Επιχειρούν κουκούλωμα ευθυνών για τις καταρρεύσεις!
Κυριακή 5 Μάρτη 2000

Το εργοστάσιο της «Ρικομέξ» έγινε τάφος για 43 ανθρώπους. Ομως οι υπεύθυνοι της μαζικής δολοφονίας παραμένουν όχι μόνο ατιμώρητοι αλλά και στο σκοτάδι...
Στα εργοστάσια της «Ρικομέξ», της «Φαράν», του «Φουρλή» αλλά και σε άλλα 28 κτίρια (βιοτεχνίες, πολυκατοικίες και μονοκατοικίες) έχασαν τη ζωή τους 160 άνθρωποι το απομεσήμερο της 7ης Σεπτέμβρη 1999. Ηταν αναμφισβήτητα το πιο οδυνηρό κομμάτι της μεγάλης τραγωδίας. Ο σεισμός ήταν μεγέθους 5,9 Ρίχτερ, αλλά στάθηκε ικανός για να σωριάσει στην κυριολεξία αυτά τα κτίρια που έγιναν τάφος για τους 160 δύστυχους. Ηταν φυσικό επακόλουθο η κατάρρευση αυτών των κτιρίων ή είχαμε να κάνουμε με «χάρτινες» κατασκευές που δεν άντεξαν; Ευθύνεται μόνο το φυσικό φαινόμενο του σεισμού ή και αυτοί - ιδίως αυτοί - που τα κατασκεύασαν, τα επέκτειναν, τα τροποποίησαν και ήταν υπεύθυνοι για τη συντήρησή τους;

Από τις πρώτες μέρες, το ΥΠΕΧΩΔΕ ανακοίνωσε ότι το κάθε κτίριο θα διερευνηθεί ξεχωριστά για να διαπιστωθεί τι έφταιξε. Μάλιστα, συνέστησε μια επιτροπή από 13 επιστήμονες που έχει αντικείμενο «τον έλεγχο εφαρμογής της κείμενης νομοθεσίας και τη διερεύνηση των αιτιών κατάρρευσης των κτιρίων». Απαρτίζεται από 4 στελέχη του ΥΠΕΧΩΔΕ, 4 καθηγητές Πολυτεχνικών Σχολών, 2 πραγματογνώμονες του ΥΠΕΧΩΔΕ στο σεισμό του Αιγίου, έναν επιστημονικό συνεργάτη του ΕΜΠ, έναν εκπρόσωπο του ΤΕΕ και έναν ανεξάρτητο επιθεωρητή τεχνικών έργων.

Ομως, αν και έχουν περάσει 6 μήνες, όχι μόνο δεν υπάρχει πόρισμα, αλλά όλα δείχνουν ότι θα περάσει πολλαπλάσιο χρονικό διάστημα μέχρις ότου ανακοινωθούν τα όποια συμπεράσματα.

Οι συγγενείς των θυμάτων βρίσκονται εντελώς δικαιολογημένα σε αναβρασμό, αφού η διενέργεια του ελέγχου για την κατάρρευση των «χάρτινων» κτιρίων και η αντίστοιχη δικαστική διερεύνηση για την απόδοση ευθυνών βρίσκονται ακόμα στα σπάργανα. Σύμφωνα με δικαστικούς κύκλους, η ειδική ανακρίτρια που έχει αναλάβει το έργο αυτό δεν μπορεί να εντοπίσει ποινικές ευθύνες συγκεκριμένων προσώπων, εφόσον δε συνταχτούν πρώτα τα πορίσματα της ειδικής επιτροπής του ΥΠΕΧΩΔΕ, καθώς με βάση αυτά τα στοιχεία θα μπορούσε να συντάξει τα κατηγορητήρια κατά συγκεκριμένων προσώπων, δηλαδή εργολάβων, μηχανικών, υπεύθυνων πολεοδομίας κ.ά. Ομως, οι εργασίες αυτής της επιτροπής προχωρούν με ρυθμούς χελώνας, ενώ υπάρχουν συγκεκριμένες καταγγελίες για πιέσεις και μεθοδεύσεις έτσι ώστε το πόρισμα όχι μόνο να καθυστερήσει, αλλά και «να ρίξει στα μαλακά» τους πραγματικούς υπεύθυνους, όπως άλλωστε έγινε και με τα αντίστοιχα πορίσματα για τις καταρρεύσεις των δύο κτιρίων στους σεισμούς του Αιγίου. Χαρακτηριστικό είναι ότι η Επιτροπή αυτή δεν έχει στη διάθεσή της όλους τους φακέλους με τις μελέτες και τις οικοδομικές άδειες... Κάποιοι φρόντισαν να εξαφανίσουν μερικούς.

Στο φύλλο της Τρίτης ο «Ρ» θα δημοσιεύσει συνέντευξη με το δικηγόρο των θυμάτων της «Ρικομέξ», ο οποίος κάνει σοβαρότατες καταγγελίες για σκόπιμη καθυστέρηση, μεθοδεύσεις αλλά και πιέσεις που ασκούνται.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αποζημίωση στους συγγενείς θυμάτων της «Ρικομέξ» (2012-05-16 00:00:00.0)
«Τα αφεντικά κυνηγούσαν μόνο το χρήμα» (2006-09-28 00:00:00.0)
Η Δικαιοσύνη «σκεπάζει» στα συντρίμμια τις ευθύνες (2005-09-28 00:00:00.0)
Αποζημιώσεις 1,5 εκατ. ευρώ σε συγγενείς θυμάτων (2005-03-29 00:00:00.0)
Οργή στους συγγενείς από κατάθεση στελέχους της εταιρίας (2004-04-07 00:00:00.0)
«Θέλουμε να βγουν σωστά συμπεράσματα» (2000-03-07 00:00:00.0)