Τρίτη 15 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΥΓΕΙΑ
Το λευκό μπαστούνι είναι σύμβολο χειραφέτησης και όχι σημαία υποταγής

Κινητοποίηση σήμερα στις 5.30 μ.μ. στο Σύνταγμα από την ΕΣΚ Τυφλών

Τη σημερινή Παγκόσμια Μέρα Λευκού Μπαστουνιού (το βοήθημα που χρησιμοποιεί ένα άτομο με πρόβλημα όρασης, προκειμένου να μπορεί να κινείται με ασφάλεια στο δομημένο περιβάλλον, εφόσον έχει λάβει την κατάλληλη εκπαίδευση και πληρούνται οι αναγκαίοι όροι προσβασιμότητας) η «Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση Τυφλών» τη μετατρέπει σε μέρα αγώνα και διεκδίκησης, γιατί «το λευκό μπαστούνι, σύμβολο της χειραφέτησης και της αυτόνομης διαβίωσης του τυφλού, δεν μπορεί και δεν είναι λευκή σημαία υποταγής στη βαρβαρότητα».

Η ΕΣΚ Τυφλών καλεί σε κινητοποίηση σήμερα στις 5.30 μ.μ. στο Σύνταγμα, αναδεικνύοντας τα οξυμένα προβλήματα για τα άτομα με προβλήματα όρασης καθώς είναι ασφυκτική η καθημερινότητα και για τους ανθρώπους με προβλήματα όρασης από την πολιτική του Καιάδα που εφαρμόζει και η σημερινή κυβέρνηση μέσα από την ένταση της επιχειρηματικής δράσης σε Υγεία και Πρόνοια.

«Η ακρίβεια μας έχει τσακίσει και τα βασικά αγαθά έχουν γίνει είδη πολυτελείας. Η ανεργία έχει χτυπήσει κόκκινο, τη δεκαετία του 1980 δούλευαν μόνο 1.400 τυφλοί ενώ τώρα εργάζονται λιγότεροι από 100, πρακτικά γυρίζουμε στον 19ο αιώνα. Το επίδομα αναπηρίας, που είναι το μόνο εισόδημα για τους περισσότερους τυφλούς και ανθρώπους με μερική όραση, δεν φτάνει για να καλυφθούν ούτε καν τα στοιχειώδη», σημειώνει μεταξύ άλλων το κάλεσμα.

Προσθέτει επίσης το πρόβλημα στέγασης με τα ενοίκια και τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, θυμίζοντας την περίπτωση του τυφλού ηλικιωμένου στη Θεσσαλονίκη, που είναι 86 χρόνων και τον πετάνε στον δρόμο.

Αναδεικνύει επίσης τα προβλήματα στην εκπαίδευση των τυφλών, όπως με τη μη ύπαρξη Γυμνασίων και Λυκείων για τυφλούς, το γεγονός πως στην Ελλάδα υπάρχουν μόνο 9 εκπαιδευτές κινητικότητας για περίπου 17.000 τυφλούς κ.ά.

«Παρότι η τεχνολογία και η επιστήμη έχουν κάνει άλματα, δεν αξιοποιούνται προς όφελός μας. Ολα τα τεχνολογικά βοηθήματα που έχουν ανάγκη ο τυφλός και οι συνάδελφοι με μερική όραση πληρώνονται 100% από την τσέπη μας. Από τα ειδικά γυαλιά για ανθρώπους με σοβαρά προβλήματα όρασης, που μπορεί να κάνουν 4-5 χιλιάδες ευρώ, ειδικοί φακοί και οθόνες, μηχανές, εκτυπωτές, αλλά ακόμα και αυτό το λευκό μπαστούνι το πληρώνουμε από την τσέπη μας», τονίζει η ΕΣΚ, και προσθέτει:

«Το κράτος αδιαφορεί για όλα αυτά και η χρηματοδότηση για τις ανάγκες μας είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Την ίδια στιγμή οι νέες τεχνολογίες ενώ ανοίγουν τεράστιες δυνατότητες για την επαγγελματική αποκατάσταση των τυφλών και των αναπήρων χρησιμοποιούνται με μόνο κριτήριο το κέρδος γιατί θέλουν εργαζόμενους σύγχρονους σκλάβους πετώντας μαζικά τους ανάπηρους και τους τυφλούς την ανεργία και στο περιθώριο.

Η ιδιωτικοποίηση στην Υγεία και στην Πρόνοια, το νέο ΕΣΥ του υπουργού του εμπορίου της Υγείας, κ. Αδ. Γεωργιάδη, και το Εθνικό Σχέδιο για την αναπηρία, τον σύγχρονο Καιάδα του 21ου αιώνα της αναπηρίας, όπως χαρακτηρίσαμε εμείς οι ανάπηροι, θα επιταχύνουν μια διαδικασία που έχει ξεκινήσει χρόνια τώρα ως αποτέλεσμα όλων των κυβερνήσεων και της ΕΕ, μετατροπής της χώρας μας σε χώρα αναπήρων, αύξηση της νοσηρότητας, μείωση του προσδόκιμου ζωής των ΑμεΑ και χρονίως πασχόντων αλλά και όλων των φτωχών λαϊκών στρωμάτων».

Η ΕΣΚ Τυφλών απαιτεί γενναία χρηματοδότηση της δημόσιας Υγείας - Πρόνοιας - Ειδικής Αγωγής και Αποκατάστασης. Επίσης, δωρεάν θεραπείες και τεχνολογικά βοηθήματα, μαζικές προσλήψεις όλων των ικανών προς εργασία τυφλών και αναπήρων. Να τοποθετούνται αμέσως σε δουλειά με την αποφοίτησή τους από την Εκπαίδευση με βάση τα τυπικά και ουσιαστικά τους προσόντα με ευθύνη του κράτους. Να δοθούν άμεσα όλες οι αναγκαίες χρηματοδοτήσεις για να γίνουν οι αναγκαίες αναπλάσεις, διαμορφώσεις, για να γίνουν επιτέλους φιλικές οι πόλεις στα παιδιά, στους ηλικιωμένους, στους τυφλούς, στους ΑμεΑ, στους ανθρώπους της βιοπάλης. Σύγχρονα Ειδικά Σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Γενικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με βάση τις κατακτήσεις της επιστήμης για τους τυφλούς μαθητές, γι' αυτούς με μερική όραση, αλλά και γι' αυτούς με πολλαπλές αναπηρίες. Προσλήψεις εκπαιδευτών κινητικότητας σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες και Περιφέρειες της χώρας με βάση τις ανάγκες εκπαίδευσης όλων των τυφλών κι αυτών με μερική όραση.

«Με το λευκό μας μπαστούνι, την αξιοπρέπειά μας, με τον αγώνα μας ανοίγουμε τον δρόμο για μια κοινωνία στο μπόι των ονείρων μας.

Διεκδικούμε τη ζωή που μας αξίζει και δικαιούμαστε να έχουμε τον 21ο αιώνα», καταλήγει στο κάλεσμά της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ