Ο Εμίρ Κουστουρίτσα ήταν ο ξεχωριστός καλεσμένος του 2ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της ΚΝΕ
Τρίτη 17 Σεπτέμβρη 2024

Παρουσία πλήθους κόσμου, και ιδιαίτερα νεολαίας, πραγματοποιήθηκε το 2ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της ΚΝΕ στον ιστορικό και πάντα φιλόξενο κινηματογράφο «Τριανόν».

Η συμμετοχή δεκάδων σκηνοθετών, η θερμή ανταπόκριση του κόσμου, τα «πηγαδάκια» μετά τις προβολές αποδεικνύουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία της ΚΝΕ έχει ήδη αγκαλιαστεί, τόσο από το κοινό όσο και από τους ίδιους τους δημιουργούς που παλεύουν να βρουν διανομή, που παλεύουν να προβάλουν το έργο τους μέσα σε συνθήκες ιδιαίτερα εχθρικές για τους ίδιους και την Τέχνη τους.

Οπως ανέφερε στην έναρξη του διημέρου η Μυρτώ Πετάση, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και επικεφαλής της Επιτροπής Πολιτισμού του ΚΣ, «πιστεύουμε ότι η συνάντησή μας με όλους εσάς, τους δημιουργούς, αλλά και το κοινό, η μεγάλη ανταπόκριση στο κάλεσμά μας, δηλώνει πως στον κόσμο της Τέχνης "κάτι κινείται".

Αυτό πιστεύαμε και όταν απευθυνθήκαμε ανοιχτά στους κινηματογραφιστές και σκηνοθέτες τον Απρίλιο για να συμμετέχουν, λέγοντας πως το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της ΚΝΕ είναι ένα Φεστιβάλ διεκδίκησης εντός και εκτός της κινηματογραφικής αίθουσας, προβληματισμού για την πραγματικότητα μέσα και έξω από την οθόνη. Ενα Φεστιβάλ που αφορά την προοπτική στο μέλλον, την προοπτική δύο διαφορετικών κόσμων που σήμερα υπάρχουν και συγκρούονται».

«Κάθε μου ταινία είναι και ο αγώνας μου να παραμείνω στη ζωή»


Το φετινό Φεστιβάλ ήταν ξεχωριστό και για έναν ακόμα λόγο: Το λάμπρυνε με την παρουσία του ο Εμίρ Κουστουρίτσα, ο μεγαλύτερος εν ζωή Βαλκάνιος σκηνοθέτης, βραβευμένος δύο φορές με τον Χρυσό Φοίνικα των Κανών, μία φορά με το Χρυσό Λιοντάρι της Βενετίας και με πολλές ακόμα διακρίσεις.

Ο Ε. Κουστουρίτσα συνομίλησε με το κοινό που γέμισε το «Τριανόν» την Παρασκευή, για την Τέχνη, τον κινηματογράφο, την Ιστορία της Γιουγκοσλαβίας και την πολιτική.

Τον υποδέχτηκαν ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ.

Στις απαντήσεις του ο Ε. Κουστουρίτσα ανέφερε ότι διασκέδαζε πολύ με τον τρόπο με τον οποίο ανακάλυπτε τον κινηματογράφο, τις δυνατότητες που του έδινε για να αφηγηθεί την πραγματική ζωή, τις κοινωνικές σχέσεις και συνθήκες που διέπουν κάθε γεγονός, κάθε προσωπική ιστορία. «Στη φαντασία είναι πιο δυνατή η πραγματικότητα», σημείωσε, δίνοντας έμφαση στο ότι μέσα από τις ταινίες ο δημιουργός - και κατά συνέπεια ο θεατής - μπορεί να δώσει σημασία σε ένα γεγονός που στην καθημερινή ζωή δεν θα τύχαινε της ίδιας σημασίας.

Αν θα μπορούσε να δώσει «συμβουλή» σε έναν νέο δημιουργό, είναι να εμπνευστεί από τις μνήμες του. «Δεν ερχόμαστε από το πουθενά, κάθε μνήμη είναι δραματουργία», είπε, φέρνοντας γλαφυρά το δικό του παράδειγμα για το πώς δημιούργησε την ταινία «Ο μπαμπάς λείπει ταξίδι για δουλειές».


Φυσικά δεν θα μπορούσε να μην κάνει αναφορά και στις συνθήκες που αντιμετωπίζει σήμερα ο δημιουργός στον χώρο του κινηματογράφου. «Σήμερα ο κινηματογράφος δημιουργείται από τις προσδοκίες, όχι από την πρόθεση του δημιουργού. Το σινεμά είναι θύμα του ό,τι προστάζει η αγορά». Τόνισε πόσο διαφορετική είναι σε αυτές τις συνθήκες η δημιουργία που καλείται να υπηρετήσει συγκεκριμένα πρότζεκτ, να υιοθετήσει συγκεκριμένη ατζέντα και όχι να εκφράσει κεντρικά προβλήματα της ανθρωπότητας.

Ο δημιουργός, κατά συνέπεια, καλείται να βαδίσει ανάμεσα σε τέτοιες στενές «συμπληγάδες». «Αν θες να δημιουργήσεις στην πραγματική Ελλάδα, δεν θα μπορέσεις να τα καταφέρεις...», σημείωσε χαρακτηριστικά, θίγοντας τις δυσκολίες σε όλα τα στάδια της κινηματογραφικής παραγωγής. Αυτός είναι «ο νόμος της αγοράς. Θέλουν να αγοράζεις και όχι να σκέφτεσαι...».

Ο Κουστουρίτσα έκανε την κριτική του στις μεγάλες πλατφόρμες, που εντείνουν το αίσθημα της ασφυξίας στον δημιουργό. Επίσης, δεν δίστασε να εκφράσει την αντίθεσή του στη μεταμοντερνιστική αντίληψη «που σκότωσε την αντίληψη της κοινωνικής ζωής».

Στο τέλος της παρέμβασής του η ΚΝΕ τού παρέδωσε ένα χαρακτικό της Εύας Μελά, εμπνευσμένο από τον ηρωικό λαό της Παλαιστίνης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στις 13 Σεπτέμβρη το masterclass του Εμίρ Κουστουρίτσα (2024-09-11 00:00:00.0)
Κάλεσμα συμμετοχής στο 2ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της ΚΝΕ (2024-04-10 00:00:00.0)
Πηγαίος και οργισμένος (2023-11-24 00:00:00.0)
Το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου επιστρέφει με ξεχωριστούς καλεσμένους (2023-11-22 00:00:00.0)
Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της ΚΝΕ (2023-08-23 00:00:00.0)
Εμίρ Κουστουρίτσα (2004-09-05 00:00:00.0)