Τρίτη 15 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΩΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Ούτε βήμα πίσω στον αγώνα για τα δικαιώματα και την ασφάλειά μας

Τα κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στην «Ελληνικός Χρυσός» αναδεικνύουν τα Σωματεία των μεταλλωρύχων, με αφορμή την προ ημερών επίσκεψη της υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Α. Σδούκου, στο μεταλλευτικό έργο των Σκουριών.

Στη διάρκεια της επίσκεψης κυβέρνηση και εταιρεία επιδίωξαν να παρουσιάσουν το έργο ως «πρότυπο επένδυσης», με τη ίδια την υφυπουργό να χαρακτηρίζει το μεταλλείο ως έργο στρατηγικής σημασίας για τη χώρα που, όπως είπε, «θα συμβάλλει στην ενίσχυση της οικονομίας, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας με προτεραιότητα προσλήψεων από την τοπική κοινωνία, καθώς και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας μας στον παγκόσμιο χάρτη των μετάλλων». Και πρόσθεσε πως «οι Σκουριές θα είναι το πρότυπο που θα ακολουθήσουν άλλες ανάλογες επενδύσεις, καθιστώντας την Ελλάδα έναν ελκυστικό προορισμό για επενδύσεις στον τομέα των ΟΠΥ».

Επίσης αναφέρθηκε σε «στενή παρακολούθηση της επενδυτικής δραστηριότητας» και «έλεγχο της τήρησης των υποχρεώσεων της εταιρείας».

Με κοινή ανακοίνωσή τους το Σωματείο Μεταλλωρύχων Υπόγειων Στοών Μεταλλείων Κασσάνδρας, Σωματείο «Αγία Βαρβάρα», Σωματείο Στοά 59 υπενθυμίζουν στην κυβέρνηση τα σοβαρά ζητήματα σχετικά με «την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας, την επάρκεια προσωπικού καθώς και τα μέτρα ασφάλειας που χρειάζονται βελτίωση», ενώ αναρωτιούνται «πώς θα διασφαλιστεί η ορθή υλοποίηση των περιβαλλοντικών δεσμεύσεων, όταν για τη Βόρεια Ελλάδα υπάρχουν μόλις πέντε εργαζόμενοι στην Επιθεώρηση Μεταλλείων;».

Παράλληλα προβάλλουν τις διεκδικήσεις τους για διατήρηση του οκτάωρου σε περιπτώσεις επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας και απαγόρευση των υπερωριών πέραν του οκταώρου, όπως και για την υλοποίηση όλων των δεσμεύσεων της εταιρείας για προσλήψεις σε όλα τα παραγωγικά τμήματα του Ελληνικού Χρυσού (Εργοστάσιο Εμπλουτισμού, Υπόγεια Σκουριών και Ολυμπιάδας, Open Pit). Και δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουν να δοθούν παραγωγικά τμήματα σε εργολαβικές εταιρείες, απαιτώντας παράλληλα προτεραιότητα στην εργασία σε τοπικούς εργαζόμενους.

Επίσης, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας με διαρκή παρακολούθηση των επιπτώσεων της μεταλλευτικής δραστηριότητας και αυστηρούς ελέγχους από την Επιθεώρηση Μεταλλείων, με άμεση στελέχωσή της και δημιουργία παραρτήματος στην περιοχή της Χαλκιδικής. Εναρξη των απαιτούμενων διαδικασιών για την αναγκαία μείωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των μεταλλωρύχων.

«Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παίζει με το μέλλον μας και το μέλλον της περιοχής μας! Αγωνιζόμαστε και δεν θα κάνουμε πίσω μέχρι να διασφαλίσουμε τα δικαιώματά μας και την ασφάλεια των συναδέλφων μας», σημειώνουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ