τον κλάδο σε μια συνδιαλλαγή και αδυνατίζει ακόμα και αυτό το αίτημα για συντάξεις στο 80% του μισθού και κατάργηση του επιδοματικού χαρακτήρα του μισθού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ