ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Θέμα αρχής για το ΚΚΕ η πολιτική των συμμαχιών
Παρασκευή 6 Δεκέμβρη 2002

Motion Team

«Θέλω να διαβεβαιώσω ότι το ΚΚΕ ήταν, είναι και θα είναι δογματικά προσηλωμένο στην πολιτική των συμμαχιών. Είναι θέμα αρχής για μας. Είναι αντικειμενικά τα δεδομένα τα οποία επιβάλλουν την πολιτική των συμμαχιών. Για μας δεν είναι μια συγκυριακή πολιτική. Οσο πιο ισχυρό θα είναι το ΚΚΕ, τόσο περισσότερο από καλύτερες θέσεις θα διεκδικεί την πολιτική των συμμαχιών», σημείωσε μεταξύ άλλων η Αλέκα Παπαρήγα.

Εκτίμησε επίσης πως «σήμερα - είμαστε πιο ώριμοι κι εμείς ως Κόμμα - αυτές οι συσπειρώσεις και οι συμμαχίες που υπάρχουν και στο εργατικό κίνημα και στην αγροτιά κλπ, να εμβαθύνουν να στερεωθούν, να διευρυνθούν και ταυτόχρονα να ανοίξουμε μια συζήτηση, δρώντας, για το ποια συμμαχία χρειάζεται σήμερα ο τόπος, κοινωνική και πολιτική μαζί, σε ποια κατεύθυνση, σε ποια γραμμή και με ποιο σκοπό». Ξεκαθαρίζοντας παράλληλα πως σήμερα δεν αρκεί να δεχτεί πλήγμα ο δικομματισμός και να ανατραπεί στην πορεία.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ξεκαθάρισε πως «η συμμαχία στο επίπεδο των κομμάτων, απαιτεί μια ορισμένη συναντίληψη και στα ζητήματα της εναλλακτικής λύσης και της εξουσίας, μια ορισμένη συνέπεια και φερεγγυότητα. Και πως η συσπείρωση πρέπει να βοηθάει σε αλλαγές συνείδησης και όχι να δημιουργεί προϋποθέσεις ενσωμάτωσης του λαού, στην ίδια πολιτική, αλλά με μια άλλη μορφή».

Εξάλλου απαντώντας στην επίθεση που δέχεται το ΚΚΕ σχετικά με τη θέση του για το Κυπριακό, σχολίασε πως δείχνει και ένα συγκεκριμένο καταμερισμό ρόλων.

Επίσης διευκρίνισε πως «η στάση απέναντι στο Κυπριακό, στο Γιουγκοσλαβικό, στο Παλαιστινιακό, στη συμμετοχή της Ελλάδας στον πόλεμο, είναι κρίσιμο ζήτημα. Δε θα συμμαχήσουμε με κανέναν που σ' αυτά τα θέματα δεν έχει στάση κάθετης αντίθεσης στους σχεδιασμούς της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων. Με δυνάμεις που χαιρέτισαν το Ντέιτον, τη συμφωνία του «G8», που συμφωνούν με ειρηνικά μέσα να θυσιάζονται λαοί, με δυνάμεις που λένε για παράδειγμα να γίνει ο πόλεμος στο Ιράκ αρκεί να τον αποφασίσει ο ΟΗΕ, δεν μπορούμε να συμμαχήσουμε. Δεν αρκεί να λες ΟΧΙ στον πόλεμο. Εμείς λέμε ΟΧΙ και στις δήθεν φιλειρηνικές διπλωματικές συμφωνίες, οι οποίες σφαγιάζουν τα συμφέροντα των λαών».

Και η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κατέληξε: «Εμείς δεν αλλάξαμε θέση. Θεωρούμε ότι οι αποφάσεις του ΟΗΕ που προβλέπουν ομοσπονδιακό κράτος, αυτές πρέπει να εφαρμοστούν. Οποιαδήποτε άλλη λύση δημιουργεί προϋποθέσεις διαίρεσης των δύο λαών, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνει. Η λύση που συμφέρει τους ιμπεριαλιστές δεν μπορεί να συμφέρει τον ελληνοκυπριακό και τον τουρκοκυπριακό λαό και όσοι ευθυγραμμίζονται με τη λύση των ιμπεριαλιστών έρχονται σε αντίθεση αντικειμενικά με τους λαούς. Η καλύτερη βοήθεια στον ελληνικό λαό είναι να σταθούμε αλληλέγγυοι στο πλευρό του για την εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Στην Κοπεγχάγη, προωθείται μια λύση - πακέτο, όπου σε αυτό προστέθηκε και η ημερομηνία ένταξης της Τουρκίας. Αυτό λίγο - πολύ το προβλέπαμε, δηλαδή ότι η ενταξιακή διαδικασία θα χρησιμοποιηθεί για τη μη δίκαιη επίλυση του Κυπριακού και για τη διχοτόμηση. Ελπίζουμε και θέλουμε να διαψευστούμε».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δίκαιη λύση στο Κυπριακό με πρωταγωνιστή το λαό (2014-07-20 00:00:00.0)
Τους επέκριναν γιατί καταψήφισαν το «σχέδιο Ανάν»! (2006-02-24 00:00:00.0)
Οι εγγυητές του «Ναι» και οι υποστηριχτές του «Οχι» (2004-04-24 00:00:00.0)
Αλληλεγγύη στον κυπριακό λαό (2004-04-20 00:00:00.0)
Εχει ακόμη δρόμο... (2003-03-09 00:00:00.0)
Οι λαοί να αγρυπνούν (2000-07-11 00:00:00.0)