Τρίτη 15 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Μπαίνουμε μπροστά, να οργανωθεί ο αγώνας, να ζωντανέψουν τα σωματεία

Σε αγωνιστικό σχεδιασμό μπροστά στην απεργία κατέληξε η ΓΣ των αντιπροσώπων

Ο αγωνιστικός σχεδιασμός του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και των σωματείων του, με κορύφωση την πανεργατική απεργία στις 20 Νοέμβρη, συζητήθηκαν στη Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή. Η απεργιακή συγκέντρωση στη Λάρισα θα γίνει στις 10.30 π.μ., στην Κεντρική Πλατεία.

Τόσο στην εισήγηση που παρουσίασε ο Γιάννης Σκόκας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, όσο και στις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των σωματείων, αναδείχτηκε η ανάγκη να δυναμώσει σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς η πάλη με επίκεντρο την υπογραφή και υποχρεωτική εφαρμογή Συλλογικών Συμβάσεων, τις αυξήσεις στους μισθούς, την κατοχύρωση σύγχρονων δικαιωμάτων, το 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, τα μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής των εργαζομένων.

Στη συνέλευση αποφασίστηκε να στηριχτούν οι απεργιακές κινητοποιήσεις που οργανώνονται σε διάφορους κλάδους το επόμενο διάστημα, όπως στις κατασκευές, στον επισιτισμό - τουρισμό, στον χώρο της Υγείας, καθώς και κάθε πρωτοβουλία αγωνιστικής διεκδίκησης ενάντια σε ό,τι τσακίζει τη ζωή των εργαζομένων. Σε αυτό το πλαίσιο θα οργανωθούν μια σειρά από δράσεις. Συγκεκριμένα:

  • Την Τετάρτη 16 Οκτώβρη θα δοθεί συνέντευξη Τύπου για την 25χρονη εργάτρια που βρήκε φρικτό θάνατο σε εκκοκκιστήριο την προηγούμενη βδομάδα, ενώ μέσα στον Δεκέμβρη θα πραγματοποιηθεί σεμινάριο - εκδήλωση για τα ζητήματα της υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.
  • Από κοινού με το Συνδικάτο Οικοδόμων θα οργανωθεί διαμαρτυρία σε ΔΥΠΑ και συνέντευξη Τύπου για τα ζητήματα της λαϊκής στέγης.
  • Την Τρίτη 5 Νοέμβρη, στις 7 μ.μ., να οργανωθεί πλατιά σύσκεψη με τη συμμετοχή σωματείων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, συλλόγων αυτοαπασχολούμενων, αγροτών, φοιτητών, με στόχο τον συντονισμό της δράσης μπροστά στην απεργία.

Στη συνέλευση έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην Πανελλαδική Σύσκεψη του ΠΑΜΕ που θα γίνει στις 9-10 Νοέμβρη.

Στις ομιλίες που ακολούθησαν, οι αντιπρόσωποι μετέφεραν την πείρα από τις μάχες που δίνονται στους χώρους δουλειάς, μίλησαν για την ανάγκη ακόμα πιο αποφασιστικά οι εργαζόμενοι να συσπειρωθούν στα σωματεία για να αντιμετωπίσουν τη σκληρή επίθεση της εργοδοσίας και να διεκδικήσουν ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους.

Παράλληλα, η Γενική Συνέλευση ενέκρινε ψήφισμα αλληλεγγύης στους νέους στρατευμένους που εκφράζουν με κάθε τρόπο την εναντίωσή τους στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και στη γενοκτονία που διεξάγει το Ισραήλ εναντίον του λαού της Παλαιστίνης.

Παίρνουμε κάθε μέτρο για την επιτυχία της απεργιακής μάχης

«Μπαίνουμε μπροστά για να οργανωθεί ο αγώνας! Σε χώρους δουλειάς και κλάδους που ήδη βρίσκονται σε μια τέτοια προσπάθεια όπως στη "Rontis", στο Φάρμακο, στην ΙΝΤΡΑΚΑΤ, στους διανομείς, στην "Praktiker", αλλά και σε βιομηχανίες όπως τα κονσερβάδικα, τα τρόφιμα, στην Ιδιωτική Υγεία», σημείωσε εισηγητικά ο Γιάννης Σκόκας, συμπληρώνοντας: «Μπαίνουμε μπροστά οργανώνοντας συλλογική συζήτηση παντού και είναι ενθαρρυντικό που είναι ήδη αρκετά Σωματεία που οργανώνουν Γενικές Συνελεύσεις, συσκέψεις σε χώρους αξιοποιώντας κάθε μορφή που μπορεί να βοηθήσει σε αυτό».

Θύμισε την πείρα από μεγάλους αγώνες, υπογραμμίζοντας: «Οταν οι αγώνες μας χρεοκόπησαν τα κούφια λόγια περί δίκαιης ανάπτυξης που θα εξασφαλίζει κέρδη για τον εργοδότη και ανθρώπινη ζωή για μας, όταν "αφήσαμε πίσω" τις θλιβερές ηγεσίες της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ που τα αναπαράγουν μέσα στους χώρους δουλειάς και εμπιστευτήκαμε τη δύναμή μας, τότε μπορέσαμε να κάνουμε κουρελόχαρτο αντιλαϊκά μέτρα και νόμους».

Και κάλεσε «όλα τα σωματεία να μπουν σε νέα φάση διεκδίκησης και λειτουργίας. Να ζωντανέψουν ακόμα περισσότερο, με εργαζόμενους μπροστάρηδες, μαχητές, έτοιμους να προασπιστούν κάθε δικαίωμά τους. Με εργαζόμενους - μέλη που θα παίρνουν συλλογικά αποφάσεις μέσα από μαζικές διαδικασίες. Για να πάρουμε πίσω τις ΣΣΕ, να καταργήσουμε όλες τις αντεργατικές επιλογές, τους αντεργατικούς νόμους. Για να σταματήσει η ασυδοσία στους χώρους δουλειάς. Τώρα να πλατύνει το μέτωπο του αγώνα, με τους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους, το φοιτητικό και μαθητικό κίνημα!».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ