ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΌΝΟΙΑ
Ανατρέπει δικαιώματα ασθενών και υγειονομικών

Κοινή προκήρυξη της «Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Γιατρών» και της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης των Υγειονομικών»

Πέμπτη 13 Φλεβάρη 2003

Η πολιτική της κυβέρνησης οδηγεί ουρές στα ιατρεία για τους εργαζόμενους και εκχώρηση φιλέτων στους επιχειρηματίες
«Η πολιτική της κυβέρνησης υπονομεύει το δικαίωμα και την ανάγκη του λαού για δωρεάν Δημόσια Υγεία και Πρόνοια, αφού το κριτήριο παροχής τους είναι η δυνατότητα να τις αγοράσουν. Επίσης χτυπάει και τα δικαιώματα των υγειονομικών, γιατί αυτή η πολιτική χρειάζεται τον αυταρχισμό και τον περιορισμό συνολικά των δικαιωμάτων και ελευθεριών των εργαζομένων».

Τα παραπάνω τονίζουν σε κοινή προκήρυξή τους η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών» (ΔΗΠΑΚ-Γ) και η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» (ΑΣΥ). Οι επισημάνσεις αυτές αποκτούν ιδιαίτερη σημασία ενόψει του σημερινού Υπουργικού Συμβουλίου που θα έχει ως θέμα την υγεία. Είναι μια επιχείρηση επικοινωνιακής διάθλασης της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης στον ευαίσθητο χώρο της υγείας και της πρόνοιας. «Οι υπηρεσίες των νοσοκομείων, συνεχίζει η ανακοίνωση, παραδίδονται στην επιχειρηματική δράση του δημόσιου και ιδιωτικού κεφαλαίου και λειτουργούν με τη λογική του κέρδους. Ενισχύεται η προνομιακή δράση των φαρμακευτικών εταιριών και βιοϊατρικής τεχνολογίας. Η κρατική υποχρηματοδότηση, η πολιτική προμηθειών που εξαρτά όλο και περισσότερο τις υπηρεσίες υγείας από το μονοπωλιακό κεφάλαιο, το τζογάρισμα στο Χρηματιστήριο των αποθεματικών των ταμείων και η αύξηση των νοσηλίων, αδειάζουν τα ταμεία των ασφαλιστικών οργανισμών. Οι ελλείψεις σε προσωπικό και τεχνολογικό εξοπλισμό στα νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας, στα Πολυιατρεία των ασφαλιστικών ταμείων, στο ΕΚΑΒ, οδηγούν τους ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα, με αμφίβολης ποιότητας παρεχόμενες υπηρεσίες και ληστρικές αμοιβές. Η κυβέρνηση πατάει σε όλα αυτά που η ίδια δημιούργησε, για να περάσει πιο εύκολα τη λειτουργία των νόμων της αγοράς και στην Υγεία, την Πρόνοια και τις Συντάξεις. Γι' αυτό προωθεί τα ιδιωτικά επαγγελματικά ταμεία. Γι' αυτό γιγαντώνονται τα κέρδη του ιδιωτικού τομέα. Το κεφάλαιο όλο και πιο πολύ διεισδύει και συγκεντρώνεται στην ασφάλιση και στις μονάδες Υγείας».

«Οι ανατροπές στην Υγεία και στην Πρόνοια γίνονται με κατεύθυνση την εμπορευματοποίηση και την ιδιωτικοποίηση, σημειώνεται στην ανακοίνωση... Οι ανατροπές αυτές έχουν άμεση επίδραση στον τρόπο άσκησης της ιατρικής και της υγειονομικής φροντίδας, στη μεγαλύτερη αποξένωση του γιατρού και του υγειονομικού από τον ασθενή, οδηγούν στην επιστημονική, επαγγελματική και κοινωνική υποβάθμιση της πλειοψηφίας των γιατρών και των υγειονομικών».

Η προστασία της υγείας είναι αναπόσπαστο στοιχείο του γενικότερου αγώνα για κοινωνική ευημερία, για ανατροπή των παραγόντων που γεννούν τα μεγάλα και οξυμένα προβλήματα, τονίζουν η ΔΗΠΑΚ-Γ και η ΑΣΥ και καλούν σε αγωνιστική λαϊκή συσπείρωση που να διεκδικεί:

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στην κινητοποίηση με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ (2011-05-06 00:00:00.0)
Πυρήνας το δημόσιο Κέντρο Υγείας (2011-03-01 00:00:00.0)
Στον αγώνα με τις ταξικές δυνάμεις (2011-02-10 00:00:00.0)
Τα χαράτσια (2003-02-09 00:00:00.0)
Δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας για το λαό (2001-07-01 00:00:00.0)