Η χώρα δεν αντέχει το χειμώνα!

Σοβαρά προβλήματα σε πολλές περιοχές. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Πιερία. Διακόπηκε η κυκλοφορία στην Εθνική Οδό και τη σιδηροδρομική γραμμή Αθήνας - Θεσσαλονίκης

Τρίτη 10 Δεκέμβρη 2002

Motion Team

Ο... κακός μας ο καιρός, που πλήττει από το περασμένο Σάββατο τη χώρα, εκτός από τις ζημιές που προκαλεί, βγάζει στην επιφάνεια μια σειρά από προβλήματα που οφείλονται στις ανεπαρκείς υποδομές της χώρας, στον κακό σχεδιασμό και την πλημμελή εκτέλεση δημόσιων έργων.

Μέχρι χτες συνεχίζονταν τα κυκλοφοριακά προβλήματα στο 398ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Αθήνας - Θεσσαλονίκης, όπου η κίνηση των οχημάτων προς Αθήνα έχει διακοπεί και διεξάγεται εκ περιτροπής μόνο στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη. Αυτό συνέβη διότι υποχώρησε φράγμα από την πλευρά του βουνού και τα χώματα κατέκλυσαν το δρόμο. Στο Λιτόχωρο 3,5 χιλιόμετρα νεότευκτου δρόμου πλημμύρισαν λόγω της μη επάρκειας των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας. Σοβαρό ήταν το πρόβλημα το περασμένο Σάββατο στην Εθνική Οδό Αθήνας - Κορίνθου, στο ύψος της «Χαλυβουργικής». Εκεί δημιουργήθηκε ουρά αυτοκινήτων μήκους 10 χιλιομέτρων, καθώς το ρέμα του Αγ. Γεωργίου πλημμύρισε την περιοχή. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που παρατηρείται με επαναλαμβανόμενους ρυθμούς από το 1996.

Από πτώση κεραυνού σκοτώθηκε χτες ο 27χρονος Γεράσιμος Μπόντας στην παραθαλάσσια περιοχή Λαγγουβάρδος Γαργαλιάνων.

Απαγορεύτηκε ο απόπλους όλων των επιβατηγών πλοίων από τον Πειραιά και τη Ραφήνα για τα νησιά του Βόρειου και Κεντρικού Αιγαίου, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Προβλήματα σημειώθηκαν και στα πορθμεία, άνοιξε, πάντως, το Ρίο - Αντίρριο. Με κλειστού τύπου πλοία εκτελέστηκαν τα δρομολόγια προς τον Αργοσαρωνικό και προς την Κέρκυρα.

Ολοι οι χείμαρροι του νομού Πιερίας, που κηρύχτηκε σε έκτακτη ανάγκη, υπερχείλισαν, με αποτέλεσμα τεράστιες εκτάσεις με ακτινίδια, σιτηρά και αμπέλια να καταστραφούν. Ακόμη και οι αρχαιολογικοί χώροι στο Δίον έχουν σκεπαστεί από λάσπες. Στον κάμπο της Πιερίας έχει πλημμυρίσει σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις το σύνολο της αγροτικής παραγωγής. Από τα ορμητικά νερά πλημμύρισαν σπίτια και καταστήματα στην περιοχή του σιδηροδρομικού σταθμού Κατερίνης και στο Δήμο Παραλίας. Υπολογίζεται ότι το 80% του οδικού επαρχιακού δικτύου του νομού Πιερίας έχει υποστεί ζημιές. Μία γέφυρα που ένωνε τα χωριά Βροντού και Αγ. Σπυρίδωνας κατέρρευσε. Το νερό στην παραλία της Πιερίας ξεπέρασε το 1,5 μέτρο και μεγάλες ζημιές υπέστησαν ο Πλαταμώνας, οι Νέοι Πόροι και ο Αγιος Παντελεήμονας.

Εξαιτίας κατολισθήσεων έκλεισε η σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκης - Αθηνών στο ύψος του Πλαταμώνα από το βράδυ του Σαββάτου μέχρι την Κυριακή το απόγευμα. Μεγάλες ζημιές υπέστη το εθνικό δίκτυο ιδιαίτερα στον κόμβο Λιτόχωρου, όπου για περισσότερες από δύο ώρες διακόπηκε τα ξημερώματα της Κυριακής η κυκλοφορία στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης - Αθηνών.

Στην Κατερίνη 80 άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας, που πιθανολογείται ότι προκλήθηκε από το δίκτυο ύδρευσης, το οποίο έπαθε ζημιές κατά τη διάρκεια των έντονων βροχοπτώσεων.

Χιόνια έπεσαν και χτες στα ορεινά των νομών Καστοριάς, Φλώρινας, Χαλκιδικής, Γρεβενών και Ξάνθης.

Στις Σέρρες πλημμύρισε η κοιλάδα του Στρυμόνα και δημιουργήθηκαν σοβαρά προβλήματα από βροχοπτώσεις στο Βαλτοτόπι, το Σκουτάρι και το Κωνσταντινάτο. Επίσης στο Νομό Καβάλας πλημμύρισαν μεγάλες εκτάσεις με βαμβάκι, καλαμπόκι και οπωροκηπευτικά στους κάμπους του Νέστου και των Φιλίππων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απροστάτευτος ο λαός λόγω της έλλειψης αντιπλημμυρικής θωράκισης (2024-03-06 00:00:00.0)
Εκκένωση χωριών στον Εβρο (2014-12-13 00:00:00.0)
Να αποζημιωθούν οι πληγέντες στη Χαλκιδική (2014-11-04 00:00:00.0)
Πάνω από το όριο συναγερμού (2014-10-30 00:00:00.0)
Μεγάλες καταστροφές στα Τρίκαλα (2012-10-31 00:00:00.0)
Πλημμύρισαν Εβρος και Πηνειός (1996-02-24 00:00:00.0)