ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Στη σκιά ανταγωνισμών και νίκης Τραμπ
Σάββατο 9 Νοέμβρη 2024 - Κυριακή 10 Νοέμβρη 2024

Eurokinissi

Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή στις Βρυξέλλες η άτυπη Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η πρώτη στον απόηχο της εκλογικής νίκης του Τραμπ στις ΗΠΑ.

Κύριο θέμα στην ατζέντα η ανάγκη τους για «μια νέα συμφωνία ανταγωνιστικότητας για την Ευρώπη» σε συνθήκες όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και τους διαύλους, εξ ου και συζήτησαν με βάση τις εκθέσεις «Πολύ περισσότερο από μια αγορά», του Ενρίκο Λέτα, και «Το μέλλον της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας», του Μάριο Ντράγκι.

Σε δηλώσεις του με το πέρας της Συνόδου, ο Κυρ. Μητσοτάκης είπε ότι οι ηγέτες είχαν «μία αναλυτική συζήτηση» με τον ίδιο τον Ντράγκι και εξέφρασε την πεποίθηση πως «υπάρχει μια συμφωνία πια στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ότι πρέπει να περάσουμε από τα λόγια στις πράξεις και ότι τα ζητήματα της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας πρέπει να αντιμετωπιστούν με τρόπο πολύ πιο δραστικό από ό,τι έχουμε κάνει μέχρι σήμερα», προαναγγέλλοντας ολομέτωπη επίθεση στους λαούς και νέες θυσίες για τη στροφή στην πολεμική οικονομία που προβλέπει η έκθεση.

Είπε, άλλωστε, ότι η εκλογή Τραμπ «κατέστησε απολύτως σαφές σε πολλούς από εμάς ότι αυτή η αναγκαιότητα για τη στήριξη της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας καθίσταται ακόμα πιο κατεπείγουσα μετά από τις εξελίξεις στις ΗΠΑ».

Σχολιάζοντας επιμέρους τομείς της έκθεσης Ντράγκι, συμφώνησε ότι «υπάρχει μια γενικότερη αίσθηση, η οποία επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία, ότι η Ευρώπη εξακολουθεί να υστερεί σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με την καινοτομία», επιμένοντας στην ανάγκη «να αρχίσουμε να γεφυρώνουμε αυτό το χάσμα με τις ΗΠΑ».

Καθώς, εξάλλου, έπιασαν και τα ζητήματα της «στρατιωτικής αυτονομίας», ο Ελληνας πρωθυπουργός εστίασε στην «ανάγκη της μεγαλύτερης επένδυσης στην ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία», ζητώντας «παραπάνω δημοσιονομικό χώρο σε εκείνες τις χώρες που επιλέγουν να επενδύουν σημαντικά ποσά στην άμυνα», συγκεκριμένα «ένα ποσό από αυτές τις αμυντικές δαπάνες» που ξοδεύουν τα κράτη - μέλη «να εξαιρείται από τους υπολογισμούς των οροφών των δαπανών».

Μάλιστα, λειτουργώντας ως απολογητής του Τραμπ, έψεξε τους εταίρους του στην ΕΕ: «Είχα την ευκαιρία να πω και μέσα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ότι όταν ο Πρόεδρος Τραμπ έθεσε πολλά ευρωπαϊκά κράτη προ των ευθυνών τους σε σχέση με το γεγονός ότι δεν δαπανούσαν ούτε καν το 2% του ΑΕΠ σε αμυντικές δαπάνες, είχε δίκιο επί της ουσίας. Και νομίζω ότι αυτή η παρότρυνσή του οδήγησε τα ευρωπαϊκά κράτη να αυξήσουν τους αμυντικούς τους προϋπολογισμούς. Και, φυσικά, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τη γεωπολιτική αστάθεια στον κόσμο γενικότερα, όλοι καταλαβαίνουμε ότι αυτό πια είναι μία αναγκαιότητα», προαναγγέλλοντας νέους πανάκριβους εξοπλισμούς για τους ανταγωνισμούς του κεφαλαίου.

Δεν έχασε, δε, ευκαιρία να επαναλάβει ότι «ως προς τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, αυτές παραμένουν εξαιρετικά ισχυρές. Είναι σχέσεις με στρατηγικό περιεχόμενο. Είναι σχέσεις θωρακισμένες μέσα από την αμυντική συμφωνία την οποία έχουμε υπογράψει». Ανέφερε, τέλος, ότι θα συνομιλήσει με τον Τραμπ τις επόμενες μέρες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
H ΕΕ να δαπανήσει το 20% του προϋπολογισμού για στρατιωτικούς σκοπούς! (2024-10-31 00:00:00.0)
«Πρόσω ολοταχώς» προς πολεμική οικονομία και ένταση ανταγωνισμών (2024-09-10 00:00:00.0)
Προβληματισμοί Γκάμπριελ για τις ΗΠΑ (2018-07-14 00:00:00.0)
Ενισχύεται η τάση «στρατηγικής αυτονομίας» της ΕΕ; (2016-12-01 00:00:00.0)
Προωθεί νέα στοιχεία ενίσχυσης της αντιλαϊκής ευρωενωσιακής στρατηγικής (2015-06-26 00:00:00.0)
Η «ανταγωνιστικότητα» (2012-11-11 00:00:00.0)