ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Ερχεται νέος παναγροτικός ξεσηκωμός
Τρίτη 13 Αυγούστου 2002

Από παλιότερη κινητοποίηση των βαμβακοπαραγωγών της Θεσσαλίας
Νέος παναγροτικός αγωνιστικός ξεσηκωμός θα σημάνει στη Θεσσαλία. Υστερα και από τις αποφάσεις που πήραν οι συνεπείς δυνάμεις του αγροτικού κινήματος, οι οποίες εκφράζονται μέσα από την «Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση», οι αγρότες της περιοχής δηλώνουν αποφασισμένοι ν' ανταποκριθούν στο αγωνιστικό κάλεσμά τους και διαμηνύουν προς κάθε κατεύθυνση ότι θα εντείνουν την πάλη τους για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ. Συνειδητοποιούν, δε, ότι για να έχει ο αγώνας τους αποτελέσματα πρέπει να συντονίσουν τη δράση τους με τους μαχόμενους αγρότες όλης της χώρας.

Πρώτο σταθμό των νέων αγροτικών κινητοποιήσεων θ' αποτελέσει το μεγάλο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη μαζί με εργάτες και άλλα λαϊκά στρώματα που αποφάσισαν οι Ενωτικές Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Νομών Λάρισας και Καρδίτσας και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Τρικάλων «Η Ανοιξη». Οι κινητοποιήσεις θα κλιμακωθούν με νομαρχιακά και επαρχιακά συλλαλητήρια στους νομούς της Θεσσαλίας. Ηδη αποφασίστηκε ότι στις 16 Σεπτέμβρη, μέρα Δευτέρα, θα γίνει το νομαρχιακό συλλαλητήριο στα Τρίκαλα και την Τετάρτη, 18 του ίδιου μήνα, στην Καρδίτσα.

Για την καλύτερη οργάνωση του αγώνα οι τρεις ομοσπονδίες συγκαλούν συσκέψεις εκπροσώπων Αγροτικών Συλλόγων και αγροτών: Αύριο Τετάρτη, στην Καρδίτσα, στο Εργατικό Κέντρο, στις 11 π.μ., τη Δευτέρα, 19/8, στη Λάρισα, στο Εργατικό Κέντρο, στις 8 μ.μ., την Τετάρτη, 21/8, στα Τρίκαλα, στην Ενωση Συνεταιρισμών, στις 11 π.μ.

Επίσης, οι προετοιμασίες για την επιτυχία του αγώνα συνεχίζονται εντατικά με περιοδείες, εξορμήσεις και συγκεντρώσεις ενημέρωσης στα χωριά των νομών της περιοχής.

Οι αποφάσεις για τις νέες κινητοποιήσεις αποτελούν συνέχεια του συντονισμού της δράσης των τριών ομοσπονδιών, για την ανάπτυξη μαζικών και ενωτικών αγώνων που θα εξυπηρετούν τα συμφέροντα της μικρομεσαίας αγροτιάς, όπως προτείνουν οι συνεπείς δυνάμεις του αγροτικού κινήματος που εκφράζονται μέσα από την «Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση» (ΠΑΣΥ).

Στο στόχαστρο του νέου παναγροτικού αγωνιστικού ξεσηκωμού βρίσκονται οι καταστροφικές αποφάσεις της ΕΕ, που εφαρμόζει η κυβέρνηση σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτικών νοικοκυριών. Οπως ο κανονισμός για το βαμβάκι, που δίνει καίριο χτύπημα στο ήδη συρρικνωμένο εισόδημα των βαμβακοπαραγωγών και μια σειρά άλλα αντιαγροτικά μέτρα για όλα τα αγροτικά προϊόντα που στοχεύουν στο βίαιο και άγριο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Κι ένα από τα κυρίαρχα αιτήματα των αγροτικών κινητοποιήσεων είναι να μην περάσουν οι προτάσεις της Κομισιόν για την ενδιάμεση αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Αγωνιστικό κάλεσμα

Κάλεσμα στους αγρότες να δώσουν μαζικά και ενωτικά το «παρών» τους στους νέους αγροτικούς αγώνες κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ, που θα έχουν ξεκάθαρο προσανατολισμό στην κατεύθυνση της εξυπηρέτησης των συμφερόντων της μικρομεσαίας αγροτιάς, απηύθυναν σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, στη Λάρισα, εκπρόσωποι της ΠΑΣΥ. Οι εκπρόσωποι της ΠΑΣΥ - οι Β. Μπούτας, Γ. Πατάκης, Μπ. Μπακούλας, Χ. Αρχοντής και Ρ. Μαρούδας - κάλεσαν, επίσης, τις αγροτικές οργανώσεις - Ομοσπονδίες, Αγροτικούς Συλλόγους, Ενώσεις και Συντονιστικές Επιτροπές - οι οποίες έχουν αυτή τη συνεπή κατεύθυνση, που ακολουθεί η ΠΑΣΥ, να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής στους νέους αγροτικούς αγώνες και πρωτοβουλίες για την καλύτερη οργάνωσή τους.

Στη συνέντευξη Τύπου χαιρέτισαν τις αποφάσεις για νέες κινητοποιήσεις, που πήραν οι Ενωτικές Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Νομών Λάρισας και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Τρικάλων «Η Ανοιξη», επισημαίνοντας ότι επιδίωξη της ΠΑΣΥ είναι να υπάρξει ενότητα και μαζικότητα στους νέους αγώνες με σαφή και σταθερό προσανατολισμό στα αιτήματα και στις μορφές πάλης κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ, που δημιουργεί, οξύνει και πολλαπλασιάζει τα προβλήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Οπως είπε χαρακτηριστικά ο Β. Μπούτας, «ο αγώνας πρέπει να έχει συνέπεια και συνέχεια και σαφή και καθαρό προσανατολισμό για να μπορέσουμε ν' ανατρέψουμε αυτή την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, η οποία δημιουργεί όλα τα δεινά των αγροτών. Πρέπει να έχει αυτή τη συνέχεια, που δε θα σηκώνει μόνο "κουρνιαχτό" για να ωφελούνται κάποιοι, όπως η ΝΔ». Οι εκπρόσωποι της ΠΑΣΥ αναφέρθηκαν, επίσης, στον παλλαϊκό χαρακτήρα που θα έχει το μεγάλο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, καθώς οι αγρότες θα διαδηλώσουν από κοινού με τους εργάτες κι άλλα λαϊκά στρώματα που δέχονται επίθεση από την ίδια πολιτική που εξοντώνει τους μικρομεσαίους αγρότες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παναγροτικά συλλαλητήρια (2008-11-08 00:00:00.0)
Πανελλαδική σύσκεψη της ΠΑΣΥ (2007-02-03 00:00:00.0)
Νέο αγωνιστικό προσκλητήριο (2005-02-20 00:00:00.0)
Αγωνιστικός άνεμος στον αγροτικό κόσμο (2003-08-28 00:00:00.0)
Παναγροτικό συλλαλητήριο στις 2 Φλεβάρη (2002-12-14 00:00:00.0)
Πανελλαδική σύσκεψη της ΠΑΣΥ (2002-06-14 00:00:00.0)