Τρίτη 15 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΩΝ ΤΗΣ COSCO ΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑΡΗ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΝΕΔΕΠ
Πλήρης ένταξη των λιμενεργατών στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ στα ΒΑΕ, αναδρομικά από το 2012!

Επιτέλους δικαίωση από το Συμβούλιο της Επικρατείας | Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής σε Γενική Συνέλευση αύριο Τετάρτη

Από τις μεγάλες απεργιακές μάχες στις προβλήτες της COSCO
Από τις μεγάλες απεργιακές μάχες στις προβλήτες της COSCO
Την κατάφωρη αδικία της μη ένταξής τους στα ΒΑΕ ανέτρεψαν οι λιμενεργάτες με μπροστάρη το σωματείο τους, την ΕΝΕΔΕΠ, με τον πολύχρονο αγώνα τους να δικαιώνεται και από απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), στο οποίο είχαν προσφύγει οι εργοδότες προκειμένου να μπλοκάρουν την ένταξη, ανεπιτυχώς όπως αποδείχθηκε από τα πράγματα.

Σημειώνεται μάλιστα ότι πρόκειται για απόφαση που φέρνει την πλήρη ένταξη στα ΒΑΕ για τους λιμενεργάτες στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της COSCO, όχι μόνο από το 2018 που ήδη είχαν κερδίσει αλλά και αναδρομικά από το 2012, όπως επέμεναν και πέτυχαν με τους σκληρούς αγώνες τους οι λιμενεργάτες της COSCO με μπροστάρη το Σωματείο ΕΝΕΔΕΠ.

Μετά από αυτήν την εξέλιξη η ΕΝΕΔΕΠ καλεί σε Γενική Συνέλευση αύριο, Τετάρτη 16 Οκτώβρη, στις 2 το μεσημέρι, στο ΣΕΜΠΟ, με προοπτική τη συνέχιση του αγώνα καθώς «ήρθε η ώρα να επεξεργαστούμε, να οργανώσουμε και να παλέψουμε όλοι μαζί για τη νέα ΣΣΕ, για μέτρα ασφάλειας και υγείας που πραγματικά θα μας προστατεύουν, για μόνιμη και σταθερή εργασία πλήρους απασχόλησης για όλους τους εργαζόμενους στο λιμάνι, για αυξήσεις στους μισθούς, για επίδομα επικινδυνότητας σε όλες τις ειδικότητες, για 5ήμερο - 7ωρο - 35ωρο».

«Κάναμε το δίκιο μας πράξη»

Η Ενωση Εργαζομένων στη Διακίνηση Εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Πειραιά (ΕΝΕΔΕΠ) τονίζει σε ανακοίνωσή της: «Κάναμε το δίκιο μας πράξη, με θάρρος και αξιοπρέπεια, μέσα από μαζικές Γενικές Συνελεύσεις, με σκληρούς αγώνες στις προβλήτες και τις πύλες του λιμανιού και καταφέραμε την πλήρη ένταξη στα ΒΑΕ των λιμενεργατών στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της COSCO, όχι μόνο από το 2018 που ήδη είχαμε κερδίσει αλλά και αναδρομικά από το 2012 όπως επιμέναμε και αγωνιζόμασταν!».

Δεν είναι υπερβολή, τονίζει η ΕΝΕΔΕΠ, «να πούμε πως πρόκειται για ιστορική επιτυχία που ψηλώνει το μπόι το δικό μας αλλά και συνολικά του κινήματος. Την κατάφωρη αδικία που μας επέβαλαν για 15 χρόνια, την ανατρέψαμε. Χαιρόμαστε και με το χαμόγελο στα χείλη ανοίγουμε ακόμα περισσότερο τον δρόμο για να εφαρμοστεί το σύνολο των δικαιωμάτων που απορρέουν από την καθολική ένταξή μας στα ΒΑΕ από το 2012.

Αποκλειστικό μας αίτημα ήταν, είναι και θα είναι πως μια καγκελόπορτα δεν γίνεται να χωρίζει το λιμάνι του Πειραιά και δημιουργεί δύο διαφορετικούς κόσμους. Αυτό σήμερα άλλαξε ακόμα περισσότερο αυτήν την κατάσταση για το σύνολο των εργαζομένων στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ».

Στο πλαίσιο αυτό διεκδικούν άμεση καταγραφή των ενσήμων και ίση αμοιβή για ίση εργασία, ενιαία Σύμβαση για όλο το λιμάνι.

Προσπάθησαν να εμποδίσουν την ένταξη «με νύχια και με δόντια»

Κάνοντας μια αναδρομή στους αγώνες που έδωσαν και που η ζωή επιβεβαίωσε ότι μέσα από τέτοιους αγώνες μπορούν να αποσπούν κατακτήσεις, θυμίζει ότι από το 2014 πάλεψαν κόντρα σε κυβερνήσεις και υπουργεία, στην εργοδοσία της COSCO, της «DPort», εργολάβων, «στις τρικλοποδιές που μας έβαζαν με την πέμπτη φάλαγγα που στρατολόγησαν στην πορεία για να δρα ανάμεσά μας, το εργοδοτικό Συνδικάτο τους που παρακαλούσε για τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΣΚΑ) και για νέα ειδικότητα, ώστε να μπουν τα ένσημα από το 2024 και μετά», δηλαδή για να απαλλαγεί η εργοδοσία από ένα σημαντικό μέρος των υποχρεώσεών της.

Ολοι αυτοί είναι που προσπάθησαν «με νύχια και με δόντια» να ακυρώσουν το νόημα και το περιεχόμενο της σχετικής εγκυκλίου του ΕΦΚΑ, η οποία αποσαφήνιζε και δήλωνε ότι αυτόματα και αυτοδίκαια λόγω ειδικότητας και χώρου εργασίας, οι λιμενεργάτες είναι ενταγμένοι στα ΒΑΕ.

Αρχικά για να εμποδίσουν την ένταξη στα ΒΑΕ ισχυρίζονταν ότι το λιμάνι δεν είναι λιμάνι και μετά ότι οι λιμενεργάτες δεν είναι λιμενεργάτες. Προσπάθησαν να φοβίσουν εργαζόμενους ότι θα πληρώσουν «τζάμπα κι άδικα» μεγαλύτερες τρέχουσες και αναδρομικές εισφορές με την ένταξή τους στα ΒΑΕ και μετά διέδιδαν φήμες ότι η ένταξή τους είναι παράτυπη και ότι θα καταπέσει στο ΣτΕ η εγκύκλιος του ΕΦΚΑ.

Τέλος, όλοι αυτοί μαζί «προσπάθησαν να κινήσουν διαδικασίες για να συνεδριάσει εκ νέου το ΣΚΑ ώστε να φτιάξει νέα ειδικότητα "λιμενεργάτη" και να ξεκινήσει από τώρα και μετά η ένταξή μας στα ΒΑΕ!».

Γελάνε οι ...γλάροι και οι κάβοι

Η εκκωφαντική νίκη των λιμενεργατών ανάγκασε τους «μπροστινούς της εργοδοσίας» να «παραστήσουν τους τιμητές των λιμενεργατών». Συνάδελφοι, τονίζει η ΕΝΕΔΕΠ, «ακόμα και οι γλάροι, ακόμα και οι κάβοι στους ντόκους γελάνε με την κατάντια τους», που κάνοντας μια θεαματική κωλοτούμπα έφθασαν «να πανηγυρίζουν για την απόλυτη δικαίωση των δικών μας αγώνων! Των αγώνων όλων εμάς που καιγόμασταν τα καλοκαίρια και παγώναμε τους χειμώνες να αγωνιζόμαστε στην πύλη για να γίνει πράξη το δίκιο μας! Ολων εμάς που σταθήκαμε με αποφασιστικότητα και αυταπάρνηση μπροστά στην πανστρατιά των δυνάμεων καταστολής όταν αυτοί στριμωχνόντουσαν στα πούλμαν της απεργοσπασίας που έφερνε με συνοδεία περιπολικών η εργοδοσία!».

«Κόντρα σε λογικές συμβιβασμού και υποταγής κάναμε το χρέος μας»

Η ΕΝΕΔΕΠ υπογραμμίζει ότι με τους αγώνες τους πάλεψαν για το αυτονόητο δικαίωμά τους «που συνειδητά και σκόπιμα μας στερούσαν όλοι αυτοί». Πάλεψαν για να ενταχθούν όλοι οι λιμενεργάτες, σε όλα τα λιμάνια της χώρας. Για να ανατρέψουν το ευνοϊκό για την COSCO καθεστώς ώστε να μην αποτελούν οι προβλήτες της COSCO στον Πειραιά ειδική οικονομική ζώνη.

Και τον αγώνα αυτό δικαιώνει απόλυτα η απόφαση του ΣτΕ, «στο οποίο είχαν προσφύγει για να ματαιώσουν την εφαρμογή των ΒΑΕ στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της COSCO. Ακόμα και τα δικαστήρια, που έβγαζαν τις απεργίες γι' αυτό το δίκαιο αίτημά μας παράνομες, δεν μπόρεσαν να τους σώσουν».

Επικόλληση των ενσήμων το ταχύτερο δυνατό, επαγρύπνηση και συνέχιση του αγώνα

Χτες η διοίκηση της ΕΝΕΔΕΠ συναντήθηκε, και ενώ είχε γίνει γνωστή η απόφαση του ΣτΕ, με τους αρμόδιους στο υπουργείο Εργασίας, από τους οποίους απαίτησε και πήρε τη δέσμευση ότι «όλα θα κινηθούν με τις ταχύτερες δυνατές διαδικασίες, και ότι τα ένσημα θα κολληθούν ένα προς ένα από το 2012, ώστε το συντομότερο δυνατόν να αποτυπωθούν τα ΒΑΕ στις καρτέλες όλων των δικαιούχων και να επιλυθεί πλέον το τεράστιο πρόβλημα για τη σωστή ασφάλιση και συνταξιοδότηση με βάση όσα ορίζει η νομοθεσία!».

Παράλληλα καλεί σε επαγρύπνηση και συνέχιση του αγώνα σημειώνοντας: «Εμπιστοσύνη δεν έχουμε καμία σε αυτούς που δημιούργησαν και όλο αυτό το πρόβλημα. Για τον λόγο αυτό καλούμε όλους τους συναδέλφους σε συμμετοχή στην παμπειραϊκή απεργία στις 23 του Οκτώβρη σε όλο το λιμάνι του Πειραιά με προοπτική κλιμάκωσης. Συνάδελφοι, η δικαίωση των αγώνων που δώσαμε μπορεί να άργησε, αλλά ήρθε πανηγυρικά! Δείχνει τον ένα και μοναδικό τρόπο, τον ένα και μοναδικό δρόμο: Τον δρόμο του αγώνα.

Τώρα, με ακόμα μεγαλύτερη δύναμη, με ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, με ακόμα μεγαλύτερη αλληλεγγύη, θα παλέψουμε όλοι μαζί, με μπροστάρη τον μοναδικό διεκδικητή των δικαιωμάτων μας, τον μοναδικό εκφραστή των συμφερόντων μας, τον μοναδικό εγγυητή των κατακτήσεών μας, το Σωματείο μας ΕΝΕΔΕΠ, για να ανοίξουμε νέους δρόμους και νέους ορίζοντες!».

«Δυνατός εργάτης ο οργανωμένος εργάτης - Δυνατός λιμενεργάτης - δυνατό ΕΝΕΔΕΠ» είναι το αισιόδοξο σύνθημα που δίνει το Σωματείο για τις νέες μάχες των λιμενεργατών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ