ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΕΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
Εμπόδισαν το φόρτωμα container με σφαίρες που προορίζεται για το Ισραήλ
Παρασκευή 18 Οχτώβρη 2024

«Στο λιμάνι που κάθε μέρα παλεύουμε για καλύτερες συνθήκες ζωής και εργασίας για εμάς και τα παιδιά μας, δεν υπάρχει χώρος για τους μακελάρηδες των λαών»: Το μήνυμα αυτό, που κάνει περήφανη όλη την εργατική τάξη, που απηχεί τα αισθήματα του ελληνικού λαού που στέκεται στο πλευρό του παλαιστινιακού λαού, έστειλαν χτες δυνατά οι λιμενεργάτες της COSCO στον Πειραιά, που δεν επέτρεψαν να φορτωθεί container το οποίο περιείχε σφαίρες με προορισμό το κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν και άλλοι εργαζόμενοι του Πειραιά, μετά από ανάλογα καλέσματα συμμετοχής στην κινητοποίηση που απηύθυναν το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών.

Το πλοίο που ήταν να φορτωθεί, είχε προορισμό το λιμάνι της Χάιφα, ενώ το container μπήκε στη χώρα από τη Βόρεια Μακεδονία.

«Κάνουμε ξεκάθαρο πως κάθε άλλη προσπάθεια που θα γίνει από την κυβέρνηση, από την COSCO ή από οποιονδήποτε θέλει να βάψει τα χέρια του με αίμα δεν θα έχει συνενόχους τους εργαζόμενους», τόνισε ο Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος του σωματείου ΕΝΕΔΕΠ και του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, καλώντας την εργατική τάξη του Πειραιά, τη νεολαία, σωματεία και φορείς να συγκεντρωθούν στην είσοδο της COSCO.


«Λευτεριά στην Παλαιστίνη! ΝΑΤΟ φονιάς, το ξέρει ο ντουνιάς», έγραφε το πανό του σωματείου ΕΝΕΔΕΠ, την ώρα που με τα συνθήματά τους οι συγκεντρωμένοι ξεκαθάριζαν πως «οι λιμενεργάτες σας το υπογράφουν, με των λαών το αίμα τα χέρια τους δεν βάφουν». Ενώ πάνω στο κοντέινερ του θανάτου οι λιμενεργάτες έγραψαν «φονιάδες δρόμο από το λιμάνι».

Παράλληλα μπροστά από τις πύλες πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση - ενημέρωση της βραδινής βάρδιας, όπου χαιρετισμό απηύθυνε και ο Μ. Ικνάιμπι, επικεφαλής του τμήματος Διεθνών Σχέσεων της Γενικής Ενωσης Παλαιστινίων Εργατών.

«Σήμερα κάνουμε πράξη αυτό που αποφασίσαμε την Τετάρτη στη Γενική Συνέλευση του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ. Να μην επιτρέψουμε να μεταφερθεί από το λιμάνι του Πειραιά πολεμικό υλικό για να συνεχίζεται η γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού», τόνισε εκεί ο Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ και του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, ενημερώνοντας τους λιμενεργάτες, ενώ στάθηκε στην ανάγκη απεμπλοκής από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τους ανταγωνισμούς, που καθιστούν τη χώρα μας και το λιμάνι του Πειραιά στόχο αντιποίνων.

Δεν υπάρχει χώρος για τους μακελάρηδες στο λιμάνι του Πειραιά

«Είναι η στιγμή να βροντοφωνάξουμε πως δεν θα επιτρέψουμε να γίνει το λιμάνι του Πειραιά ορμητήριο πολέμου. Απαιτούμε εδώ και τώρα να σταματήσει κάθε εμπλοκή της χώρας μας στους πολέμους. Απεμπλοκή από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τους ανταγωνισμούς τους, που καθιστούν τη χώρα μας και το λιμάνι του Πειραιά στόχο αντιποίνων», σημείωνε στο κάλεσμά του το σωματείο ΕΝΕΔΕΠ.

«Στο λιμάνι που κάθε μέρα δίνουμε μάχη με το σωματείο μας για μέτρα υγείας και ασφάλειας, δεν χωράνε τα πολεμοκάπηλα σχέδιά τους. Στο λιμάνι που κάθε μέρα παλεύουμε για καλύτερες συνθήκες ζωής και εργασίας για εμάς και τα παιδιά μας, δεν υπάρχει χώρος για τους μακελάρηδες των λαών.

Μπορεί τα χέρια όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων να είναι βαθιά βουτηγμένα στο αίμα χιλιάδων ανθρώπων με την ανοχή και τη συμμετοχή της χώρας μας στη λυκοσυμμαχία του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, εμείς όμως έχουμε μάθει να τα κρατάμε καθαρά και να τα απλώνουμε σε όποιον έχει ανάγκη.

Με τις γροθιές μας υψωμένες αγωνιζόμαστε για την ειρήνη των λαών, για να ζουν οι λαοί αδελφωμένοι. Καμιά συμμετοχή της Ελλάδας στον πόλεμο!».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σήμερα, σε πανηγυρικό κλίμα, η Γενική Συνέλευση της ΕΝΕΔΕΠ (2024-10-16 00:00:00.0)
Πλήρης ένταξη των λιμενεργατών στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ στα ΒΑΕ, αναδρομικά από το 2012! (2024-10-15 00:00:00.0)
Εκδήλωση με θέμα «Εργαζόμενοι στα λιμάνια ενάντια στην εκμετάλλευση και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο» (2022-11-08 00:00:00.0)
Η πείρα των πρόσφατων αγώνων στο επίκεντρο συνάντησης με σωματεία λιμενεργατών της Ιταλίας (2022-07-06 00:00:00.0)
Κάλεσμα ενίσχυσης του αγώνα για ΒΑΕ και Συλλογική Σύμβαση (2019-07-17 00:00:00.0)
Συνεχίζουμε αταλάντευτα στον αγώνα για αξιοπρεπή ζωή (2019-01-10 00:00:00.0)