Τρίτη 15 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΔΙΑΝΟΜΕΩΝ
Αποφασιστικά και με «τέρμα γκάζι» παλεύουν για τα δικαιώματά τους

Μαζικά διαδήλωσαν με τα μηχανάκια τους στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις την Παρασκευή | Συνεχίζουν την αγωνιστική δράση

Δεκάδες εργαζόμενοι διανομείς γράφονται στα σωματεία τους κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης
Δεκάδες εργαζόμενοι διανομείς γράφονται στα σωματεία τους κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης
Με μια ογκώδη μοτοπορεία, «πλημμυρίζοντας» το κέντρο της Αθήνας με τα «μπλε» και τα «κόκκινα» κουτιά τους, και σηκώνοντας στο πόδι εργαζόμενους και περαστικούς, κορυφώθηκε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής η 24ωρη μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση των διανομέων στις ψηφιακές πλατφόρμες «Wolt» και «efood».

Μια ακόμα επιτυχημένη απεργία και μια μαζική διαδήλωση, που οργανώθηκε από το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής και το επιχειρησιακό Σωματείο Εργαζομένων στην «efood» Αττικής, με χιλιάδες διανομείς να ενώνουν τις φωνές τους στον δρόμο του αγώνα.

Από νωρίς το πρωί άλλωστε τα μηνύματα που έρχονταν από όλους τους εργαζόμενους αλλά και τους υπεύθυνους για τη λειτουργία των πλατφορμών επιβεβαίωναν ότι η απεργία έχει πετύχει, ότι η διανομή μπήκε στον «πάγο» και ότι το μόνο πακέτο που παραδίδεται είναι αυτό των διεκδικήσεων προς την εργοδοσία και την κυβέρνηση.

Ενώ και η συγκέντρωση στη συμβολή των λεωφόρων Αλεξάνδρας και Κηφισίας, που ξεκίνησε το απόγευμα, αποτύπωνε από την πρώτη στιγμή τη μαχητικότητα, τις ανυποχώρητες αγωνιστικές διαθέσεις των χιλιάδων διανομέων για τη διεκδίκηση αμοιβών που να καλύπτουν τις ανάγκες τους, για μέσα ατομικής προστασίας για να γυρίζουν αρτιμελείς από το μεροκάματο, για εργασιακές σχέσεις που θα τους επιτρέπουν να ζουν σαν άνθρωποι κι όχι να περνούν 12 ώρες πάνω στο μηχανάκι.

Η συγκλονιστική πορεία φτάνει στο Καλλιμάρμαρο: Καμιά ανοχή στα «Τέμπη» που τσακίζουν τις ζωές μας!
Η συγκλονιστική πορεία φτάνει στο Καλλιμάρμαρο: Καμιά ανοχή στα «Τέμπη» που τσακίζουν τις ζωές μας!
Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε ότι επιτόπου στο σημείο της συγκέντρωσης, δεκάδες ήταν οι εργαζόμενοι που συμπλήρωναν αιτήσεις εγγραφής στα σωματεία τους, στο τραπεζάκι που στήθηκε στον χώρο.

«Οι πλατφόρμες σήμερα έχουν κλείσει, υπολειτουργούν γιατί χωρίς εμάς δεν μπορούν να λειτουργήσουν, χωρίς εμάς γρανάζι δεν γυρνά, το μηχανάκι δεν δουλεύει, η παραγγελία δεν πάει. Το αποδείξαμε και σήμερα όπως το αποδείξαμε και το 2021. Εμείς είμαστε οι δυνατοί, δεν είναι οι πλατφόρμες, οι εργολάβοι, οι δουλέμποροι», τόνισε ο Γιώργος Στεφανάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού Αττικής, ανάμεσα σε χειροκροτήματα και συνθήματα των συγκεντρωμένων.

Στη συνέχεια τα εκατοντάδες μηχανάκια ξεκίνησαν την απεργιακή μοτοπορεία ξεσηκώνοντας τον κόσμο που επευφημούσε με κορναρίσματα και υψωμένες γροθιές, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του στον δίκαιο αγώνα τους.

Συμβολικές στάσεις πραγματοποιήθηκαν έξω από το υπουργείο Εργασίας στην οδό Σταδίου, στα «McDonalds» και τα «KFC» στο Σύνταγμα.

Δεν ξεχνάμε, δεν ανεχόμαστε να ζούμε σε μια απέραντη «κοιλάδα των Τεμπών»!

Ξεχωριστή ήταν η στιγμή που οι διανομείς πέρασαν από το Καλλιμάρμαρο Στάδιο, τη στιγμή που ξεκινούσε η συναυλία για τα θύματα του σιδηροδρομικού εγκλήματος στα Τέμπη. Εφτασαν στο σημείο κορνάροντας για να αποτίσουν φόρο τιμής στη μνήμη των θυμάτων των Τεμπών. «Δεν ξεχνάμε αυτό το έγκλημα. Δεν το ξεχνάμε γιατί συνεχίζουμε και ζούμε σε μια απέραντη "κοιλάδα των Τεμπών". Δουλεύουμε σε πολύ απαράδεκτες συνθήκες, απαράδεκτες για τη ζωή μας, χωρίς μέτρα υγείας και ασφάλειας, χωρίς Μέσα Ατομικής Προστασίας», τόνισε ο Γιώργος Στεφανάκης.

Στη Θεσσαλονίκη

Το κέντρο της Αθήνας «πλημμυρίζει» από τους διανομείς
Το κέντρο της Αθήνας «πλημμυρίζει» από τους διανομείς
Μεγάλη ήταν η συμμετοχή, φτάνοντας στο 90%, στην απεργία και στην κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στη Θεσσαλονίκη, με τους εργαζόμενους σε «efood» και «Wolt» να προχωρούν συντονισμένα σε κλιμάκωση δίνοντας ενιαία τη μάχη, μισθωτοί και freelancers.

Από νωρίς το πρωί, οι διανομείς πραγματοποίησαν περιφρούρηση στα market, δηλαδή στα σημεία - κρίκους για την απεργία και στη συνέχεια συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Εκεί συναντήθηκαν με εκπρόσωπο του υφυπουργού, η οποία δεσμεύθηκε για συζήτηση των αιτημάτων τους με τον υφυπουργό την ερχόμενη βδομάδα.

Αμέσως μετά ξεκίνησαν μοτοπορεία στους δρόμους της πόλης με ενδιάμεσους σταθμούς στα γραφεία των δύο εταιρειών. Στη διαδρομή τους ξεσήκωσαν το κέντρο της Θεσσαλονίκης με τα κορναρίσματα.

Οπως κατήγγειλε χαρακτηριστικά ο Βίκτορας Μήσσιας, μέλος της Προσωρινής Διοίκησης του Σωματείου της «Wolt», οι freelancers δουλεύουν 10 και 12 ώρες τη μέρα για ένα μεροκάματο, αφού η πληρωμή ανά παραγγελία έχει μειωθεί σημαντικά. «Το μοντέλο της εταιρείας στην πράξη μάς ωθεί σε ένα ολοήμερο κυνήγι για το μεροκάματο που και πάλι δεν φτάνει για να ζήσουμε με αξιοπρέπεια», σημείωσε.

Στην απεργία, που παίρνει χαρακτήρα σταθμού κλιμάκωσης της πάλης τους, αναφέρθηκε ο Αντώνης Καναβάρης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων «efood» Θεσσαλονίκης. «Ζητάμε από το κράτος να ενταχθεί το επάγγελμά μας στα ΒΑΕ. Θα συνεχίσουμε μέχρι τη νίκη», σημείωσε.


«Συνεχίζουμε με ενότητα και αλληλεγγύη μεταξύ μας. Αυτό που δημιουργήσαμε πρέπει να το υπερασπιστούμε και να το κάνουμε ακόμη μεγαλύτερο», ανέφερε χαιρετίζοντας τη μαζική κινητοποίηση ο Γιώργος Μπρανίκας, πρόεδρος του ΣΕΤΕΠΕ.

Π Παναγιώτης Αρβανιτίδης, γραμματέας του Σωματείου της «efood», τόνισε: «Εχουνε βαλθεί όλα τα σκυλιά της εργοδοσίας και του κράτους να μας διαχωρίσουν. Θέλει γερό στομάχι. Θα ηρεμήσουμε όταν δούμε ουσιαστικές αυξήσεις. Δεν θα περιμένουμε κανένα τυράκι. Δεν μας τρομάζει τίποτα. Θα το πάμε μέχρι τέλους».

Σε Πάτρα, Κρήτη, Λάρισα

Με τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στις πλατφόρμες της «efood» και της «Wolt», καθώς και από άλλους χώρους δουλειάς, πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα η 24ωρη πανελλαδική απεργία των διανομέων - ντελιβεράδων, μετά και από το κάλεσμα του κλαδικού τους συνδικάτου στον νομό.

Στο πλευρό τους βρέθηκε αντιπροσωπεία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, αλλά και του κλαδικού Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού Αχαΐας.

Δυναμική απεργιακή συγκέντρωση και μοτοπορεία πραγματοποίησαν επίσης οι διανομείς σε Χανιά και Λάρισα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Λεφτά για μισθούς, Υγεία, Παιδεία - ΕΞΩ η Ελλάδα απ' του πολέμου τα σφαγεία! (2024-10-08 00:00:00.0)
Δράση με κλιμάκωση μπροστά στην πανεργατική απεργία της 20ής Νοέμβρη (2024-10-03 00:00:00.0)
Δυναμώνει η πολύμορφη δράση, κλιμάκωση με απεργία τον Νοέμβρη (2024-09-21 00:00:00.0)
Οργανώνουν τη δράση με «σταθμό» τη σύσκεψη στις 30 Σεπτέμβρη (2024-09-20 00:00:00.0)
«Οχι άλλος νεκρός, όχι άλλος σακατεμένος στο τιμόνι» (2021-11-17 00:00:00.0)
Στους δρόμους σήμερα ενάντια στις μετατροπές συμβάσεων, για πλήρη εργασιακά δικαιώματα (2021-09-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ