Κυριακή 9 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΥΓΕΙΑ
Τα χαράτσια

Η κυβέρνηση με την πολιτική της προωθεί την επιχειρηματική δράση στο δημόσιο τομέα, εμπορευματοποιώντας και ιδιωτικοποιώντας τις κοινωνικές υπηρεσίες του, ενώ παράλληλα ενισχύει ακόμα περισσότερο τον ιδιωτικό τομέα επισημαίνει η Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών (ΑΣΥ).

«Για την επίτευξη αυτού του στόχου, συνεχίζει η ΑΣΥ, χρησιμοποιούνται ως προκάλυμμα τα επιχειρήματα της αρμονικής συνύπαρξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και της δήθεν δυνατότητας ανάπτυξης ενός ανταγωνιστικού δημόσιου τομέα. Τα δημόσια νοσοκομεία μετατρέπονται σε ανώνυμες εταιρίες, σε επιχειρήσεις. Οι ασθενείς χαρακτηρίζονται πελάτες. Ακόμα κι αυτές οι μειωμένες δημόσιες δαπάνες είναι ενταγμένες στην προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στην Υγεία - Πρόνοια - Συνταξιοδότηση».

«Τα λαϊκά στρώματα πληρώνουν το χαράτσι αυτής της ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης» τονίζει η ΑΣΥ. Αποκαλυπτικό στοιχείο για τα χαράτσια είναι τα έσοδα απ' τη λειτουργία των ιδιωτικών ιατρείων στα δημόσια νοσοκομεία που έφτασαν στα 13,8 εκ. ευρώ (δηλαδή 4,7 δισ. δραχμές) για το 2002. « Οι ιδιωτικές δαπάνες για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη έχουν αυξηθεί, τονίζει η ΑΣΥ. Φτάνουν πλέον το 45% των συνολικών δαπανών. Οι εργαζόμενοι πληρώνουν ετησίως 1,7 τρισ. δραχμές. Οι ιδιωτικές κλινικές κερδίζουν 300 δισ. δραχμές το χρόνο, εκμεταλλευόμενες την αρρώστια. Τα κέρδη των φαρμακοβιομηχάνων το 1999 το α΄ εξάμηνο ξεπέρασε το ποσοστό 710%. Τα κέρδη, γενικά των εργοδοτών, στη δεκαετία που μας πέρασε, έτρεξαν με ρυθμό 20%, ενώ αντίθετα, οι αυξήσεις των μισθών με ρυθμούς, μόλις, 2,1%».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ