ΠΟΡΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΗΣ ΠΥΛΟΥ
Εστειλαν στον θάνατο εκατοντάδες πρόσφυγες
Τετάρτη 5 Φλεβάρη 2025

Copyright 2023 The Associated

Το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη, που επιβεβαιώνει ότι εκατοντάδες πρόσφυγες, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, οι οποίοι επέβαιναν στο αλιευτικό «Adriana» τον Ιούνη του 2023, οδηγήθηκαν στον θάνατο ανοιχτά της Πύλου, από σοβαρές και επίμεμπτες παραλείψεις στα καθήκοντα έρευνας και διάσωσης εκ μέρους ανώτερων αξιωματικών του Λιμενικού, δημοσιοποιήθηκε χτες.

Θυμίζουμε ότι μετά το ναυάγιο ανασύρθηκαν νεκροί 82 άνθρωποι, ενώ άγνωστος είναι ακόμα και σήμερα ο αριθμός των αγνοουμένων, με εκτιμήσεις να κάνουν λόγο από 400 έως 600 νεκρούς. Διασώθηκαν 104 άνθρωποι με καταγωγή από Αίγυπτο, Συρία, Πακιστάν, Αφγανιστάν και Παλαιστίνη, ενώ οι επιζώντες, ανάμεσά τους 8 ανήλικα αγόρια, είχαν αποκαλύψει ότι δεκάδες γυναίκες και παιδιά βρίσκονταν εγκλωβισμένοι στα αμπάρια του αλιευτικού την ώρα του ναυαγίου.

Σύμφωνα με το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη, οι πράξεις «ανώτερων αξιωματικών του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής συνιστούν σαφείς ενδείξεις για τη στοιχειοθέτηση της θανατηφόρου έκθεσης, καθώς και της έκθεσης σε κίνδυνο ζωής, υγείας και σωματικής ακεραιότητας των επιβαινόντων στο αλιευτικό "Adriana", κατά το άρθρο 306 Π.Κ, κατά τη διαχείριση του περιστατικού την 13 και 14/6/2023».

Η Ανεξάρτητη Αρχή αποφάσισε να προβεί σε ιδία έρευνα, με την ειδική αρμοδιότητα του Εθνικού Μηχανισμού Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίας, τον Νοέμβρη του 2023, σε συνέχεια της ρητής άρνησης πειθαρχικής διερεύνησης από το Λιμενικό Σώμα, την οποία είχε ζητήσει η Αρχή στις επιστολές της από τον Ιούνη 2023, μετά το τραγικό ναυάγιο της Πύλου.


Το πόρισμα της Ανεξάρτητης Αρχής καταλήγει σε σαφείς ενδείξεις για 8 ανώτερους αξιωματικούς του Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ. ως προς την εκ μέρους τους γνώση και παράβλεψη του κινδύνου για τη ζωή, την υγεία και τη σωματική ακεραιότητα των επιβαινόντων αλλοδαπών στο αλιευτικό «Adriana», οι οποίοι κρίνονται ελεγκτέοι για θανατηφόρα έκθεση, καθώς και για έκθεση σε κίνδυνο της ζωής, υγείας και σωματικής ακεραιότητας των επιβαινόντων στο αλιευτικό «Adriana», κατά το άρθρο 306 Π.Κ.

Οπως αναφέρουν στο πόρισμα, κρίσιμα αποδεικτικά στοιχεία δεν γνωστοποιήθηκαν στην Αρχή, παρά τα σχετικά αιτήματά της, ιδίως τα δεδομένα από το κινητό τηλέφωνο του πλοιάρχου του σκάφους του Λιμενικού, τα οποία διαθέτει το Ναυτοδικείο Πειραιά, και όλες οι συνομιλίες του πλοιάρχου με το ΕΚΣΕΔ του Λιμενικού μέχρι την ανατροπή του αλιευτικού, για τις οποίες το Λιμενικό ενημέρωσε ότι δεν καταγράφηκαν ψηφιακά, παρά τις περί του αντιθέτου προβλεπόμενες διατάξεις. Ακόμα, δεν τέθηκε υπόψη του Συνηγόρου το καταγραφικό υλικό από τις κάμερες του σκάφους του Λιμενικού, για το οποίο η ενημέρωση ήταν ότι βρισκόταν εκτός λειτουργίας, λόγω βλάβης.

Το πόρισμα της Ανεξάρτητης Αρχής διαβιβάσθηκε στον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για την εκ μέρους του άσκηση πειθαρχικής δικαιοδοσίας και, παράλληλα, στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή του Ναυτοδικείου Πειραιά, για την αξιολόγηση της αντικειμενικής και υποκειμενικής υπόστασης των σχετικών ποινικών αδικημάτων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Υγρός τάφος ξανά για μετανάστες και πρόσφυγες η Μεσόγειος (2023-06-15 00:00:00.0)
Εκατόμβη μεταναστών στο βυθό της Μεσογείου (2013-10-04 00:00:00.0)
Παίζουν με τη ζωή των μεταλλεργατών (2009-12-30 00:00:00.0)
Νέα τροπή στην υπόθεση της αιματηρής καταδίωξης (2007-08-08 00:00:00.0)
Οι σύγχρονοι δουλέμποροι "ξαναχτύπησαν" (1998-09-24 00:00:00.0)
Κινδύνευσε ιστιοπλοϊκό (1997-08-22 00:00:00.0)