Πέμπτη 12 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ξεκίνημα με ... θριαμβολογίες

Χτεσινή εικόνα στο συγκρότημα σχολείων της Γκράβας. Μαθητές και εκπαιδευτικοί στο ...πεζούλι, λόγω ...πλημμυρών
Χτεσινή εικόνα στο συγκρότημα σχολείων της Γκράβας. Μαθητές και εκπαιδευτικοί στο ...πεζούλι, λόγω ...πλημμυρών
Με κυβερνητικές κορόνες για την επίτευξη του αυτονόητου, την εξασφάλιση, δηλαδή, των στοιχειωδών προϋποθέσεων για τη λειτουργία των σχολείων, ξεκίνησε χτες η σχολική χρονιά. Από τις αναφορές αυτές, βέβαια, έλειψε το πώς επιτεύχθηκε αυτό σε κάποιες περιπτώσεις, με συμπτύξεις δηλαδή τμημάτων, ανακατανομές μαθητών και εκπαιδευτικών, σε βάρος πάντα της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Ωστόσο, τόσο ο ίδιος ο πρωθυπουργός, όσο και η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας παραβρέθηκαν χτες το πρωί στην τελετή του αγιασμού σε σχολεία, προκειμένου να προπαγανδίσουν την πολιτική τους. Ο Κ. Σημίτης βρέθηκε χτες στα 13ο και 42ο Δημοτικά Σχολεία Ηρακλείου Κρήτης, από όπου δεν παρέλειψε να αναφερθεί ιδιαίτερα στην ίδρυση «ολοήμερων» σχολείων. Οπως είναι ήδη γνωστό, η περίφημη επέκταση του θεσμού σε 4.400 «ολοήμερα» δημοτικά, αφορά στην πραγματικότητα ίδρυση σχολείων διευρυμένου ωραρίου, τα οποία μέχρι σήμερα λειτουργούσαν χωρίς πρόγραμμα και χωρίς υποδομές, με τους γονείς να βάζουν το χέρι στην τσέπη για τα απαραίτητα. Πάντως, ο πρωθυπουργός επιδίωξε μέσα από το θεσμό αυτό να εμφανίσει ένα φιλολαϊκό πρόσωπο της κυβέρνησης, η οποία έχει αποδιαρθρώσει κατακτήσεις και εργασιακές σχέσεις, λέγοντας ότι «τα ολοήμερα σχολεία εξυπηρετούν τον κοινωνικό στόχο της προστασίας των παιδιών και της εξυπηρέτησης των εργαζόμενων γονέων».

Με ύφος προπαγανδιστικό, μίλησε ο πρωθυπουργός και για το ζήτημα της μεταρρύθμισης, η οποία, μετά από τέσσερα χρόνια εφαρμογής της, μετρά ανάμεσα στα επιτεύγματά της το ότι άφησε σχεδόν μισούς τους αποφοίτους του λυκείου. «Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, σε όλες τις βαθμίδες της, έχει στο επίκεντρό της το μαθητή και το σπουδαστή. Σέβεται την προσωπικότητά του», δήλωνε παρ' όλα αυτά ο πρωθυπουργός. «Η μεταρρύθμιση αυτή καταργεί την παπαγαλία, συμπλήρωσε. Θέλουμε τα παιδιά μας από νωρίς να αναπτύσσουν τη σκέψη τους, να έχουν πρωτοβουλία, να μπορούν να αντιμετωπίσουν με επιτυχία τα προβλήματά τους», είπε «ξεχνώντας» τις εποχές που η κυβέρνησή του έστελνε τους εισαγγελείς στα σχολεία.

Κατά τη χτεσινή, πρώτη μέρα της σχολικής χρονιάς, ο υπουργός Παιδείας Π. Ευθυμίου επισκέφτηκε το 5ο ΤΕΕ, το 7ο Λύκειο και το 8ο Γυμνάσιο Ηρακλείου Κρήτης, η υφυπουργός Παιδείας Ε. Κούρκουλα παρέστη στην τελετή αγιασμού του Ενιαίου Πειραματικού Σχολείου Αγ. Αναργύρων, ενώ σχολεία της Θεσσαλονίκης επισκέφτηκε ο υφυπουργός Ν. Γκεσούλης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ